Av. Hüseyin KOÇAK
91 – 2/B SAHASINDA ENCÜMEN KARARI
SORU) 2/B sahası çalışması yaptığımız yer belediyenin imar plânının kesinleşme tarihi 1970. Biz 1970 Yılında önceki bölümlerde yine encümen kararı arayacak mıyız? (deren)
CEVAP) 3402 sayılı Kadastro Kanunun 47/K Yönetmeliğinin 3'üncü madde 1'inci fıkra (a) bendindeki düzenlemeye göre; (sizin örneğiniz için) 1970 yılından öncekiler için karar aranmayacaktır. … (hkocak)
92 – 2/B SAHASINDA KULLANICI DEĞİŞTİRİLMESİ
SORU) 2009 yılında 2/B güncelleme çalışmaları sırasında (A) kişi adına kullanıcı tespiti yapılarak kütüğe tescili sağlanmıştır. Bilahare (B) adlı kişi kullanıcı tespitinin hatalı olduğunu ve kendisinin kullanıcı olduğunu iddia etmekle hatanın düzeltilmesini talep etmektedir. Bu talep gereğince idari yoldan düzeltme yapılabilir mi? (solak)
CEVAP) 2/B sahasında kullanım kadastrosu yapılmış ve de tesciller sağlanmış. Bir kişi çıkıp kullanıcının kendisi olduğunu beyan ediyor. Bu beyan doğrultusunda idari yoldan düzeltme yapılamaz.
Güncelleme çalışmaları sırasında önceki kullanıcı kendisinin hatalı olarak yazıldığını beyan ediyorsa ya da devrettiklerini beyan ediyorsa; bu çalışmalar sırasında kullanıcı değiştirilebilir. … (hkocak)
93 – 2/B TESCİLİ VE LİSTE DÜZENLENMESİ
SORU) ….. 2/B kadastrosu askıya çıktı ve kesinleşti şimdi bu parselleri tapu kütüğüne tescil etmek için liste düzenlenecek mi? Düzenlenecekse nasıl bir liste düzenleyebilirim. (ceren)
CEVAP) Bilindiği üzere 2/B sahalarında kullanım kadastrosu 3402 sayılı Kadastro Kanunu hükümlerine göre yapılmaktadır. Tesis kadastrosu çalışmaları kesinleştikten sonra tapu kütükleri kadastro müdürlükleri tarafından düzenlendiği için tapu kütüklerine yazımlar da kadastro müdürlüklerinde yapılmaktadır. 2/B çalışmaları yapılan yerler ise daha önce zaten oluşturulmuş kütüklere tescil edilecektir. Yani çalışmaların tescili tapu müdürlüklerinde yapılacaktır. Bu tescilin yapılabilmesi için tapuya devir işleminde şekil olarak ne nasıl bir yol izlenmesi gerektiği sorusunda cevapsız noktalar kalmaktadır.
Kadastro Kanunun 47/F Yönetmeliğinde ve de 2012/5 sayılı genelgede bu konuda açık bir bilgi bulunmamaktadır. Tapu Müdürlüğü ile gerekli diyalogu sağlamak suretiyle, herhangi bir hak kaybına sebebiyet vermeyecek olan şekli şeyleri kendiniz belirlemelisiniz. ... (hkocak)
94 – İMAR PARSELİNİN KULLANICISI VE HAK SAHİBİ
SORU) Kullanıcısı belli 1195 nolu 2/B kadastro parseli imar uygulamasından sonra tamamı 214 ada 1 nolu parsel oluyor. Ancak oluşan 214 ada 1 nolu imar parseli yine kullanıcısı belli 1196 ve 1195 nolu 2/B kadastro parselinin ortak sınırında oluşuyor. (1196 nolu kadastro parseli de aynı dosya içerisinde uygulama görüyor.) Bu durumda 214 ada 1 nolu parselin kullanıcısı olarak 1195 nolu parselin kullanıcısı atanır mı? (kkorkmaz)
CEVAP) Kullanıcısı belli olan 2/B parselinin mülkiyeti henüz o kullanıcıya geçmemiş, parsel de Maliye Hazinesine ait demektir. Örneğiniz özel bir duruma aittir. 1195 parselin kullanıcısı, 6292 sayılı Kanunda belirlenen haktan yararlanmak üzere Defterdarlık ya da Malmüdürlüğüne başvurduğunda bunu değerlendirecek olan, başvurulan mercii olacaktır. Bence Defterdarlık ya da Malmüdürlüğünün 214 ada 1 parseli, 6292 sayılı Kanun kapsamında, 1195 parsel kullanıcısına vermesi mümkün olabilir. ... (hkocak)
95 – ORMANDA KALAN TAPULU YER İADE EDİLİR
SORU) Tapulama zamanında gerçek kişi adına tarla vasfıyla 10000 m2 yüzölçümüyle tescil edilmiş olan taşınmaz, sonraki yıllarda kısmen orman olduğu gerekçesiyle Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla 4000 m2'si ifraz edilerek orman niteliğiyle maliye hazinesi adına tesciline karar veriliyor ve karar tapuda infaz ediliyor.
Sonrasında orman olarak ayrılan kısım orman idaresi tarafından 2/B'ye alınıyor ve kesinleşiyor. Milli Emlak Müdürlüğü de, Kadastro Müdürlüğüne, söz konusu alanda kullanıcı tespiti talebi ile yazı yazıyor.
Sorum şu; Söz konusu alanda 2/B kadastrosu yapılarak kullanıcı tespiti mi yapılması gerekiyor, yoksa söz konusu yer 6292 sayılı Kanuna göre bedelsiz olarak iade edilecek taşınmazlar sınıfına mı giriyor? (elifduru)
CEVAP) Bahsettiğiniz konu 6292 sayılı Kanunun 7'nci maddesinde hiç yoruma gerek bırakmayacak şekilde yer almaktadır. Bu tür yerler bedelsiz olarak önceki tapu malikine iade edilir.
Muhtemelen, önceki tapu maliki Milli Emlak Müdürlüğüne başvurdu, Milli Emlak Müdürlüğü de bu yerin durumunu netleştirmek için Kadastroya sordu. Yani asıl talebi kullanım kadastrosu değil de o yerin durumunu öğrenmekti sanırım. ... Her ne olursa olsun sizin; parselin paftasındaki durumu ve ormanda kalan (daha sonra 2/B olan) kısmı bir krokide gösterip, yazacağınız yazıda, çok kısa bir şekilde durumunu izah edip, soru konusu parselin 6292 sayılı Kanunun 7'nci maddesi kapsamında kaldığı yönündeki kanaatinizi belirterek Milli Emlak Müdürlüğüne göndermenizi öneririm... (hkocak)
96 – KULLANICI ZAMANINDA BAŞVURMAZ İSE
SORU) 2/B sahasında kullanıcı olarak yazılan kişi 6292 sayılı Kanunun belirlediği süre içerisinde başvurmaz ise 2/B parseli Hazineye mi geçer, komşu parsel maliki hak sahibi olamaz mı? (HASAN ERTCAN)
CEVAP) 2/B sahası zaten Maliye Hazinesinin malıdır. Bu sahada kullanıcı olarak ya da muhdesat sahibi olarak görünenlerin süresi içerisinde başvurmaması halinde, o yeri doğrudan satın alma hakkı düşer. Komşu parsel malikinin hak sahibi olması gibi bir durum da söz konusu değildir. Bu yer Hazine taşınmazı olarak genel hükümlere tabi olur. … (hkocak)
97 – 2/B SAHASININ SATIŞI
SORU) Hazine mülkiyetinde bulunan 3581 m2’lik taşınmazın 1999 yılında yapılan 2/B kadastrosunda, askı süresinde açılan dava sonucunda; taşınmazın 757 m2’lik bölümünün (X) şahsının kullanımında olduğunun beyanlar hanesinde belirtilmesine şeklinde mahkemece karar verilmiş ve kesinleşmiş. Akabinde de bu şekliyle tapuya tescil edilmiştir. Bu şekliyle Milli Emlak Müdürlüğü satış işlemini yapmamaktadır.
İfraz edilse yola cephesi bulunmadığından encümen kararı alınması mümkün değil. Vatandaş böylece 2/B taşınmazı olan 757 m2’lik arazisini satın alamamaktadır.
Sonuç olarak; mahkeme kararını gerekçe göstererek Mahkeme ve Milli Emlak vb. kurumlara bilgi vererek, açıklayıcı bir yazıyla birlikte tescil bildirimi düzenlemek suretiyle taşınmazdan 757 m2’lik bölümünün yeni bir parsel numarası altında tescilini sağlayabilir miyiz?... (sogutluser)
CEVAP) … Sorunuzun cevabı EVET… Yapmanız gerekir, başka çare yok. ... (hkocak)
98 – 2/B ALANLARINDA KULLANICI İSİM TASHİHİ
SORU) Kadastro çalışmaları ile kesinleşmiş 2/B parselinin kullanıcısının beyanlar hanesinde gösterilirken soy ismi hatalı yazılmıştır. Bu tür hatalar nasıl düzeltilebilir, düzeltme imkanı var mıdır? (ilyas61)
CEVAP) Konuyla ilgili olarak Genel Müdürlük tarafından 29 Mayıs 2012 tarihli ve 3998 sayılı bir talimat yayımlandı. Bu talimattaki bilgi, bu tür hataların da 1458 sayılı genelge gereğince (1458 sayılı genelge yerine halen 2016/2 sayılı genelge yürürlüktedir.) düzeltilebileceği yolundadır…(hkocak)
99 – HATALI TESCİLİN DÜZELTİLMESİ
SORU) 2/B satışında Maliye taşınmazda kullanıcı olarak adı geçenin ölü olması nedeniyle mirasçılarına satış yapması gerekirken mirasçının oğlunun da ölü olması nedeniyle oğluna düşen hisseyi çocukları küçük diye çocukların annesine tamamını satıyor. İşlem bu şekilde sonuçlanıp tescil oluyor.
Daha sonra yaptığı Malmüdürlüğü (Milli Emlak) tespitte yanlış işlem diye yazdığı yazı ve ''Doğrudan Satış Hak Sahipliği Belgesi'' ile işlemin düzeltilmesini talep etti, tek taraflı taleple işlem düzeltilebilir mi? annenin talebini (tescil istemde) almak gerekmez mi? (çevreci)
CEVAP) Hangi sebeple olursa olsun bir tescil yapılmışsa, o işlem artık idari işlem olmaktan çıkıp adli bir işlem mahiyetine bürünür. O nedenle de Malmüdürlüğü, 'ben yaptırdığım tescili geri alıyorum' diyemez, gerekçesini yargı nezdinde dile getirmesi gerekir.
Maliye Hazinesi mahkeme kararı getirmiyorsa devreden çıkar. Geriye, adına tescil yapılan annenin talebi ile işlem yapılır ama o da, "idari yoldan düzeltme şeklinde" değil. Tapuda, kendisi ya da temsilcisi aracılığıyla satış ya da hibe yapmak suretiyle o yeri devredebilir. ... (hkocak)
100 – 2/B SAHASINDA HATALI İŞLEM
SORU) 2942 sayılı Kanun gereğince yapılan kullanım kadastrosu sonucu 2/B parseli (A) ve (B) olarak ayrılıyor. (B) parseli bu kapsamda satılmasına karşın 2/B parseli bir bütün olarak tescil ediliyor. Daha sonra adına satış yapılanın talebi ile bu parselde Hazine hisselendiriliyor.
Aslında evraklar incelendiğinde, ifraz beyannamesine göre ifraz edilerek tescilin yapılması gerekirdi. Bu durumda kullanım maliki ölü olduğundan mirasçıları taşınmazın ifraz edilmiş olarak taşınmazı talep etmektedirler. Ayrıca 2014 yılında Kadastro Müdürlüğü tarafından 2/B güncelleme tutanağı düzenleyerek beyanlar hanesine aynı kullanım maliki ile hazinenin hissesindeki kalan yerdeki kullanım maliklerinin belirtmesi yapılmıştır. Bu durumda nasıl bir yol izlenmelidir. … (m_42)
CEVAP) Konu biraz karışık... Daha önce bir 2/B parseli, 2924 sayılı Kanun kapsamında yapılan çalışma sonucu (A) ve (B) olarak ayrılıyor. (B) parselinin kullanıcısına satılıyor. İfraz ve satışla ilgili belgeler var. Ama daha sonra, parselin tamamı satıldığı gerekçesiyle (B) parselinin yüzölçümüne tekabül edecek kadar hisselendirilmiş durumda... Ve şimdi 2014 yılında güncelleme çalışmalarında da o yer yine tek parça olarak sınırlandırılıp (ki öyle olması gerekirdi) eski kullanıcının yazılmasının yanı sıra Hazine hissesinde de aynı kişinin kullanıcı olduğu belirtilmiş.
Başta bir hata yapılmış ama ondan sonraki aşamalar olması gerektiği gibi devam etmiş sanki… Bugün, o parsel hisseli durumdadır. Hissedarlardan biri vatandaş (ki intikal ile mirasçılarının olacak), diğeri ise Hazine ve de Hazine hissesi üzerinde aynı hissedar kullanıcı görünmektedir. Kullanıcı olarak gösterilen öldüğüne göre, mirasçıların durumunu 6292 sayılı Kanun kapsamında değerlendirmek Maliyenin işidir.
Sonuç olarak; Tapu Kadastro İdaresinin yapacağı iş, o yeri hisseli olarak tescilli halini muhafaza edip, (güncelleme çalışmalarıyla belirlenmiş olan) Hazine hissesi üzerindeki kullanıcıyı tapu kütüğünün beyanlar hanesinde göstermektir. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (Orman kadastrosuyla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.