Av. Hüseyin KOÇAK
81 – 2/B SAHASINDA KALAN PARSELLERDE HATA
SORU) a) 2/B bloğu içerinde tescilli gerçek ve tüzel kişilere ait parsellerin tamamı kalmaktadır. Tescilli parselin zeminde ölçü krokisinde ve paftasında aynı olmasına karşın hesaplama yönteminden kaynaklı yüzölçümleri farklılık arz etmektedir. Bu tescilli parselleri yüzölçüm düzeltmesi yönüyle askıya alacak mıyız? Yoksa askı sonrasında teknik rapora istinaden düzelteceğiz?
- b) Tescilli 2/B bloğunda sınırlandırmadan kaynaklı düzeltme yapma durumu ortaya çıkmıştır. Düzeltme sonucu tescilli 2/B parselinin yüzölçümü değişiyor. Düzeltme sonrası da kullanım kadastrosu yapıyoruz. Yeni yüzölçüme göre 2/B bloğunu yeniden mi tapuya tescil etmeli miyiz? Yoksa askı ilânında eski ve yeni haliyle göstermek mi gerekir? (cem799)
CEVAP) a) Birinci sorunuzun cevabı 2012/5 sayılı genelgenin 1.18 nolu başlığında yer almaktadır. Bu maddedeki bilgiye göre, düzeltmenin askı ilânı ile duyurulması yeterlidir.
- b) İkinci sorunuzun cevabı da 1.18 nolu maddede yer almaktadır. Tescilli bir 2/B bloğunun sınırlandırmasında hata var ve bu düzeltildikten sonra içinde kullanım kadastrosu yapıyorsanız yine, kullanım kadastrosu sonrasında askı ilânı yapmanız yeterli olacaktır. Onun dışında 2/B'nin yeniden tescil edilmesi, çalışma sonrasında eski ve yeni halini göstermek gibi bir uygulamaya gerek yoktur. … (hkocak)
82 – 2/B SAHASININ EYLEMLİ ORMAN OLARAK AYRILMASI
SORU) Yaklaşık 7 yıl önce zilyetliğini satın aldığım yer 2010 yılında yapılan 2/B çalışmaları sonucunda benim arazi 2 farklı yerinden “eylemli orman” olarak ayrıldı. Bir parselde ise kullanıcı olarak adım yazıldı. Bu eylemli orman kararına karsı dava açma suresi içinde dava açtım dava halen devam ediyor. ….
Sorularım:
Davacı olduğum eylemli orman alanlarına ilişkin yapılan bilirkişi raporunda 13.08.2010 yapılan 2/B kadastro çalışmasında muhtar ve bilirkişilerin beyanıyla "EYLEMLI ORMAN" olduğu görülmüştür yazıyor, muhtar ve bilirkişilerin beyanıyla eylemli orman kararı almak mümkün müdür?
Eylemli orman parsellerinde kullanıcısı olarak adım yazmıyor, yeni çıkan 2/B kanunundaki satılamayacak yerlere karşı başka bir 2/B parselinin verilmesi söz konusu, fakat ismim yazmayınca bu kanundan ben nasıl faydalanabileceğim?
2/B kanununa göre eski tapulu yerler bedelsiz iade olunacak deniliyor, bu eski tapu kavramına 1939’da iptal edilen tapular da dahil mi? (ismet)
CEVAP) Öncelikle, 5831 sayılı Kanun kapsamında 2/B sahaların içinde kullanıcıları belirlemek üzere yapılan kullanım kadastrosu sırasında 2/B sahası fiilen orman olmuş gerekçesiyle orman yapılması mümkündür. Ancak bunun için muhtar ve bilirkişilerin beyanı yeterli değildir. Kadastro ekibine katılacak orman mühendisi ve ziraat mühendisinin belirlemesi ile olur. Fiilen orman olarak belirlenen yerle ilgili davanızın devam ettiğini yazıyorsunuz, davanızı takip etmelisiniz.
Eylemli orman parsellerinde kullanıcı yazılmaz. Öncelikle eylemli orman olarak belirlenen yerin orman olmadığını mahkeme kararı ile belgelendirdikten sonra kullanıcı olduğunuz iddiasına sıra gelir... Kendinize ait olduğunu iddia ettiğiniz yer orman içinde kaldığı için ona karşılık yer verilmesinden bahsediyorsunuz. 6292 sayılı Kanunda böyle bir düzenleme bulunmamaktadır. Yeriniz fiilen orman içinde kaldığı gerekçesiyle herhangi bir yerden size yer verilmesi beklentisinden vazgeçin, böyle bir şey yok.
Eski tapulu yerlerin bedelsiz iadesine gelince; 1939 tarihli tapunun peşinde koşmanıza hiç gerek yok. Anlatımınızdan o yerde 1987 yılında kadastro çalışmaları yapılmış. Kadastro çalışmaları, köy ya da mahalle bazında yapılır. Bu çalışmalar sırasında tapusuz taşınmazlar tapulanır, tapulu taşınmazların ise tapuları yenilenir. Yani 1939 tarihli tapu 1987 yılında yenilenmiştir. Eğer yenilenmedi ise uygulanamadı statüsünde bırakılmıştır. 3402 sayılı Kadastro Kanununun 12'nci maddesi gereğince, kadastro çalışmaları kesinleştikten sonra, önceki nedenlerle dava açılamaz. Ama tapusu varsa dava açabilmek için 10 yıllık bir süre içinde dava açılabilir. 1978 yılının üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçtiğine göre 1939 tarihli tapu kaydı şu an artık hiç bir işe yaramaz. Dediğim gibi onun peşinden koşmanızı gerek yok.
1987 yılında yapılan kadastro çalışmaları sırasında vatandaş adına tapulandığı halde daha sonra geçen orman kadastrosu sırasında; orman haritasının 2/B olan yerinde bırakılmış ise ve bu yer halen 2/B sahası olarak duruyorsa, yani fiilen ormana ayrılmamışsa o takdirde 6292 sayılı Kanunun 7'nci maddesi gereğince ilgilisine iade edilebilir. Onun dışında fiilen ormana ayrılan yere karşılık başka bir 2/B sahasından yer verilmesi ya da kadastro öncesine ait (1939 tarihli) tapuya dayanılarak 2/B sahasının size iadesi mümkün değildir.
Sizin şu an yapabileceğiniz tek şey; fiilen ormana ayrılan yerin orman olmadığına dair açmış olduğunuz davayı takip etmektir. ... (hkocak)
83 – 2/B SAHASINDA KALAN TAPULU YERLERİN İADESİ
SORU.3) Benim ve kardeşlerim adına tespit yapılan babamızdan kalma yerimiz 2007 yılında kadastro geçmesi nedeniyle benim ve kardeşlerim adına tespit yapılarak askıya çıktı. Askı aşamasında orman işletme müdürlüğü tarafından itiraz nedeniyle dava açıldı. Orman kadastro sınırı dışında kalmasına rağmen dava aleyhimize sonuçlandı, Yargıtay da aleyhimize onayladı.
Daha sonra AHİM’e gidildi.39 madde nedeniyle iç hukuk yollarının bitmemesi nedeniyle (Tazminat davası açılması gerekir.) Bu aşamada bizim yer 2/B olarak orman dışına çıkarıldı. Beni kullanıcı olarak tespit ettiler. Belli bir fiyat karşılığı yerimize 2/B gereği almam için tebligat yapıldı… Almadık…
Bu durumda bedelsiz iade talebinde bulunabilir miyim?. (karahasan)
CEVAP) Eğer 2007 yılında adınıza tespit edilen yere, askı ilânı sırasında itiraz edilmese idi, sizin adınıza tescil edilmiş olacaktı. Tescil edildikten sonra o yer orman kadastrosu ile orman içine alınmış ve 2/B sahası olarak ayrılmış olsa idi bu takdirde (sizin başvurunuz üzerine, 6292 sayılı Kanunun 7'nci maddesi gereğince) size iade edilecekti... Kadastro çalışmaları ile o yer sizin adınıza tescil edilmeden önce itiraz ve dava sonucu orman olarak belirlenmiş olduğundan, siz burayı bedelsiz edinemiyorsunuz... Durum böyle.
Durum böyle... Ama, kadastro sonrası tescilli olan yerler bedelsiz iade edilirken, kadastro öncesine ait tapuları bulunanlara neden bedelsiz iade edilmiyor ben onu anlayamıyorum. Bu konu, kanun çıktıktan sonra tartışma konusu oldu ve (Milli Emlak Genel Müdürlüğünden) iade edilmeyecek şeklinde karar çıktığını biliyorum... Ama her şeye rağmen, kadastro öncesine ait tapunuz varsa, o tapuyla birlikte başvurarak 6292 sayılı Kanunun 7'nci maddesindeki haktan yararlanmak istiyoruz diye bir şansınızı denemenizi öneririm. ... (hkocak)
84 – 2/B SAHASINDA EYLEMLİ ORMAN
SORU) 2/B çalışması yaptığımız yerde 2/B sahası içinde eylemli orman olmuş bir kısım yer var, biz bu yerin kadastro tutanağını tutarken o parselin cinsine "eylemli orman" yazabilir miyiz? … Bir de 2/B sahası tapu kütüğüne 105 Ada 1 parsel olarak tescil olmuş daha sonra içerisinde ifrazlar olmuş taşınmazların kadastro tutanağını tutarken tutanağın ön sayfasındaki tespit dayanağı kısmının 105 ada 1 parselin tapu kütüğündeki cilt sayfa ve tescil tarihi yazılması gerekir mi? (ceren)
CEVAP) 2/B sahasının dış sınırları orman mühendisinin de hazır bulunduğu bir sırada belirlenirken, 2/B sahasının içinde kalan kısımda yapılan çalışmalar sırasında orman mühendisinin hazır bulunması zorunlu değildir. O nedenle de fiilen orman halini almış olsa da parsel cinsine "orman" yazılmaması gerekir diye düşünüyorum… Ancak tutulan tutanağın "edinme sebebi" bölümünde kullanıcısı bulunmadığı ve de fiilen orman görüntüsünde olduğu belirtilmelidir.
İkinci konuya gelince; çalışma yapılan yer zaten 2/B sahasının içi, o yerin daha önce 2/B olarak tescil edilip edilmemiş olması ikinci plânda kalmaktadır. Ama daha önce tescilli olduğunun anlaşılmasını kolaylaştırmak bakımından belirttiğiniz şekilde; tespit tutanağının tespit dayanağı kısmına belirttiğiniz hususları yazmanız yararlı olur. ... (hkocak)
85 – 2/B SAHASINDA EYLEMLİ ORMAN İÇİN TUTANAK
SORU) 2/B sahası içinde eylemli orman var orman mühendisi ve kadastro ekibiyle beraber arazide tutanak tutuldu. Krokisini çizip daha sonra tutulan tutanak ve krokileri kadastro tutanaklarına ekledik. Bu konuda biz doğru yaptık mı? (ceren)
CEVAP) ….. bence doğru yapmışsınız. Çünkü, bilindiği üzere; 05.11.2003 tarihli ve 4999 sayılı Kanunun 6’ncı maddesiyle, 6831 sayılı Orman Kanununun 11’inci maddesinde yapılan değişikliğe göre; daha önce 2/B sahası olarak orman dışına çıkarılmış yerlerin tekrar ormana kazandırılması mümkündür.
Yapılan değişiklik sonrası 11’inci madde 5 ve 6’ncı fıkrası şu şekli almıştır. “Bu Kanunun;
- a) 20.06.1973 tarihli ve 1744 sayılı Kanunla değişik 2’nci maddesi,
- b) 23.09.1983 tarihli ve 2896 sayılı, 05.06.1986 tarihli ve 3302 sayılı kanunla değişik 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi, uygulama ile orman sınırları dışına çıkarılan, ancak fiilen orman olduğu Orman Genel Müdürlüğünce tespit edilen yerler, talep üzerine Maliye Bakanlığınca Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilir. Tahsisi yapılan bu yerler Hazine adına tapuya orman vasfıyla tescil edilir.”
Bu düzenlemeye göre, daha önce 2/B sahası olarak ayrılmış yerlerin talep üzerine tekrar ormana kazandırılması mümkündür. Kanun metninde de bu ormana kazandırma için herhangi bir şekil şartı ya da bağlayıcı kural konmamıştır.
Ayrıca 2/B sahalarıyla ilgili olarak Kadastro Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan 2012/5 sayılı genelgede de; “2/B parselinden eylemli orman alanı olarak ayrılması ve ana orman parseline dahil edilmesine yönelik talepler, sözü edilen kısıtlamalara tabi tutulmaksızın karşılanacaktır” şeklinde ifade yer almıştır.
Bütün bu veriler dikkate alındığında; 2/B sahası olarak ayrılmış olmasına karşın talep halinde “orman” vasfıyla Hazine adına tescil edilmesi gerekir. … (hkocak)
86 – 2/B TUTANAĞINDA İLGİLİLERİN İMZASI
SORU) 2012/5 sayılı genelgenin 1.3 maddesinin 2.paragrafında yazan; 3402 sayılı Kanunun Ek.4’üncü maddesi kapsamında kadastroya tabi tutulacak 2/B alanlarında, özel kanunlarına göre değerlendirilmesi gereken alanların zeminde sınırlarını gösteren ilgili kurum temsilcileri ile 2/B alanlarının dış sınırlarının aplikesinde ve zeminde eylemli orman sınırlarının gösterilmesinde görevli orman mühendislerinin kadastro tutanağının “beyanda bulunan ilgililer” bölümüne imzalarının alınması sağlanır, orman mühendislerinin kadastro tutanağının “beyanda bulunan ilgililer” bölümüne imzalarının alınması konusunda fikir ayrılığına düştük.
1.görüş: Burada görevli orman mühendisinin imzası aplikasyon ve düzeltme krokisi ile mutabakat ve düzeltme raporu ile eylemli orman tutanaklarının beyanda bulunan ilgililer sütununa imzasının alınacağı.
2.görüş: görevli orman mühendisinin imzası aplikasyon ve düzeltme krokisi ile mutabakat ve düzeltme raporu ile 2/B bloğunun dış sınırlarına temas eden 2/B kadastro tutanaklarının beyanda bulunan ilgililer sütununa imzasının alınacağı. … "yaga"
CEVAP) Evet, konu pek net değil. Normal şartlarla 2/B alanlarının dış sınırları belirlenirken orman mühendisi de görev yapar. Bu saha içerisinde kullanım kadastrosu yapılır ve içeride belirlenen her parsel için bir kadastro tutanağı tutulur. 2/B sahasının dış sınırı belirlendikten sonra kullanım kadastrosuna geçilmeden önce bu sınırlar için bir kadastro tutanağı tutulmamaktadır. O nedenle de kadastro tutanağına orman mühendisinin imzasının alınması konusu biraz boşlukta kalmaktadır.
Aslında normal şartlarda 2/B sahalarının dış sınırı belirlendikten sonra iç kısımda kullanım kadastro yapılan durumlarda kadastro tutanağına orman mühendisinin imzasına gerek olmadığını düşünüyorum. Kaldı ki bu imzayı almak isteseniz bile orman mühendisi imza atmıyorum diyebilir. Çünkü 2/B sahasının dış sınırları belirlendikten sonra iç kısımlarda yapılan çalışmalar kadastro ekiplerine aittir, orman mühendisi de, kadastrocu hata yapmışsa bu konuda sorumluluk altına girmemek kaygısıyla imza atmaktan çekinebilir.
Ama aynı genelgenin 8'inci sayfasında yer alan; "2) Kadastrosu Yapılacak 2/B Alanlarında Özel kanunlarına Göre Değerlendirilmesi Gereken Alanlarda Uygulama" başlıklı bir bölüm var. İşte 2/B sahasında o bölüm altında sayılanlarla ilgili bir çalışma yapılıp da tutanak tutulması gerekecekse o zaman o kadastro tutanağına orman mühendisinin de imzası alınmalı, aksi halde yukarıda da belirtildiği üzere herhangi özel bir durumu olmaksızın 2/B sahasının dış sınırları belirlendikten sonra iç kısımlarda yer alan parsellerin, 2/B sahası dış sınırına değen parseller dahi olsa kadastro tutanağına orman mühendisinin imzasının alınması konusunda ısrarlı olunmamalı diye düşünüyorum. ... (hkocak)
87 – 2/B SAHASINDA UNUTULAN PARSELİN İLÂNI
SORU) … 230 ada 1 nolu tescilli 2/B parselinde kullanım kadastrosu yapılırken, 230 ada 2 nolu parselden başlayıp 230 ada 12 nolu parsele kadar kullanıcılar tespit edilip, askıya çıkarılıyor. Ancak askıdan indiğinde çalılık vasfındaki yerin sehven unutularak parsel numarası verilmediği ve askıya çıkarılmadığı tespit ediliyor. Burada nasıl bir uygulama yapmamız gerekiyor. (izmirli03)
CEVAP) 2/B parseli bütün olarak 230 ada 1 parsel ise, içinde çalışma yapıldığında da 230 ada 2 parselden başlaması normaldir. 2/B sahası içerisinde 2 ilâ 12 parsel numarası altında sınırlandırma yapıldığı halde, aynı 2/B sahası içerisinde
kullanım kadastrosu yapılmamış bir parselden bahsediyorsanız; bence o kısım için de ayrı bir tutanak tutulup ayrıca askı ilânına alınmalıdır diye düşünüyorum. ... (hkocak)
88 – DAVALI ORMANDA 2/B ÇALIŞMASI
SORU) 3116'ya göre kesinleşmiş ve tapuda zabıt defterinde kayıtlı orman alanı bir köyün tamamını kapsamaktadır. Yani köyün tamamı kesinleşmiş orman tahdidi içerisindedir. 2010 yılında Kadastro Müdürlüğünce yapılan tesis kadastrosu çalışmaları esnasında köyün tamamı orman tahdidi içerisinde yer aldığından orman alanı tek ada/parsel ve orman olarak ilan edilmiş. Askı ilânında iken kadastronun yaptığı bu tespite kadastro mahkemesinde dava açılıyor. Tespit gören bu orman alanı içerisinde köydeki şahıslar kendi kullanımında bulunan yerlerin kendi adlarına tescili için dava açmışlardır.
Orman kadastro komisyonu şu an köyde 2/B çalışması yapmış ve çalışmayı askı ilânına almak üzere kontrol için kadastro kontrol mühendisine imzaya getirmiştir. Yukarıda anlatıldığı üzere kadastro mahkemesinde davalı bulunan orman alanı içerisinde şurası 2/B’dir şeklinde yapılan çalışma orman kadastro komisyonu tarafından askı ilânına çıkartılabilir mi? Kadastro kontrol mühendisi olarak davalı olan bu orman alanındaki 2/B alanlarının askı ilânına alınmasının doğru olmayacağını düşünüyorum. Bu işlem için nasıl bir yol izlemeliyim? (fethiyeliadem)
CEVAP) Görüşünüze katılmıyorum. Normal şartlarda ilk tesis kadastrosu yaparken, davalı taşınmazlar var diye askı ilânı yapmaktan geri kalıyor muyuz? Askı ilânı yapılır ve davalı parseller de belirtilir.
Sizin örneğinize gelince, çalışmaları ilân edip Hazine adına tescil yapıldığında; daha sonra davalar sonuçlandıkça 2/B ile ilgili işlemlerin devamı yapılabilir. Yani, diyelim ki 2/B'lerin tescilinden sonra dava sonuçlandı. Eğer davayı kazanmış olursa ve iddia konusu 2/B sahası içerisinde kalıyorsa, 6292 sayılı Kanunun 7'nci maddesi gereğince işlem devam eder. Eğer vatandaş davayı kaybederse; kullanım kadastrosu sırasında kullanıcı olarak yazılmışsa aynı Kanunun 6'ncı maddesi gereğince işlemlere devam edilir.
Vatandaş davayı kaybederse ve de kullanıcı olarak gösterilmemişse o davacı ile ilgili zaten yapılabilecek bir şey olmayacaktır. … (hkocak)
89 – GÜNCELLEMEDE KULLANICI DEĞİŞİKLİĞİ
SORU) 2/B güncellemelerinde kullanıcıların kimlik tespiti nasıl yapılacak; baba adı, adı soyadı yazılı kullanıcıların taşınmazın devri yapılırken Maliyenin devir yazısındaki şekli yeterli olacak mı, yoksa taşınmazın bulunduğu mahalden her seferinde ilmühaber mi düzenlemek gerekecek. (EMEKTAR TAPUCU)
CEVAP) 2/B çalışmaları sırasında kimlik tespiti; normal şartlarda herhangi bir tapu işlemi ya da kadastro işlemlerinde kimlik olarak neyi istiyorsak, 2/B güncelleme çalışmalarında da aynı şey geçerlidir. (Nüfus cüzdanı, pasaport) Kullanıcı devri 2012/5 sayılı genelgenin "B) GÜNCELLEME ÇALIŞMALARI" başlığının 7 nolu alt başlığında net olarak yer almaktadır. O maddeyi okumanızı öneririm. … (hkocak)
90 – GÜNCELLEME ÇALIŞMALARINDA KULLANICI
SORU) 1987 yılında yapılan kadastro çalışmaları sırasında 2/B olarak hazine adına arsa vasfında orman dışına çıkarılan parselin tapuda ve kadastro tutanağının beyanlar hanesinde yazılı kullanıcı ölmüş ve bu taşınmazı mirasçılardan biri ve bir kaç kişi harici senetle 1990 yılında üçüncü kişilere satmış ancak burada başkaca mirasçıların da olduğu muhtar beyanından anlaşılıyor.
Tescilli işgalcinin mirasçıları hazır değil ve veraset belgesi de ibraz edilmiyor ve taşınmaz zamanla 6 parçaya ifraz edilmiş ve üzerlerinde bina mevcut ve zemin itibari ile 6 parça halinde ve üçüncü şahıslar tarafından kullanılmış ve ecrimisilleri üçüncü kişilerden alınmıştır. Buna göre kullanıcı ve muhdesat belirleme ve güncelleme çalışmalarında;
- a) Tescilli şagilin durumu,
- b) Satan ve satış yapmayan mirasçıların durumu
- c) Satış yapmayan mirasçılar tarafından veraset belgesi ibraz etmek suretiyle kullanıcısı olmayan mirasçıların durumu,
- d) Üçüncü kişilerin bir ve birkaç mirasçıdan aldıkları senet ibraz ediliyor. Oluşan parselleri ve binaları üçüncü kişiler kullanıyor ve bu kişilerin durumu,
- e) İşgalgi gözükenlerin dışında üçüncü kişilerden satış yoluyla yeri satın aldığı ve üzerine satın alan tarafından bina yapanların durumu,
- f) İşgalcilik miras yoluyla devam edebilir mi? (sitler)
CEVAP) 2/B sahalarında güncelleme çalışmaları; 5831 sayılı Kanun ile 3402 sayılı Kadastro Kanununa eklenen EK MADDE.4 gereğince yapılmaktadır.
Güncelleme çalışmaları; daha önce 2924 ve 3402 sayılı kanunlar gereğince “kullanım kadastrosu” yapılarak kullanıcıları ve/veya muhdesat sahipleri belirlenmiş olmasına karşın satış/devir işlemleri tamamlanmamış olan 2/B sahalarındaki son durumu belirlemek; kullanım kadastrosu yapıldıktan sonra, ifraz, tevhit, kullanıcı ya da muhdesat değişikliği varsa son duruma göre güncelleme amacıyla yapılır.
Güncelleme çalışmaları sırasında, daha önce yazılmış olan kullanıcının değiştirilebilmesi için, önceki kullanıcının kullanımını devrettiğine dair beyanda bulunması gerekir. Tapu kütüğünde kullanıcı görünen kişi ölmüş ise böyle bir beyanın alınması mümkün değildir.
Kullanıcının ölümü halinde ise, mirasçının halen o yeri kullanıyor olması ve de veraset senedinin ibraz edilmesi gerekir. Mirasçının birden fazla olduğu durumlarda, mirasçılardan biri o yerde kullanıcısı olarak yalnızca kendisinin gösterilmesini isterse; o zaman ek olarak noterlikte düzenlenen ya da haricen düzenlenip muhtarlıkça tasdik edilen taksim senedinin ibraz edilmesi gerekir.
Mirasçılar veraset senedini getirmediği sürece, ölü ilk malikin kullanıcı olarak gösterilmesi gerekir. Henüz mirasçı olduğu resmi olarak belli bile olmayan birinin, yapmış olduğu satışın geçerli sayılmaması gerekir diye düşünüyorum.
Sonradan aldığını iddia eden kişilerin yapmış olduğu bina güncelleme çalışmalarında gösterilebilir. Satış aşamasında durumu değerlendirmek maliye kuruluşuna düşer. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (Orman kadastrosuyla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.