Av. Hüseyin KOÇAK
81 – 22/A İLE TOPLULAŞTIRMA MÜKERRERLİĞİ – 1
SORU) 22/a uygulamasına alınan (A) Köyü, arazi toplulaştırması kesinleşen (B) Köyüne sınırdır. (B) Köyünün kesinleşen sınırları, 22/a uygulamasına alınan (A) Köyü ile kısmen binmelidir. (iki köy sınırı boyunca takriben 15 metre kadar.) Zemindeki parsel sınırları aynı zamanda köy sınırlarıdır. Zemindeki sınırlar (A) Köyünün paftasına birebir uymaktadır.
Sormak istediğim; kesinleşen toplulaştırma sınırları 22/a uygulaması ile düzeltilebilir mi?
Not: söz konusu binme mükerrerlikten değil, toplulaştırmanın hatalı sayısallaştırmasından kaynaklanmaktadır. (ozgurkariyer)
CEVAP) Her ne kadar 22/a yapılan (A) Köyü ile toplulaştırma yapılan (B) Köyü sınırlarında mükerrer bir görüntü olsa da aslında bir mükerrerlik olmadığından, (B) Köyünün hatalı sayısallaştırılmasından kaynaklandığından bahsediyorsunuz. Öyle ise mükerrerlik konusunda bir sorun yok, sorun (B) Köyünün sayısal değerlerinde.
O halde (A) Köyü parselleri olduğu gibi muhafaza edilir. (B) Köyüne gelince sayısallaştırmasını doğru olarak yapıp aynı pafta üzerinde tekrar kontrol edin. Yine binmeler şeklinde görüntü elde ediliyorsa o zaman (B) Köyü paftalarının da güncellenmesi gerekecektir. ... (hkocak)
82 – 22/A İLE TOPLULAŞTIRMA MÜKERRERLİĞİ – 2
SORU) Toplulaştırmanın sayısal verilerin hatalı olduğu tespit edilmiştir. (B) Köyü paftalarını güncellemek yerine ilgili kurum ile irtibata geçilip hatanın düzeltilmesi sağlanabilir mi? Düzeltmez ise (A) Köyünün parselleri (B) Köyü ile binmeli bırakılıp, hatanın mahkeme kararıyla düzeltilmesi sağlanabilir mi? (ozgurkariyer)
CEVAP) İşi hemen niye mahkemeye bırakıyorsunuz. Mahkeme karar verirken siz teknik elemanları bilirkişi olarak tayin edecek, dolayısıyla öncelikle siz kendi içinizde çözüm yolu arayın... Sayısallaştırma diyorsunuz, hangi sayısallaştırma, bu sayısallaştırma kimin tarafından yapılmış?
Daha önce tescil olmuş bir toplulaştırma çalışması var ve siz bu toplulaştırma paftasından (yani kadastro paftasından) sayısallaştırma yaptığınızı anlıyorum. Eğer böyle ise (ve siz de bunun hatalı olduğunu tespit etmiş iseniz) bu sayısallaştırma işleminin elden geçmesi, yeniden yapılması gerektiğini de değerlendirebilirsiniz. Eğer bu şekilde ise; hata sizin yapmış olduğunuz sayısallaştırma olduğuna göre, işlemi yapan kuruma da gitmeye gerek yok...
Ama eğer bu sayısallaştırma işlemi başka türlü yapılmış ise ona göre bir çözüm aramak gerekir... Daha da önemlisi, cevap verenin; konu şu şekilde mi, şunu mu kastediyorsunuz demesine gerek kalmayacak şekilde verileri berrak bir şekilde baştan ortaya koymalısınız. Bakın halen sorunuza tam anlaşılamadığı için tam cevap da verilemiyor. ... (hkocak)
83 – TESPİT DIŞI, KADASTRO HARİCİ
SORU) 5304/22/a içeriğinde "Tapulama ve kadastro çalışmalarında tespit dışı bırakılan kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerlerin tescili yapılır" hükmü bulunmaktadır. Kadastro harici bırakılan alanlar bu kapsamda değerlendirilmiyorsa bu düzenlemeyle gerçekte ne kastedilmiştir.
Burada bahsi geçen kamu kurum ve kuruluşlarına ait araziler nelerdir ve nerelerde olması gerekir. … (okanyildiz75)
CEVAP) 3402 sayılı Kadastro Kanunu öncesinde; 2613 ve 766 sayılı kanunlar gereğince çalışma yapılmakta idi. 2613 sayılı Kadastro ... Kanunu gereğince çalışma yapılan yerlerde, genel sınır dışında bırakılan ya da genel sınır içinde kalmasına karşın herhangi bir özel ya da tüzel kişilik adına tespit görmeyen yerlere "Kadastro harici" yerler denilmekte; 766 sayılı Tapulama Kanunu gereğince çalışma yapılan yerlerde de aynı mahiyetteki yerler "Tespit dışı" olarak adlandırılmakta idi. Yani "tespit dışı" ile, "kadastro harici" ifadeleri birbirinden farklı durumlar değildir. O nedenle de kadastro harici bırakılan alanlar 22/a kapsamı dışında değildir.
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait araziler nerelerdir sorusuna somut bir yanıt vermek zordur. Daha önce yapılan çalışmalar sırasında "tespit dışı" ya da "kadastro harici" bırakılan yerlerde herhangi bir kamu kurumunun iddiası varsa, o yerin o kurum adına tesciline engel somut bir veri de yoksa (örneğin orman olması ya da tescili mümkün olmayan yerler gibi), bu talebin dikkate alınması gerekir. ... (hkocak)
84 – GÜNCELLEME ÇALIŞMALARINDA MÜLKİYET DEĞİŞİKLİĞİ YAPILAMAZ
SORU) Kadastro Kanunu 22/a 'ya göre "Yapılacak çalışmalarda 2, 4, 14, 17, 19 ve 2’ inci maddeler ile 13’üncü maddenin (B) ve 20 inci maddenin (B), (C) ve (D) bentleri hükümleri uygulanmaz." hükmü bulunmaktadır. Bilindiği gibi 13’üncü madde tapulu arazilerde tespite dönük düzenlemedir. 13/b ise tapulu arazilerde başkasının zilyet olması durumunda izlenecek yol belirtilmektedir.
Buradan 13/a konusunda 22/a uygulaması herhangi bir kısıtlama getirmemiştir. Buna göre; 22/a kapsamında, kayıt maliki ölmüş ise mirasçıları adına tespit yapılabilir mi (13/a'ya dayanarak). Bir başka deyişle intikal yapılabilir mi? Yapılabilirse şartları nelerdir? ... (okanyildiz75)
CEVAP) Güncelleme çalışmaları kural olarak teknik içerikli olup, mülkiyet değişiklikleri yapılamaz.
Ancak intikal konusuyla ilgili şöyle bir durum söz konusudur. Bilindiği üzere 22/a Yönetmeliğinin bazı maddelerinde 2018 yılı içerisinde değişiklik yapılmıştır. Değişiklik yapılan maddelerden biri de 18’inci maddedir. Değişiklik sonra 18’inci madde birinci fıkra şu şekli almıştır;
“Bu çalışmalar sırasında; tapu kayıt sahibinin ve/veya sahiplerinin mirasçıları tarafından veraset belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneğinin ibra edilmesi halinde mirasçılar adına tespit yapılabilir ve ibraz edilen bu belgeler kadastro güncelleme tutanağına eklenir.” … (hkocak)
85 – 22/A UYGULAMASINDA TESCİL HARİCİ YER VATANDAŞA YAZILMAZ
SORU) 1974’te tesis kadastrosu esnasında genel sınır ile çevrilmiş bir köyün, köylülere ait tarlaların ve biçeneklerinin olduğu bir mevki (10000 m2) hepsi tek parsel şeklinde çevrilip, tapulama harici taşlık alan olarak bırakılmıştır. Köylüler o zaman bunu fark etmemiş ve dolayısıyla herhangi bir itirazda da bulunmamışlar.
Geçen yıl birkaç köylü imar-ihyadan (emek sarf ederek tarıma kazandırılan) zilyetlikten tescil davası açmışlardır. Bu yıl kadastro müdürlüğü tarafından 27.10.2014 tarihinde kadastro yenileme çalışmalarına başlanacaktır.
Edindiğimiz bilgiye göre bu tapulama harici taşlık alan bırakılan yer hazinenin adına tescil işlemi yapılacakmış. Biz bu taşınmazlarımızın adımıza tescil işleminin yapılması için Kadastro Müdürlüğünden kısmi kadastro talebinde bulunabilir miyiz?
İzlememiz gereken yol ne olmalı veya ne yapmamız gerekir? (ıgdırlı)
CEVAP) Daha önce tapulama ya da kadastro çalışmalarında genel sınır içinde alındığı halde "tapulama harici" bırakılan yerlerde de kadastro yapılmış sayılır. Kadastro çalışmaları yapılmış yerde de zilyetlikten edinim olmaz ama dava açılmışsa mahkemenin yaklaşımı ne olur bilemem... Yalnız, şu var ki, bu durumdaki yerlerin, güncelleme çalışmaları sırasında sizin ya da iddia sahiplerinin adına yazılması söz konusu değildir.
Güncelleme çalışmalarından ümidinizi kesin. Birincisi açılmış bir dava varsa onun sonucunu bekleyin. Daha sonra Hazine adına yazılması halinde de, ancak o yeri Hazineden satın alabilirsiniz. ... (hkocak)
86 – PARSELLERDE HATALI İŞLEM VE 22/A UYGULAMASI
SORU) Daha önceki yıllarda yapılan kamulaştırma işlemi sırasında; kamulaştırma hattının isabet ettiği ve pilon yerinin bulunduğu taşınmazın parsel numarası paftasından yanlış okunup kamulaştırma projesi ile hiç alakası olmayan farklı bir parsel numarası ile tescil bildirimine yazılıp, alan düzeltmesi de yapılarak tapu da tescil işlemi ve kamulaştırma ve irtifak hakkı bedelinin ödenmesi alakasız parsel sahibine yapılıyor. Paftasında da projenin isabet ettiği parsele tersimatı yapılarak yeni parsel numaraları veriliyor. Sonuç olarak; paftasında doğru tersimat yapılıyor fakat tapu kütüğünde farklı parsele tescil ediliyor, ödemeler de bu farklı parsel malikine yapılıyor.
Bu hata şimdi 22/a uygulaması sırasında fark edildi. İlgili kuruma teknik rapor krokileri ve ilgili belge suretleri eklenerek bildirimde bulunuldu. Bu durumda nasıl bir düzeltme yolu izlenebilir. (nirengi64)
CEVAP) Sorunuz özetle; pilon yeri (A) parselinde iken yanlışlıkla (B) parseline tescil edilmiş. (Buna bağlı olarak kamulaştırma bedeli de hatalı olarak B parseli sahibine ödenmiş. Öyle mi?
Doğru anladımsa; biliyorsunuz ki 22/a uygulamalarında tersimat hataları da giderilmektedir. Güncelleme çalışmalarında, pilon yerini doğru parselde göstermeli ve ilgili kuruma bildirim yapmanın yanı sıra parsel maliklerini de (özellikle mağdur olanı) bilgilendirmelisiniz. ... (hkocak)
87 – KAMULAŞTIRMA PROJESİNİN 22/A UYGULAMASINDA DURUMU – 1
SORU) Karayolu projelerini 22/a çalışmalarına uygulamakta güçlük çekiyoruz.
Kadastro müdürlüğünce onaylanmış ancak yola terkleri veya tescilleri yapılmamış bir karayolu projesi içindeki parsellerle ilgili olarak, ilgili parsel sahibi benim parselim karayoluna ulaşmaz dediği halde eski paftası karayoluna ulaşıyor. Kamulaştırma haritası da bu şekilde. Biz parsel sahibinin beyanına göre sınırlarını sabit ölçerek karayolundaki kısmı komşu parselde bırakabilir miyiz?
Bu şekilde eski paftaya (karayolu projesine) aykırı işlem yaparsak 22/a kesinleştikten sonra eski paftaya göre gelebilecek bir mahkeme kararı olursa ne yapmalıyız?
Ayrıca; yolun her iki tarafından Karayoluna dik olarak gelen sabit sınırların yolu kesen hatları karayolu projesinden alınırsa sabit sınıra denk gelmiyor. Sabit sınır uçlarını geçerli hatla birbirine bağlamak doğru mudur, yoksa basamak şeklinde karayolu hattına uymak mı gerekir? (ahmethamdibozkurt)
CEVAP) Bir yol geçiliyor, ölçümü yapılarak kadastro paftasına aktarılmış, zeminde aslında 25 parsele sınır parsel içinden geçtiği halde kadastro paftasına aktarıldığında sanki 25 parselden bir kısım yer kamulaştırılan yolda kalıyor gibi bir görüntü elde ediliyor, öyle mi?
Paftayı 22/a gereğince güncellediğinize göre, o pafta zemini tam olarak yansıtmıyor, ayrıca karayolları projesindeki koordinatlara göre bu eski paftaya çizim yapıldığında da böyle çelişkili bir durum ortaya çıkıyor.
22/a çalışmaları zemin ile pafta arasındaki çelişkiyi gidermek için yapılmaktadır. Zeminde yol komşu parsel içinden geçiyorken siz onu 25 parselin bir kısmından geçiyor gibi yeni paftaya çizerseniz, zemine aykırı işlem yapmış olursunuz (zeminde henüz yol oluşmadı ise, daha sonra yol projesine göre oluştuğunda aynı görüntü elde edilecektir.) Bu şekilde yapılan bir çalışma ile siz paftayı yenilemiş mi olacaksınız, yoksa yeni sorunlara mı sebep olmuş olacaksınız?
Proje teknik kontrolden geçmiş olsa bile henüz tescil edilmediğine göre hala yapılabilecek bir şeyler var demektir. Öncelikle durumu Karayollarına iletip, kamulaştırma çalışmalarına başlamak için acele etmemeleri sağlanmalıdır. Güncelleme çalışmalarında yolun zemindeki durumu (ya da henüz oluşmamış ise; koordinatlarının öngördüğü hattı) yeni oluşturulacak paftaya aktardıktan sonra durum Karayollarına iletilmelidir...
Ayrıca yeni proje kontrolüne de gerek kalmaz. Çünkü; yol projesinin yeni oluşturulan paftalara aktarılması Kadastro Müdürlüğünün kontrolü gibi bir sonucu da sağlar. ... (hkocak)
88 – KAMULAŞTIRMA PROJESİNİN 22/A UYGULAMASINDA DURUMU – 2
SORU) Eski paftadaki parsel hatalı çizilmiş ve buna bağlı olarak kamulaşacak alan hatalı belirlenmiş ve hatalı alan hesaplanmıştır. Satın alma tutanakları hatalı alan üzerinden hesaplanmıştır. Bizim yapmamız gereken 22/a çalışması yaparken parseli olması gerektiği şekilde oluşturmaktır. Mesela (Karayolları dış hattı boyunca koordinatlarda bir sorun yok ancak, parsel genişliği eski haritada 20 m. iken, zeminde 30 m. ise biz parseli 30 m. olarak oluşturmalıyız ve kamulaştırılacak alan da buna göre değişebilir. Ve değişen kamulaştırma miktarını Karayollarına bir yazı ile bildirmeliyiz.
İkinci husus da şu idi: 22/a çalışmaları sürer iken hatta bilgilendirme ilânı sırasında mahkemeden bazen eski paftaya göre kamulaştırma kararı tescili yapılmak üzere tapuya oradan da kadastroya gönderiliyor. Kesin ilâna çıkılmadığı için mahkeme kararına göre kamulaştırma ifraz ya da yola terklerini yapıyoruz. Kesin ilâna çıkıldıktan sonra eski paftaya göre verilmiş bir kamulaştırma (veya yola terk) kararı gelirse ne yapmamız gerekir? (ahmethamdibozkurt)
CEVAP.1) … Ek olarak vermiş olduğunuz çizimlerden, kamulaştırma hattının genişliğinin değişmesinden değil, herhangi bir parselin içinde yer alan uzunluğundan bahsediyorsunuz. Buna bağlı olarak da; daha önceki kontrolde herhangi bir parselden kamulaştırılacak miktarın yüzölçümü ile güncelleme sonucu oluşturulan parselden kamulaştırılacak kısmın alanı değişecektir. Hatta, bütün parsellerden yapılacak kamulaştırma miktarının yüzölçümü az ya da çok değişecektir...
İşte bunun için de o parsellerin son duruma göre kamulaştırılacak miktarının doğru olarak hesaplanması gerekir... O nedenle de ilk katılımımda da belirttiğim gibi kamulaştırma yapan kurum ile gerekli diyalog kurulması bu bakımdan önemlidir. ...
2) Kamulaştırma ile ilgili Mahkemeye intikal eden konular; hattın nereden geçeceği ile ilgili olmaz, bedele dair olur. Bu durum sizin işinizi kolaylaştıran bir durumdur. Ayrıca 22/a kesinleştikten sonra gelecek Mahkeme kararı için neden edilgin bir bekleyiş içinde oluyorsunuz? Güncelleme ile paftalar kesinleşip, kamulaştırma hattı bu paftalara işlendikten sonra; açılmış dava varsa Mahkemeye gerekli bilgi verilmek üzere kamulaştırmayı yapan kuruma gerekli bilginin verilmesini sağlayabilirsiniz ... ya da (ilgili kurumun bu konuda duyarsız hareket edeceği konusunda endişeniz varsa) yine, kamulaştırmayı yapan kurumdan, açılmış dava listesi istenip, bizzat Kadastro Müdürlüğü olarak Mahkemeye siz bilgi verebilirsiniz...
"Biz Kadastro olarak bu işi niye yapalım ki" diye düşünmeyin; sonuçta verilecek karar kadastronun arşivini doğrudan ilgilendirmektedir. Sonradan karşılaşılması mutlak olan probleme önceden tedbir almış olursunuz. ... (hkocak)
89 – KAMULAŞTIRMADA ISRAR
SORU) … 3402 sayılı Kanununun 22/a maddesince güncelleme yapılan bir bölgede DSİ ve TCDD kamulaştırma işlemi yapmak istemektedir. Kamulaştırma işlemlerini güncelleme sonrasına bırakmak istememize rağmen kurumların ısrarı söz konusu, nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir. Konu ile ilgili görüşleriniz nelerdir? … (rtnc)
CEVAP) Kamulaştırmayı yapan kurumların, hassas paftaların oluşmasını beklemesi, yapılacak kamulaştırma işleminin daha sağlıklı olmasını sağlar ama o kurumları 22/a çalışması tamamlanıncaya kadar bekleyin deme hakkınız da bulunmamaktadır. 22/a ne zaman sonuçlanacak bir de bunun belirsizliği var. O nedenle de; kurumların taleplerinin yerine getirilmesi gerekir.
Eğer 22/a çalışması yapılmıyor olsa idi bu talebi nasıl yerine getirecektiniz? İşte aynı şekilde 22/a çalışması yokmuş gibi davranıp, kamulaştırma haritaları ile kadastro paftalarını çakıştırmakla yetinmeyip, kamulaştırma güzergahının zeminde hangi parseller içinden geçtiğini de iyi kontrol ederek talebi karşılamaya çalışmalısınız. … (hkocak)
90 – KISMEN KAMULAŞTIRMANIN HATALI TESCİLİ
SORU) ….. A biriminde 01.04.2010 tarihinde 1 nolu parsele ilişkin kamulaştırma beyannamesi hazırlanarak tapu müdürlüğüne gönderiliyor. Aynı birim Haziran 2010 tarihinde 22/a çalışması yapılıyor ve bu çalışmalar 31.05.2011 tarihinde kesinleşiyor. Kesinleşme tarihinden sonra bahsi geçen beyannameyi tapu müdürlüğü kadastro müdürlüğüne herhangi bir soru konusu yapmadan tescilini eski parseller üzerinden sağlıyor. Burada 1 nolu parsel 22/a çalışması sonucu başka bir ada parsel adı altında kesinleşerek tescili sağlanmıştır. Aynı 1 nolu parseli tapu müdürlüğü kamulaştırma beyannamesine göre ifraz…….. (nirengi)
CEVAP) Güncelleme çalışmaları öncesinde 1 nolu parselde kısmen kamulaştırma yapılıyor. Bu arada 22/a uygulaması kesinleşiyor ve bu kesinleşme ile 1 nolu parsel başka bir parsel numarası ile tescil görmesine karşın, tapuda kamulaştırma işlemi eski 1 nolu parsel üzerine işleniyor. Güncelleme çalışmalarıyla birlikte eski tapu kütük sayfalarının kapanmış olması gerekirdi. Bu yapılmakta gecikildi ya da hiç vakit olmadı ki işlem eski tapu kütüğü üzerinde işlendi.
Şu an güncelleme nedeniyle eski sayfanın kapatılması gerekecektir. Bu sayfa kapatılırken de kamulaştırma nedeniyle olan yüzölçüm eksilmesinin de yeni parselin kütük sayfasına, kamulaştırma nedeniyle belirtimi yapılmak suretiyle aktarılması gerekir. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen ((3402 sayılı Kadastro Kanununun 22/a maddesi gereğince, kadastro paftalarının güncellenmesiyle ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.