Av. Hüseyin KOÇAK
91 – KAMULAŞTIRMADA PAFTA VE ZEMİN DURUMU
SORU) 22/a çalışması yaptığımız iki birim, 2008 tarihinde TCK tarafından yapılan ….. Devlet yolu güzergâhındadır. Güzergâhın geçtiği kadastro parsellerine değişiklik beyannamesi düzenlenmiş, bedele itiraz nedeniyle davaları devam etmektedir. Ancak 22/a çalışmalarında yaptığımız arazi ölçüsü ile kamulaştırma haritası ve beyannamelerdeki değerlere göre parsel köşe noktalarında ve sınırlarında farklılıklar bulunmaktadır. Yani kamulaştırma haritası yenilemeye tabi kadastro paftalarındaki parsel sınırlarına uymakta arazide mevcut sabit sınırlara uymamaktadır.
Eğer bu parsellerde mevcut sabit sınırları parsel sınırı olarak alırsak ileriki tarihlerde dava sonucu kesinleşen ve tapuda tescil olan değişiklik işlemi beyannamesi geldiğinde paftasına işlerken sorun yaşayacağız, eğer kamulaştırma haritasına ve değişiklik beyannamesindeki değerlere göre parsel sınırlarını oluşturursak kamulaştırma güzergahı üzerindeki ve bitişik parsellerin müşterek sınırlarını güncelleme dışı bırakmış olacağız ve bu parsellerde pafta zemin uyumu olmayacak. (sdtozdmr)
CEVAP) 22/a uygulamalarında kamulaştırma kontrolü yapılarak tapuya şerh edilen parselin, kamulaştırılacak sınırlarının aynen alınması, geri kalan kısımların ise 22-a mevzuatınca değerlendirilmesi gerekmektedir. Kamu yararı alınmadığından şerh verilmemiş yerlerde ise parselin tamamında 22-a mevzuatını işleme koyarak karayollarını uyarmak gerektiğini düşünüyorum. (71excalibur71)
92 – GRAFİK PAFTADA KISMEN KAMULAŞTIRMA
SORU) Kamulaştırma plânı grafik, paftası grafik olan bir parsele kamulaştırmaya yönelik dava açılıyor. Dava devam ederken parsel ifraz görüyor ve Plânsız Alanlar Yönetmeliği 62.maddeye göre 16 parçaya ayrılıyor. (Ülke Koordinat Sisteminde). Davacının yeri, bu yeni oluşan parsellerden birinde kaldığı mahkeme kararında belirtiliyor. Mahkeme ifraz sonrası oluşan parsele göre karar veriyor, karar kesinleşmeden parseller 22-a uygulaması görüyor.
Bu uygulamada daha önceki ifraz (Ülke Koordinat Sisteminde) dikkate alınmıyor sınırlar değişiyor. 22-a’dan önce ifraz beyannamesinde ve kamulaştırma plânında parselden geçen kamulaştırma hattı tek parça iken (sadece güneyde iken) doğu ve kuzeyden de kamulaştırma hattı geçiyor. Fen bilirkişisi mahkemeye, ölçeksiz, koordinatsız kroki veriyor (kroki şekil olarak 22-a ile aynı) ve raporda parselden A, B, C kamulaştırma miktarını yazmış ve krokide yerlerini işaretlemiş. Davacının hissesine düşen miktar …m2’dir demiş. Mahkeme de davacının hissesine düşen miktarın kamulaştırılmasına demiş (krokideki A,B, C.nin kamulaştırılmasına dememiş). Hisse nasıl kamulaştırılır?
Dava kadastro parseline açılmış, dava açılan parsel ifraz sonucu bölünmüş, karar ifraz sonrası oluşan parsel için verilmiş. Ancak 22-a uygulaması görünce parsel no.su ve sınırlar yine değişmiş. Bilirkişi raporu, ifraz parsel no.su ile verilmiş ancak kroki şekil olarak 22-a’da oluşan parsele dair karar 2015’te kesinleşerek kadastroya gönderildi.
Özetle; kararın uygulanabilirliği yok. Kararda geçen parsel 22/a sonrası değişmiş (Köyün adı parsel no.su, sınırları). Bilirkişi raporunun da uygulanabilirliği yok. Tavzih kararı da yok. Ne yapmamız lazım… (KADASTRO72)
CEVAP) … Sorunuz tam anlaşılmıyor. Cevabı yazılamayacak olsa bile soru, bir, bilemediniz ikinci okuyuşta anlaşılması gerekir. Ama sizin sorunuz tam olarak anlaşılmıyor.
İlk cümlenize bakalım; "Kamulaştırma planı grafik, paftası grafik olan bir parselde kamulaştırmaya yönelik dava açılıyor" diyorsunuz. Kamulaştırma ve davanın mahiyeti anlaşılmıyor. Hal böyle olunca sorunun devamını okumak da zorlaşıyor... Soruyu defalarca okuduğum halde doğru anladığımdan tam olarak emin değilim.
Grafik paftada bulunan parselden kısmen kamulaştırma var, doğru mu?... Yapılan kamulaştırmada, kamulaştırmayı yapan kurum ile taşınmaz sahibi anlaşamadığı için (rızai ferağ olmadığı için) dava açılmış öyle mi? ... Kısmen kamulaştırma olduğundan bu parseldeki hissedarlardan birine düşen kısım kamulaştırılıyor, bu da tamam mı? (Hisse kamulaştırması mümkündür. 1467 sayılı genelge).
Bir yerde paftanın grafik olduğundan ve de Mahkeme fen bilirkişisinin Mahkemeye ölçeksiz koordinatsız kroki verdiğinden bahsediyorsunuz. Bir yerde de kamulaştırma planının Ülke Koordinat Sisteminde olduğundan bahsediyorsunuz, bu çelişkili bir durum... Ama bilirkişi raporundaki şekil ile 22/a'daki şekil benzeştiğine, kamulaştırma planı da Ülke Koordinat Sisteminde ise güncelleme çalışmalarında niye dikkate alınmamış?
22/a çalışmaları sırasında Mahkeme kararı henüz kesinleşmemiş olabilir ama o kamulaştırma planının teknik kontrolü daha önce yapılmış olmalı ve de güncelleme çalışmaları sırasında zeminle uyum araştırması sırasında dikkate alınmalı idi... Diyelim ki; o plân dikkate alınmadan bağımsız çalışma yapıldı. Biliyoruz ki, 22/a çalışmaları kadastro paftalarını sıhhatli hale getirmek için yapılır. Dolayısıyla kamulaştırma plânı ile 22/a birbirinden bağımsız da yapılmış olsa sonuçta birbirleriyle çakışması beklenir... ŞİMDİ, zemini doğru yansıtan kamulaştırma planı mı, 22/a paftası mı?
Sonuçta Mahkeme kararını uygulamak zorundasınız ama nasıl?
Kamulaştırma plânı ile 22/a paftasını çakıştırıp, kamulaştırma sahası içinde kalan kısmı belirleyin... Mahkeme kararında geçen ile uyumlu olan kısım (parsel) tamam... Ama uyumsuz olan kısımların da (kısmen kamulaştırma sahasında kalan diğer parsellerin de), tapu kütük sayfasına kamulaştırma işlemini işlemenin yanı sıra o parsel maliklerine MK:1019 gereğince bildirim yapmak bir yol olabilir.
(Soruyu daha iyi anlayıp, daha doğru bir çözüm önerisi olanların da paylaşımını bekleyelim.). ... (hkocak)
93 – MAHKEME KARARININ İNFAZI
SORU) .... Şuan 22/a çalışması yaptığımız bir köyde 1996 yılında tesis kadastrosu yapılmış ve sonucunda Kadastro Mahkemesinde 4 parsele dava açılmış dava 7-8 yıl önce sonuçlanmış temyize gitmiş. Temyizde 4 parsel yerine 2 parselin hükmünden bahsedilmiş diğer iki parselden inceleme kısmında bahsedilmesine rağmen karar (kesinleşme) kısmında bahsedilmemiştir ve kesinleştirilmemiştir.
Şimdi iki parsel tapu kütüğünde sayfaları boş TAKBİS’te gözükmüyor dosya tapu müdürlüğünde, tapu müdürlüğü karar eksik bu 2 parsel kesinleştirilmedi diye tescil etmiyor mahkemede biz kararı verdik Yargıtay onayladı yapacak bir şey yok diyor vatandaş yeniden dava açsın deniyor şimdi sorum şu;
1- Vatandaş neden dava açsın bu ya tapunun ya da mahkemenin hatası değil mi, o zaman tapu dosyayı inceleseydi bunu fark etmez miydi?
2- Şimdi 22/a çalışması bitti köyü askıya alamıyoruz 2 parselden dolayı nasıl hareket etmemiz gerekir bu konuda… (serkancakmak)
CEVAP) Öncelikle dört parsel için dava açıldığı ve inceleme kısmında bahsedildiği halde hüküm kısmında bahsedilmeme konusu Kadastro Mahkemesi kararında var mı, yok mu?
- a) Eğer; Kadastro Mahkemesi tarafından dört parsel için de karar verilmiş olduğu halde temyizde (dört parselden de bahsedilmesine karşın) yalnızca iki parsel için karar verilmişse; Kadastro Mahkemesinin kararı gereğince, tapuda gerekli infazın yapılması gerekir.
- b) Eğer mahkeme kararı da dört parselden bahsedildiği halde, iki parsel hakkında hüküm verilmişse, o zaman o parseller hakkında hüküm verilmemiş demektir ve de o parsellerle ilgili tapuda işlem yapılmaması gerekir. (Mahkeme tavzih kararı vermediğine göre) İlgilileri ek dosya açtırarak yeni bir dava açmaları gerekir.
22/a çalışmalarında;
(a) maddesinde bahsedildiği üzere, Kadastro Mahkemesi dört parsel için karar verdiği halde temyiz iki parsel için verilmişse; tapuda tescilli yapılmamış olsa bile Mahkeme kararında kimin adına karar verilmişse onun adına yazılarak;
(b) maddesinde yazıldığı şekilde ise; o parseller davalı gösterilerek; askı ilânına çıkarılabilir. (mbeyaz)
94 – 22/A UYGULAMASINDA İMAR PARSELLERİ
SORU) 22/a uygulamaları sırasında imar parsellerinin uygulamaya sokulmaması yönünde TKGM'in bir talimat, genelgesi veya bir yönetmelik var mı? Mahkeme bununla ilgili her dosyasında sürekli yazıyor. Hakim’e göstereceğim ve anlatacağım. ... (fethiyeli_adem)
CEVAP) 22/a Yönetmeliğinin 12'nci madde birinci fıkrası; "..... kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan haritalardaki yapımdan kaynaklanan hataların düzeltilmesi, yapım sorumluluğu idarece veya ilgili haritayı yapan idare temsilcisinin katılımı ile uygulama alanı kapsamında, hatanın mahiyeti dikkate alınarak ilgili mevzuata göre değerlendirilir ve düzeltilir." hükmündedir.
Bu ifadeye bakılacak olursa, imar parsellerinin kapsam dışı olduğundan bahsedilmiyor. İmar parselleri de varsa ve tespit edilecek bir hata da yapım sorumluluğundan kaynaklanıyorsa belediyeden bir elemanın da katılımı sağlanması gerektiği anlamı çıkmaktadır.
Zaten imar parselleri kapsam dışı olursa, güncellenen parsellerle, imar parsellerinin kenarlaşmasında sorunlar yaşanacak, güncellenen paftalarda, güncellenmeyen parsellerin yeri boşluklar halinde kalacak.
Yani güncellenen pafta tabiri yerindeyse yamalı bohça misali bir görüntü verecek. Bir taraftan, kapsam dışı olduğuna dair somut bir düzenleme yokken, diğer taraftan da "... ilgili haritayı yapan idare temsilcisinin katılımı ..." ifadesi de dikkate alınacak olursa imar parselleri 22/a uygulamasında kapsam dışı değildir.
Peki, eleman istenmesine rağmen ilgili idare eleman vermiyorsa ya da eleman verse bile bu eleman ne yapacağını bilmiyorsa o da tutanağa bağlanmakla yetinilmelidir diye düşünüyorum. Bir diğer husus ise belediyeden gelen eleman mevcut paftadaki ile ilgilenmek yerine fazladan yeni bir şeylerin daha yapılması şeklinde tavır göstermesi de söz konusu olabilir… Bunlara izin verilmemesi gerekir. … (hkocak)
95 – UYGULAMA KABİLİYETİ YOKSA PAFTA GÜNCELLENİR
SORU) 22/a güncelleme çalışması; 2006 yılında ihaleli işlerle yapılan kadastro paftalarını 2008 yılında güncellemeye çalışıyoruz. Sebebi de pafta ile zeminin sınırlandırma hataları yönünden, kamuya ait yol ve derelerin ölçülmemiş olmasından kaynaklanan hatalardır.
Çalışmalarımızda altlık oluşturması için maliklerini de yazdığımız kadastro paftalarını zemine uyguladığımızda (malik yönünden, sınırlandırma yönünden) hiç bir şekilde uygulanamamaktadır. Zeminde bize gösterilen sınırlar ile kadastro paftası arasında bağlantı kuramıyoruz.
Böyle bir durumda 22/a yönünden parsellerin yeni sınırlarını nasıl oluşturabiliriz ya da bu gibi alanların ada raporlarında yenileme yapılamadığını belirterek olduğu şekli ile bırakabilir miyiz? Sınırı belirlenemeyen yerlerde dengeleme planı ile oluşturmaya çalışıyoruz ama bu sefer de dış sınırlarını belirleyebileceğimiz bir alan oluşturamıyoruz. Zira zeminde mevcut ve kadim olan yol ve dereler kadastro paftasında gösterilmediğinden dış sınırları belirlenebilecek bir alan oluşturulamıyor. (h_ecevit)
CEVAP) Bir kadastro paftası düşünün uygulama kabiliyeti bulunmuyor, güncelleme yapamıyoruz diye bırakıyorsunuz, ikinci kadastronun yapılması da yasak. O zaman bu paftada parseli bulunan vatandaşlar ne yapacak?
Ne yapıp edip o paftaların güncellenmesi gerekir. Bunun için de öncelikle pafta ile zemin arasında ortak noktaların bulunması, bu noktalardan yararlanarak paftadan zemine aplikasyon yapılması, bu yapılırken de mevzuatın öngördüğü şekilde aplikasyon işleminden daha esnek davranılması, gerektiğinde aplikasyon kusurları giderilerek, zeminde belirlenecek noktalar ölçülerek yeni paftaların oluşturulması gerekir. ... (hkocak)
96 – GÜNCELLEME ÇALIŞMALARINDA YER İLAVE EDİLMEZ
SORU) Babam 1978 yılında hisseli arsa satın almış. Tapu üzerinde arsasının yüzölçümü 2112 m2 yazıyor. Babamın hisse payı 140/1920 olarak kayıtlı tapu senedinde. Bu arsa üzerine 1982 yılında ruhsatsız olarak 2 katlı bina yapılıyor. Daha sonra 1987 yılında imar affından yararlanarak projeler çiziliyor ve ruhsat alınıyor. Binanın oturma alanı ruhsatta 95 m2 olarak kayıtlı gerçekte de öyle. Bahçe olarak da arkada en 2 mt uzunluk 9 mt = 18 m2 ayrılıyor. Lakin 1992 yılında kadastro geçiyor ve binan tapusu olarak 95 m2 ve avlulu şeklinde yazan bir tapu veriliyor.
Tapuya gidip sorduğumuzda bize de aynı bilgi veriliyor. Lakin nasıl oluyor anlayamıyoruz 154 m2 arsamızdan geriye bize bir şey kalmamış ve bir de tecavüz oluşmuş. … (cuneytsarnık)
CEVAP) 2859 sayılı Kanuna göre yapılan yenileme çalışmaları sırasında, öncesinde size ait olmayan bir yerin sizin parselinize katılması mümkün değildir. Aynı kural 22/a gereğince yapılan güncelleme çalışmaları için de geçerlidir. (savaş)
97 – PARK İÇİN UYGULAMA TUTANAĞI DÜZENLENİR Mİ?
SORU) Bilindiği gibi 3194 sayılı Kanun kapsamında park ve yeşil alan olarak terk edilen alanların tapu kütüğüne tescili yapılmamakta, ancak fen klasörü ve paftasında parsel numarası verilmek suretiyle gösterilmektedir. Böyle alanlar genel olarak tek ada ve parselde olabilmektedir. 22/a çalışmaları sırasında bu tür alanlar için nasıl bir işlem yapılacağı konusunda ne yönetmelikte ne de genelgede bir bilgi bulunmamaktadır.
Yapılan çalışma gereğince, bu tür alanların yeni oluşturulan krokiler ve paftasında gösterilmesi ve tek ada ve parsel numarası ile sınırlandırılanlarına ada raporu tanzim edilmesinde bir sakınca görülmemekle birlikte, uygulama tutanağı düzenlemek gerekir mi?
CEVAP) Tescile tabi olmayan parseller için “Güncelleme Tutanağı” düzenlemeye gerek bulunmamaktadır. Ölçümü yapılıp paftasında gösterilmesi yeterlidir. … (hkocak)
98 – 22/A UYGULAMA SIRASINDA TAPU–FEN KONTROLÜ
SORU) Güncelleme yapılan yerlerde; askı süresinde kadastrodan talep edilen işlemler ve kontrollüklerde nasıl bir yol izlenmeli? (COLPANU)
CEVAP) 22/a Kadastro Güncelleme Yönetmeliğinin 43’üncü maddesi; "…(güncellemeye)… tâbi parsellerle ilgili talebe bağlı hizmetler, teknik yönden bir sakınca bulunmaması halinde kadastro teknik mevzuatınca karşılanır..." hükmündedir.
Yani 22/a uygulaması sırasında da kontrollük ve talebe bağlı işlemlerin yapılması mümkündür. Eldeki teknik belgeler yeterince sıhhatli olmadığı için mümkünse güncellemenin sonuçlanması beklenmelidir. Ancak, beklenmiyorsa; eldeki imkânlar ölçüsünde talep karşılanmalı ve talep sonrası oluşan durumlar da 22/a uygulamasında, tıpkı güncellemeye tabi diğer parseller gibi değerlendirilmelidir. (Yani bu işlem yeni yapıldı yeterince sağlıklı deyip zeminle çakışmıyor, koordinatlar uymuyor, diğer parsellerle çakışma sorunu var demeyin). … (hkocak)
99 – TERSİMİ HATALI PAFTADA İŞLEM YAPMAK
SORU) … Çalıştığım müdürlükte parseller paftalarına tersim edilirken genelde hata yapılmış. Mesela paftanın birinde poligonların bazılarının hatalı tersim edilmesinden dolayı ölçü krokisi ile paftalar arasında farklılıklar oluşmaktadır.
Kontrollük için gelen bir dosyada 41’inci madde düzeltmesi yapmak istediğimizde bütün parselleri uygulamaya sokmak gerekiyor. Basit bir yola terk v.b. dosyalarda bile sıkıntı yaşanmaktadır. İlgili yer 22/a uygulaması programına bu nedenle alınmıştır. Gelen dosyayı güncelleme yapılacak şeklinde bekletmemiz mümkün mü, bu gibi bir adanın tamamını ilgilendiren düzeltmelerde nasıl bir yol uygulayabiliriz. (mustafa durtuluk)
CEVAP) Sıkıntılı bir durum. Bir taraftan kontrollük dosya gelmiş bekliyor geciktirilmemesi gerekir. Diğer taraftan işlem sağlıklı olmayan bir pafta üzerine işlenmek durumunda kalınacaktır. Bu yetmediği gibi işlem yapılan parsel dışındaki parseller de hatalı ve de bu parsele işlem yapılması ile alacağı yeni durum da hatalı olacak. Hepsini düzeltmeye de yetişemeyeceksiniz, üstelik 22/a programında olan bir yerde düzeltmenin ne anlamı olacaktır?
En iyisi bir an önce 22/a çalışmalarına başlayıp bitirmektir. Bu arada gelen işlem sahipleri ısrarlı ise, onu yerine getirmek durumundasınız. Ona rağmen, talebini yerine getirdiğiniz parsel ve etkilenen diğer parsellerin durumunu 22/a çalışmalarında doğru değerlendirmelisiniz. (hkocak)
100 – GÜNCELLEME ÇALIŞMALARINDA MALİK HATASI
SORU) … Öncesi ifrazdan gelen "a" ve "b" parselleri 22/a çalışmalarında; (A)'nın maliki (B)'ye; (B)'nin maliki de sehven (A)'ya yazılıyor ve kesinleşiyor. Daha sonra bu durum fark edilmeden 18’inci madde uygulaması yapılıyor ve o da kesinleşiyor hatayı fark eden parsel malikleri müdürlüğümüze düzeltme talebinde bulunuyorlar.
Biz de belediyenin düzeltebileceğini düşünerek belediyeden düzeltme yapılmasını talep ediyoruz, belediye maliklerinden birine müstakil bir imar parseli diğerine ise hisseli bir imar parseli isabet ettiğini bu nedenle ikisi arasında bir düzeltme yapamayacaklarını adanın bir bütün olarak yeniden düzenlenmesi gerektiği için düzeltme yapamayacaklarını bildirmiştir. Bu hususta ne yapabiliriz. İdareden kaynaklı bu hatayı nasıl düzeltebiliriz? (tkeskin)
CEVAP) … İşlemin kat ettiği mesafeye bakılacak olursa, bu tescil ne tapu kadastro idaresi tarafından ve ne de belediye tarafından idari yoldan düzeltilebilecek bir işlem değildir. Konuyu ilgililerin dava yoluyla halletmesi gerekir. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen ((3402 sayılı Kadastro Kanununun 22/a maddesi gereğince, kadastro paftalarının güncellenmesiyle ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.