Av. Hüseyin KOÇAK
1 – TESİS KADASTROSU VE ORMAN
SORU) Bir beldede değişik mahalle çalışma alanı sınırlarında kalan orman parselleri için belde bazında ve bütün halinde mi yoksa çalışma alanı sınırı esas alınarak mahalle bazında mı tespit yapılmalıdır? (sener)
CEVAP) Bilindiği üzere tesis kadastrosu köy ya da mahalle biriminde yapılmaktadır. Ormanların, aynı anda birden fazla çalışma alanını, birden fazla kadastro bölgesini (ilçe), hatta birden fazla ili kapsar şekilde devam etmesi mümkündür. Ormanları, belde (birden fazla çalışma alanını içeren belde ya da ilçe) bazında sınırlandırmak her zaman mümkün olmayabilir.
Kadastrosu yapılan, yapılmayanları ayırmanın zorluğu ve de bir çalışma alanı ekibinin bütün bir belde ya da ilçe sınırlarına ulaşmasının zorluğu nedeniyle mümkün olmayabilir. O nedenle de ormanların, çalışma alanı bazında sınırlandırılması en doğrusu olacaktır... (hkocak)
2 – ORMAN OLMAK İÇİN AĞAÇ YETERLİ DEĞİLDİR
SORU) 766 sayılı Tapulama Kanununa göre kadastrosu yapılan bir köyümüzde tescil harici sahadaki tapu kaydının uygulanması yönünde gelen talep üzerine 2 aza ve kaydı getiren kişi ile müdürlüğümüzden tasarruf ve fen kontrolleri ile araziye çıkıldı. Şubat 334 tarihli tapu kaydının uygulanması için azalar tarafından arazide gösterilen yer çam ağaçlarının büyümüş olduğundan orman görünümündedir. Tapu kaydında yazan komşu parseller de aynı şekilde ormanlaşmış. El GPS'iyle ölçü yaptığımız yeri 25000’lik ile çakıştırdığımızda yeşil alana rastlamaktadır.
Bu durumda; 1. azaların beyanatlarıyla zeminde sınırları belli olmayan ve ormanlaşmış bu yere tapu kaydı uygulanabilir mi? (mesanas)
CEVAP) Bir yerin ağaçlık olması, o yerin mutlaka orman olduğu anlamına gelmez. Ancak, orada daha önce orman kadastrosu geçmiş olsun ya da olmasın Orman İdaresine sormak gerekir. Söz konusu yer orman haritası içerisinde kalmıyorsa ve de Orman İdaresi tarafından orman olduğu iddia edilmiyorsa, ayrıca orman dışı konularda herhangi bir soru işareti de yoksa gerekli çalışmalar yapılabilir. ... (hkocak)
3 – ORMAN YÖNÜYLE DAVALI YERİN TESPİTİ
SORU) İhaleli kadastro işlemlerinde orman kadastrosu yapılırken Orman İdaresi ile vatandaş arasındaki davası devam eden yerlerin orman sınırları içine alınıp alınmayacağı veya davalı gösterilip gösterilemeyeceği hususunda nasıl hareket edilmesi gerekir. Bir de, ilgili kurumlara bilgi verilmesi gerekir mi?
CEVAP) Orman ile vatandaş arasında davalı olan yer ayrı bir parsel numarası altında sınırlandırılıp, davalı gösterilmesi gerekir… (hkocak)
4 – MAHKEME KARARI İLE ORMAN TESCİL EDİLİR
SORU) 766 sayılı Kanuna göre, 1978 yılında bir köyde yapılan kadastro çalışmalarında 101 nolu parsel şahıs adına tespit görüp askı aşamasında orman işletme müdürlüğü tarafından orman gerekçesi ile Tapulama Mahkemesine itiraz ediliyor. Mahkeme, bilirkişilerin raporu doğrultusunda o yerin orman olduğuna karar veriyor. …
Dosya Müdürlüğümüze intikal ediyor ancak 101 nolu parselin tapu kütüğündeki (davalı olduğundan malik hanesi boş) sayfasına tescili yapılmayıp dosya bekletiliyor. Müdürlüğümüzün bu kararın nasıl uygulanacağı ve bu parselin orman vasfıyla mı tescil edileceği hususunda tereddüde düşülmüştür... (hakan eroğlu)
CEVAP) Taşınmaz davalı olduğu için malik hanesinin boş olması normal bir durumdur. Mahkeme kararı neyi öngörüyorsa o doğrultuda tescilin yapılması gerekir. … (hkocak)
5 – KADASTRO TUTANAĞINDA OS. NUMARALARI
SORU) 3402/5304 sayılı Kadastro Kanunu gereğince sınırlandırması yapılan orman parselinin tespiti yapılırken tutanağın edinme sebebinde OS taş numaralarından bahsetmek gerekli midir? (sener)
CEVAP) Kadastro çalışmaları sırasında orman sınırlarının belirlenmesi fazladan özellik arz etmektedir. Nitekim bu sınırların belirlenmesi sırasında kadastro ekibine bir adet orman mühendisi ve bir adet de ziraat mühendisi katılmaktadır. Orman sınırları ne kadar hassas belirlenirse o kadar iyidir. Hassas belirleme için de orman sınırlarındaki her türlü ayrıntının belirtilmesinde yarar bulunmaktadır.
O nedenle de, kadastro tutanağının "edinme sebebi" bölümünde, OS taş numaralarının belirtilmesi, üstelik bu taş numaralarının mümkünse yerlerinin etraftaki ayrıntılardan da yararlanarak bir nevi "yazılı röper" misali yazılması daha doğru bir uygulama olacaktır... (hkocak)
6 – ORMAN ADA NUMARASI
SORU) Tesis kadastrosu yapılan bir yerde, orman mühendisi ve ziraat mühendisinin katılımı ile kadastro ekibince tespit edilen orman alanlarının numaralandırılması nasıl olmalıdır?
Orman parseline bulunduğu adanın son parsel numarası verilerek mi, yoksa her orman parseline (Devlet Demiryolları Güzergahlarında olduğu gibi) müstakil bir ada numarası verilerek mi tescil edilmelidir? (bulut).
CEVAP) Ormanın nerede başlayıp nerede biteceği kontrol altına alınamadığından, ada oluşturma konusunda daha önce sıkıntılar yaşanmış idi. Bu nedenle (mülga 2005/22 ve 2014/5 nolu genelgeler) ve halen 2018/3 nolu genelgede; "Orman, ada birleşmelerine neden oluyorsa, ormana (Devlet Demiryolları güzergâhlarında olduğu gibi) müstakil bir ada numarası verilmek suretiyle sınırlandırma, tespit ve tescil, yapılır." şeklinde düzenlemeye yer verilmiştir.
Bu bilgiden de hareketle; Ormana bitişik parsellerle tek bir ada oluşturmak mümkünse, o adaya dahil edilerek parsel numarası verilir. Eğer orman aynı anda birden fazla adaya uzanıyorsa, o takdirde orman ayrı bir ada olarak numaralandırılır... Ormana bitişik adalar için orman, ada ayırma sınırı kabul edilip, her bir parseller topluluğuna da ayrı ada numarası verilir... (hkocak)
7 – KADASTROSU YAPILAN ORMANLARIN TESCİLİ
SORU) … 6831 sayılı Kanun gereği orman sınırlandırılması yapılan ve kesinleşen yerlerin tescili için müdürlüğümüze gönderilen dosyaların BÖHHBÜY'e uygun olmadığından orman idaresine iade edilmiştir. Bilahare kadastro çalışmalarında orman sınırlandırma haritalarına kısmen u-yulmuş ve kısmen uyulmamış olup kadastro çalışmaları sonlandırılmıştır.
Kadastro sırasında bu orman parsellerine parsel numarası verilmiş kütük sayfalarına tescili yapılmamıştır. (Kütük sayfaları boş bırakılmıştır.) Bu orman parsellerinden bazıları zabıt kayıt defterinde tescillidir. Zabıt kayıt defterinde kayıtlı olan ve olmayan orman parsellerinin tescilinde izlenecek yol hakkında bilgi verebilir misiniz? (hkocak42)
CEVAP) 3402 sayılı Kadastro Kanununa göre yapılan çalışmalarda orman olarak belirlenen ve parsel numarası verilen yerler, diğer parsellerden farksız olarak tescil edilmesi gerekir. Tek fark cinsinin "orman" yazılmasıdır. Çalışmalar öncesinde, zabıt defterinde kayıtlı olması ya da olmaması yapılacak tescile engel değildir.
Zabıt defterinde tescilli olanlar, yeni tesciller nedeniyle münakale çekilerek kapatılması gerekir. Zabıt defterinde tescilli olan parselin bir kısmı kadastro çalışmalarına tabi tutulmuşsa, o zaman da yüzölçüm zabıt defterinde yüzölçümün düşülmesi gerekir. ... (hkocak)
8 – KADASTROSU KESİNLEŞEN ORMANIN TESCİLİ
SORU) Orman kadastro çalışmaları ilk defa 3402 sayılı Kanuna istinaden, tesis kadastrosu ile beraber yapılmış ve 01.12.1992 tarihinde kesinleşmiştir. (Çalışmalara orman idaresi katılmıştır). Fakat ormanların tescili yapılmamıştır. Kadastro müdürlükleri bu durumda eksik bir çalışma mı yapmış oluyor? Bu gibi köy veya beldelerdeki ormanların tescilinin yapılması hususunda izlenecek yöntem nedir? … (ylmaz25)
CEVAP) 3402 sayılı Kadastro Kanunu gereğince yapılan çalışmalar sırasında orman, genel sınır içerisine alınıp, parsel numarası verilerek kadastro tutanağı tutulup askı ilânına alınmış mı? Bütün bu formaliteler yerine getirildiği halde tescil yapılmamışsa; durum tapu müdürlüğüne iletilir, tapu müdürlüğünce de, kesinleşme tarihi ve "kadastro" edinme sebebiyle, eksik kalmış tescil işlemi yerine getirilir.
Eğer kadastro çalışmaları sırasında ormana parsel numarası verilmemiş, kadastro tutanağı tutulmamış ve de askı ilânına alınmamışsa, o zaman orman kadastrosu eksik kalmış olacaktır. Burada ayrıca orman kadastrosu çalışması yapılması gerekecektir. ... (hkocak)
9 – ORMANLAR HAZİNE ADINA TESCİL EDİLİR
SORU) … Kadastro Müdürlüğünce ilçemizde orman vasfı ile Orman Genel Müdürlüğü veya Orman İdaresi adına tescil edilen taşınmazlar hakkında, ilçe Orman İdaresi Müdürlüğü, maliklerinin Maliye Hazinesi olarak düzeltilmesi için Müdürlüğümüze talepte bulundu. Re’sen, vasfı orman olan bu taşınmazların maliklerini Maliye Hazinesi olarak düzeltilmesi mümkün müdür? (kratugrul)
CEVAP) 6831 sayılı Orman Kanununun 11'inci madde 4'üncü fıkrası; "Kadastrosu yapılıp kesinleşen Devlete ait ormanlar, tapu sicil müdürlüklerince hiçbir harç, vergi ve resim alınmaksızın orman vasfı ile, 2’nci maddeye göre orman sınırları dışına çıkarılan yerler halihazır vasfı ile kaydına belirtme yapılarak Hazine adına tapuya tescil olunur." hükmündedir.
Demek ki kadastro çalışmaları sırasında tescil hatalı yapılmış, ormanların Hazine adına tescili talebi yerindedir,karşılanması gerekir. (hkocak)
10 – KISMEN ORMAN TESCİLİ
SORU) … Orman kadastrosu kesinleşmiş fakat tescil olmamış bir yerde mahalli orman teşkilatı müdürlüğümüze bir yazı yazarak 37 dönümlük kısmi tescil talep etmektedir. (Bu yazı ekinde orman tutanakları, tescili talep edilen alanın koordinatları ve alan hesabı, ölçü krokisi bulunmaktadır fakat bu evraklar serbest çalışan bir harita müh. tarafından imzalanmıştır). Bu yazıda söz konusu kısmın tescilinin Orman Genel Müdürlüğünün oluru ile talep edildiği belirtilmektedir. Sonuç olarak;
– Kısmen orman tescili yapılabilir mi?
– Eğer yapılabilirse de bu talebi orman kadastro komisyonları yerine orman işletme müdürlüğü yapabilir mi? (rapido1)
CEVAP) Kadastro kesinleşen ormanın tamamı değil de bir kısmının tescili talep ediliyorsa bu talebin karşılanmasında sakınca bulunmamaktadır. Hangi belgede kimlerin imzası bulunacağına gelince; işin teknik yönü serbest mühendis tarafından üstlenilmiş ise teknik belgelerde yüklenici imzası olması normaldir.
Ancak, orman sınırlarını belirleme yetkisi 6831 sayılı Orman Kanununun 7'nci maddesi gereğince orman kadastro komisyonlarına ait olduğundan, orman sınır tutanaklarında komisyon üyelerinin imzası aranmalıdır. Bu tutanaklarda serbest mühendisin imzasına gerek bulunmamaktadır. … (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (Orman kadastrosuyla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.