Av. Hüseyin KOÇAK
21 – ORMAN (VE 2/B SAHASI) İÇİNDEKİ YOLLAR
SORU) Tesis kadastrosu yapılmış bir (A) Köyünde orman teşkilatınca, orman tahdit ve 2/B çalışması yapılıp, tescil dosyası, fenni kontrolleri yapılmak üzere müdürlüğümüze intikal etmiştir. Müdürlüğümüzde yapılan kontrollerde, dosyası içerisinde bulunan 2/B bloklarının tescilli kadastro parsellerine isabet eden kısımları tespit edilmiş olup genelgemiz gereğince mahalli orman, maliye ve tapu müdürlüklerine bildirilmek üzere bir liste hazırlanmıştır. Bunun dışında 2/B blokları içerisinde kalan tescil harici ve Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler sınırlandırılıp tescil bildirimi düzenlenerek tapuya tescil için gönderilecektir.
Ancak kadastro paftasında yol, dere vb. kamunun ortak kullanımında gözüken ve bu tescil harici olan alanlara sınır olan yerler, 2/B bloğu içerinde kalması dolayısıyla tescile konu olmalı mıdır?
Not: Bu (A) köyü 3402 sayılı Kanunun ek 4. maddesi uyarınca yapılacak olan 2/B fiili kullanım kadastro çalışmaları kapsamındadır ve çalışmalar tescil işleminden sonra başlanılacaktır. (cem799)
CEVAP) Orman içinde kalan yollar ormanı bölmez, yani orman içindeki yollar da ormandır. 2/B sahası da orman içerisinden çıkarılan yer olduğuna göre 2/B sahası bir blok olarak tescil edilirken yollar da buna dahil edilmelidir. 2/B bloğu içinde kalan tapulu parsellerin yüzölçümü düşüldükten sonra geri kalanlar (yollar da dahil) bir bütün olarak tescil edilmelidir.
Kullanım kadastrosu yapılırken; yollar nedeniyle 2/B bloğu ile bu blok içinde oluşan parsel yüzölçüm toplamları arasında bir çelişkiye sebebiyet vermemek için de; kullanım kadastrosu ile belirlenen parsellerin toprak miktarı belirlenir, geri kalan yol olarak ana blok yüzölçümünden düşüldükten sonra; kalan 2/B bloğu ile, bu blok içinde oluşan parseller yüzölçümü arasında herhangi bir çelişki kalmaz. ... (hkocak)
22 – PARSELE SINIR ORMAN İÇİ YOLUN AÇILMASI
SORU) ... Kadastro haritalarında arazimin yanından geçen kadastro yolu mevcut. Ancak bu yol fiziki olarak mevcut değil. Tarla orman sınırına komşu ve bahse konu yol orman sınırları içinde görünmekte. Orman haritasında kesik çizgi ile belirlenmiş. Bu yolu açtırmam nasıl mümkün olur, izlemem gereken prosedür nedir? (abatu)
CEVAP) Yol arazinizin yanında, bitişiğinde de olsa eğer araziniz orman ile sınır ve de yol orman içinde kalıyorsa, o yolu açtıramazsınız. … Eğer orman kadastrosu kesinleşmiş ve de yol orman sınırları içerisinde kalıyorsa o yolu açtırma şansınız olmaz. (Dayanak Anayasa madde:169). Ama henüz orman kadastrosu yapılmamışsa, Orman İdaresi tarafından yapılacak aplikasyon sonucu yol orman dışında kalırsa, sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan yola kavuşmuş olursunuz. (savaş)
23 – ORMAN İÇİ YOLLARIN GÖSTERİLMESİ
SORU) 5304 sayılı Kanun kapsamında yapılan ilk tesis kadastrosu sonucunda tescil edilen orman parselinin kenar bölümlerinde yerleşik saha içerisinde kalan binalı binasız taşınmazlar mevcuttur. Zeminde mevcut olmasına rağmen orman kenarında bulunan yollar orman bütünlüğü gerekçesiyle orman parselinin sınırları içine alınmış ve sonrasında kendi taşınmazına bina yaptıracak olan taşınmaz maliki ruhsat işlemleri için özel idareye gittiğinde zeminde mevcut olmasına rağmen söz konusu yol orman parselinin içinde kaldığından, taşınmazın yola cephesi olmadığı gerekçesiyle bina yapmasına izin verilmemektedir. Bu durumda fazla sayıda şahıs mağduriyet yaşamaktadır.
Bu durumda zeminde mevcut olan yol ölçülerek, orman teşkilatının muvafakatiyle orman parselinin sınırları ve yüzölçümü değiştirilmeksizin sadece paftasında kesik kesik çizgilerle (tıpkı 22/a’da muvafakat alınamayan yol gibi) gösterilebilir mi? (sogutluser)
CEVAP) Daha önce bir kaç kez de belirttiğim üzere; Ormanlar Anayasa'nın 169'uncu maddesi ile katı kurallarla güvence altına alınmıştır. Orman içinde kalan şehirlerarası yollar dahi ormandır. Orman İdaresinin muvafakati ile işlem de yapılmaması gerekir. Ama diğer taraftan belirttiğiniz gibi bu yola açılan orman dışı parsellerde, yola cephesi olmadığı gerekçesiyle ifraz, tevhit ya da bina yapımı şeklindeki cins değişikliği işlemleri yapılamamaktadır... Bunun bir çaresi de olmalı.
Bence, ormanla kültür arazisi arasında ama orman içinde kalır şekilde bir yol olduğu teknik belgelerde bir şekilde görünmesi sağlanırsa; (zeminde hassas ölçüme ve paftasına işlemeye gerek yok) cins değişikliğinde bulunan vatandaş da, başvurduğu belediyeye (ya da valiliğe) orman içinde olan bu yolun fiilen kullanıldığını beyan etmesi sağlanmış olur. Bunun dışında kadastrocunun yapabileceği bir şey yok gibi. Başvurduğu belediye (ya da valilik) buna itibar eder ya da etmez artık kadastrocuyu ilgilendirmez...(hkocak)
24 – YOLLAR VE ÇAY ORMANI BÖLMEZ
SORU) Yapılan çalışmalarda asfaltlanmış köylerin il ve ilçeye komşu köye bağlantılarını ve bahçe tarla bağlantı yollarının tamamına yakını orman içinde bırakılmıştır. İl ve ilçe orman sınır haritaları incelendiğinde Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı ..... yolu ile yapılmakta olan genişletme çalışmalarında orman içinde kalmaktadır. Ayrıca iki adet çay da orman içinde bırakılmıştır.
Ayrıca mülkiyet açısından Hazine adına yol veya tarihi eser statüsünde tescil edilmesi gereken yerler bile orman olarak çevrilmiş durumdadır. Alttaki emsal kararlar gereği ormandan geçit hakkı alınamayacağı, Orman içi boşlukların orman sayılacağı, tarihi eserlerin orman adına değil hazine adına tarihi eser olarak kaydedilmesi gerektiği vb birçok durum söz konusudur. (cmuharrem)
CEVAP) Kadim yol da olsa sonradan açılan yol da olsa orman dışında bırakılamaz. Yollar ormanı bölmez. Sonradan açılan yollar, Anayasanın 169'uncu maddesi gereğince kamu yararı olan durumlarda irtifak hakkı tesisi şeklinde olabilir.
Kültür Varlıklarına gelince, konuyla ilgili bir Yargıtay kararı şu şekildedir; "6831 sayılı Kanuna göre daha özel olan 2863 sayılı Kanun kapsamında kalan, kültür ve tabiat varlığı ve tarihi anıt niteliğindeki manastır ve eklentilerinin orman sayılması mümkün olmadığından, kadastroda belirlenen yüzölçümü ve niteliğiyle hazine adına tesciline ve beyanlar hanesine manastır ve ekleri olup kültür varlığıdır şeklinde şerh verilmesine karar verilmelidir." (YARGITAY 20.HD 02.05.2005 tarih, E.2005/ 1421, K.2005/5631)... (hkocak)
25 – “FUNDALIK” ORMAN DEĞİLDİR
SORU) ... Belediye sınırları içinde şahsa ait iki adet parselin tevhidi talep edilmektedir. Parsellerden birinin fundalık oluşu itibariyle bu birleştirme için encümen kararından başka onay alınması gerekir mi? (madxyz)
CEVAP) 6831 sayılı Orman Kanununun 1'inci maddesinde orman; "Tabiî olarak yetişen ve emekle yetiştirilen ağaç ve ağaççık toplulukları yerleriyle birlikte orman sayılır" şeklinde tanımlanmıştır.
Yine aynı maddede orman sayılmayacak yerler sıralandırılmıştır. Bunlardan (J) fıkrasında; "Funda veya makilerle örtülü orman ve toprak muhafaza karakteri taşımayan yerler" de yer almaktadır.
Yani orman kadastro komisyonları tarafından ya da kadastro ekipleri tarafından, orman olarak belirlendiğine dair herhangi bir durum olmadığı durumlarda, fundalık orman kabul edilemeyecektir. Onun dışında da fundalıklar ile ilgili işlem yapılırken görüş alınacağına dair herhangi bir mevzuat bulunmamaktadır. ... (hkocak)
26 – ÇALIŞMA ALANI DIŞINDAKİ ORMAN – 1
SORU) (A) Köyü çalışma alanı sınırı dışında (orman içerisindeki) parsellerin (A) Köy adı altında ölçülmesi mümkün mü? (KADASTRO72)
CEVAP) Bilindiği üzere, "Çalışma Alanı Sınırının", idari sınırlardan geçirilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Çalışma alanı dışında kaldığı halde daha sonra yapılan orman kadastrosu nedeniyle tampon bölge olarak kalan ya da orman haritası içerisinde sarı boyalı olarak bırakılmış kültür arazilerinde daha sonra kadastro çalışması yapmak mümkündür. O kısımlardaki tespitlerin de yine (A) köyü adı altında ölçümünün yapılmasında sakınca görülmemelidir. ... (hkocak)
27 – ÇALIŞMA ALANI DIŞINDAKİ ORMAN – 2
SORU) Bahsettiğim yerde orman kadastrosu yapılmamış. Bu yerler (A) Köyünün kadastrosu yapılırken bağımsız olarak ölçülmüş; Farklı bir zamanda değil (çalışma alanının dışında). Ölçü yaparken çalışma alanı dikkate alınmayacaksa çalışma alanı çevirmek niye? (KADASTRO72)
CEVAP) (A) Köyünde bir yer genel sınır dışında bırakılmışsa o yer hiç kadastro görmemiş sayılır. Komşu köyde yeni tapulama çalışmaları yapılıyorsa o köyün genel sınırı içine alınarak kadastrosunun yapılması mümkündür. (A) Köyünün kadastrosu geçmiş, komşu köylerin de kadastrosu tamamlanmış, bahse konu yer de orman olduğu gerekçesiyle genel sınır dışında bırakılmış olsun. Ve sizin verdiğiniz bilgiye göre henüz orman kadastrosu da geçmemiş.
Şimdi o yerde kadastro çalışması niye gündeme geldi? Yani orman kadastrosu geçmiş olmalı ki, orman haritasında sarı boyalı bırakılan yerler, daha önce hiç kadastro görmediği gerekçesiyle, kadastrosu gündeme gelmiş olmalı. Ama bütün buna rağmen, kadastro çalışmalarında orman olduğu gerekçesiyle genel sınır dışında bırakılan yerin tümünün orman olduğuna dair bir çalışma bulunmuyor. Kadastro ekibinin daha önce genel sınır dışında bırakması o yerin tümünün orman olduğunu resmileştirmiyor.
Hal böyle olunca da, eğer o yerde bir talep nedeniyle ya da herhangi bir nedenle Genel Müdürlük tarafından programa alınmışsa, kadastro çalışması yapılmasına engel bir mevzuat da bulunmamaktadır. Zira o yer daha önce, genel sınır dışına bırakıldığından hiç kadastro görmemiş olduğu için yeni bir çalışmaya engel durum yoktur. (Düşünün o yerde sizin adınıza tapulu bir yer var. Ya da zilyetliğiniz var. Üstelik orası fiilen orman görüntüsünde de değil. Ben tapulu yerimden vazgeçerim diyebilir misiniz, yoksa, resmi belgelerde orman değilse adınıza tapulanmasını mı istersiniz?)
Konunun orman yönüyle de endişelenmeye gerek yoktur. Zira, kadastro ekipleri çalışma yaparken artık orman mühendisi ve ziraat mühendisi de ekibe katılmaktadır. Eğer çalışma yapılan yerin tümü orman ise, adı geçen mühendisler bunu belirleyeceklerdir. Dolayısıyla orman yönüyle de bir kayıp söz konusu olmayacaktır. ... (hkocak)
28 – DEVLET ORMANLARININ CİNSİ
SORU) Ormanların vasıf tayinini (ORMAN) Olarak belirliyorduk şimdiye kadar. Ancak bulunduğumuz müdürlükteki Kontrol Memurluğuna bakan arkadaş Devlet Ormanı tabirini Kadastro Tutanağında ısrarla belirtmemizi istedi. Ormanların vasfı yazılırken ille de “Devlet Ormanı” mı denilmesi gerekir, yoksa “Orman” yeterli midir? (tekniker_43)
CEVAP) 2018/3 sayılı genelgede; "... Devlet Ormanları ‘Orman’ vasfı ile Hazine adına, Hükmi Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerine ait ormanlar ‘orman’ vasfı ile bu müesseseler adına, hususi ormanlar ise sahipleri adlarına ‘Özel Orman’ vasfı ile tescil edilecektir." ifadesi bulunmaktadır. Bu ifadeden de anlaşılmaktadır ki; Devlet ormanların cinsinin "ORMAN" yazılması yeterlidir. ... (hkocak)
29 – ORMAN KADASTROSU VE ZİLYETLİK BAŞLANGICI
SORU) … ili …. ilçesi … köyünde, 766 sayılı Tapulama Kanunu kapsamında tapulama çalışmaları yapılarak …/…/1984 yılında kesinlemiştir. Bu çalışmalarda tapulama sınırı içerisinde bir kısım yerler orman olduğu gerekçesi ile tapulamaya tabi tutulmamıştır. Bilahare bu yerler (orman olduğu gerekçesi ile tapulamaya tabi tutulmayan yerler) 6831 sayılı Kanun kapsamında orman kadastro ekiplerince yapılan orman kadastro çalışmalarında 6831 sayılı Kanunun 1’inci maddesine göre orman sayılmayan alan (orman haritasında sarı renkle boyalı yerler) olarak orman dışında bırakışmıştır. 766 sayılı Kanuna göre yapılan tapulama çalışmaları 1984 yılında, 6831 sayılı Kanuna göre yapılan orman kadastro çalışmalarının sonucu ise …/…/2005 yılında kesinleşmiştir.
2009/7 sayılı genelge madde 3’te; “3-Çalışma alanı sınırı içinde orman olduğu gerekçesi ile kadastroya tabi tutulmayarak tespit harici bırakılan alanların kadastrosunda izlenecek yöntem;
Çalışma alanı sınırı içinde orman olduğu gerekçesi ile kadastroya tabi tutulmayarak tespit harici bırakılan alanlarda, daha sonra 6831 sayılı Orman Kanununa göre orman kadastro komisyonlarınca yapılan ve kesinleşen orman kadastrosu sonucunda, söz konusu Kanunun 1’inci maddesine göre orman sayılmadığı gerekçesiyle orman sınırı dışında bırakılan (haritasında sarı renkle gösterilen yerler) tapulu veya tapusuz taşınmazların kadastrosu, 2018/3 sayılı genelgedeki açıklamalar doğrultusunda yapılacaktır.
Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin 26.09.2011 tarih, 2011/6803 Esas ve 2011/10429 Karar numaralı ilâmında; “kadastro (tapulama) komisyonlarınca orman sayılarak tespit harici bırakılan yerlerde, yukarıda yazılı gerekçelerle orman kadastrosunun kesinleştiği güne kadar orman sayılacağından, sürdürülen zilyetliğe değer verilemeyeceği kabul edilmiştir. Yörede orman kadastrosu 17.01.2000 tarihinde kesinleşmiş, bu tarihten itibaren dava tarihi olan 13.10.2009 tarihine kadar 20 yıllık zilyetlik süresi dolmamıştır.” denilmiş ve davacı lehine verilen yerel mahkeme kararı bozulmuştur.
Anılan köyde 2014 yılında, orman olduğu gerekçesi ile tapulamaya tabi tutulmayan yerlerde 3402 sayılı Kanun hükümlerine göre kadastro çalışması yapılması düşünülmektedir.
Yapılacak kadastro çalışmalarında zilyetliğin başlangıç tarihi, orman kadastrosunun kesinleştiği tarih olan 2005 yılı baz alındığından belgesiz yapılacak tespitlerde hiç birinin zilyetlik süresi dolmayacaktır.
Gerek 3402 sayılı Kadastro Kanunu, gerekse yönetmenliklerde bu gibi durumlarda zilyetlik süresinin başlangıç tarihinin ne olacağı konusuna rastlayamadım. (yigit)
CEVAP) Yargıtay'ın aynı 20.Hukuk Dairesinin 11.10.1994 tarih, E.1993/8410, K.1994/11874 sayılı kararı ise; "... Nitelik kaybı nedeniyle değil, ancak öncesi orman olmadığı için orman tahdidi dışında bırakılan taşınmazlarda, tahditten evvelki zilyetlik geçerlidir ve 20 yıllık kazandırıcı sürenin hesabında dikkate alınmalıdır." şeklindedir… Ayrıca yine Yargıtay 20.Hukuk Dairesinin 09.09.2013 tarih E.2013/5631, K.2013/ 7603 karar sayılı kararı da aynı doğrultudadır.
Bir yer sizin verdiğiniz kararda olduğu gibi eğer öncesi orman kabul edilecek olsa idi, o yer daha sonraki tarihte yapılacak orman kadastrosu sırasında sarı boyalı olarak orman dışında bırakılmaz, en fazla kırmızı boyalı 2/B sahası olarak belirlenir idi. Sarı boyalı olarak bırakıldığına göre, orman kadastronun yapılmasıyla birlikte oranın aslında hiç bir zaman orman sınırları içinde olmadığı belgelendirilmiş olmaktadır.
O nedenle de, benim verdiğim karar örneği daha doğru diye düşünüyorum. ... (hkocak)
30 – ORMAN OLMAYAN YERLERİN KADASTROSU
SORU) … 1960 yılında kadastrosu yapılmış bir yerde çalışma alanı içerisinde orman diye kadastrosu yapılmayan bir yere 1980 yılında orman kadastrosu geçerken burayı orman dışında tutmuş ve şu anda sarı alan olarak işaretlenmiştir. Burası 20 yılı aşkındır birileri tarafından işgal edilmiş, kısacası üzerine koskoca mahalle kurulmuştur.
Şimdi buralara yeniden kadastro yapılma imkanı var mı,yoksa 22/a’ya göre yenileme içerisinde buralara yeni tapu verilebilir mi? (karagedik07)
CEVAP) 1980 yılında geçen orman kadastrosu sırasında düzenlenen orman haritasında sarı boyalı yerler hiç bir zaman orman ile ilgisi olmayan yerlerdir. Daha önce 1960 yılında yapılan kadastro (ya da tapulama) çalışmaları sırasında orman olduğu gerekçesiyle tespit dışı bırakılması da o yere orman vasfı kazandırmaz. Sonuçta, kadastro müdürlüğü tarafından tespit dışında bırakılan yer orman kadastrosu çalışmaları sırasında da orman dışında bırakılmıştır. Bu da göstermektedir ki o yer “orman" değildir, hiç bir zaman olmamıştır.
Bu durumdaki yerlerin genel sınır içinde ya da dışında bırakılmış olması da o yerin "orman" olmama konusundaki durumunu değiştirmez. Ancak, genel sınır içinde ya da dışında olması, bu aşamadan sonra yapılacak işlemi belirleyecektir.
Şöyle ki;
- a) Eğer söz konusu yerler 1960 yılında yapılan kadastro (ya da tapulama) çalışmalarında genel sınır dışında bırakılmışsa, orman haritasında da orman ile ilgisi olmadığı göründüğüne göre; o kısımda henüz kadastro yapılmamış demektir. Bu durumdaki yerlerde 3402 sayılı Kadastro Kanunu gereğince kadastro çalışması yapılır ve de zilyetlik durumuna göre de tahdit ve tespit yapılması da mümkün olur.
- b) Eğer söz konusu yerler 1960 yılında yapılan kadastro çalışmalarında genel sınır içine alınmışsa o takdirde uygulama farklılık gösterir. Bu konu en son olarak 5831 sayılı Kanun ile 3402 sayılı Kanuna eklenen "GEÇİCİ MADDE 8" ile belirlenmiştir. Madde şu şekildedir:
"GEÇİCİ MADDE 8 – Bu Kanunun yayımı tarihinden önce yapılan tapulama veya kadastro çalışmalarında tespit dışı bırakılan tapuda kayıtlı taşınmazlar ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerlerde ve çalışma alanı içinde orman olduğu gerekçesiyle tespit harici bırakılan alanlarda, daha sonra kesinleşen orman kadastrosu sonucunda orman sınırı dışında kalan tapulu ve tapusuz taşınmazların 3402 sayılı Kanun hükümleri gereğince kadastrosu yapılır."
c) Henüz kadastrosu yapılmamış bir yerde yenileme yapılması mümkün değildir. … (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (Orman kadastrosuyla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.