Av. Hüseyin KOÇAK
31 – SARI ALANLARIN ORMAN İLE İLGİSİ YOKTUR
SORU) İstanbul İli, ….. İlçesi, ….. Köyünde uzun yıllar önce aldığımız, halen de kullandığımız bir yerimiz var. Burası, sarı alan kültür arazisi olarak gözükmekte. Acaba Sarı alan kültür arazisi ne demektir. Bu son çıkan 2/B Kanunundaki yeri ve durumu nedir? Bu konunun çözümü için neler yapmalıyım? (Malier)
CEVAP) Sarı alan; orman haritasında sarı renk ile boyanan alan olmalı. Sarı boyalı alanlar kültür arazisidir. Orman haritasında kültür arazisi olarak boyanan alanlar; tarla, bağ bahçe ya da yapılı yer gibi, orman olmayan alanları ifade eder. Aynı haritada orman olan yerler yeşil ile, 2/B alanları ise kırmızı ile boyanır.
Sizin parseliniz sarı boyalı olduğu için orman ve 2/B sahası ile ilgisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla yeni çıkan Kanun ile hiç bir işiniz olmaz. Sarı boyalı olan bu yeri siz tapu müdürlüğünde tescil suretiyle satın almışsanız, tapunuz sağlam demektir. ... (hkocak)
32 – ORMANLAR ÜZERİNDE İRTİFAK HAKKI
SORU) Orman parselinde elektrik idaresi tarafından yapılan direk yeri kamulaştırmalarında, kamulaştırma kararı dışında ilgili orman işletme müdürlüğünden yazı izni alınmalı mı? Aynı konu mera parselin için de ne yapılmalı? Kamu yararı kararı yeterli kalır mı? (merihc)
CEVAP) Ormanların kamulaştırılması diye bir şey söz konusu edilemez. Anayasanın 169'uncu madde 2'nci fıkrası gereğince kamu yararının gerektirdiği durumlarda irtifak hakkı tesisi mümkündür.
İrtifak hakkı bir ayni hak olup, iki tarafın iradesi ile kurulabilir. O nedenle de Orman İdaresinin de taraf olması gerekir. Meralar için de aynı şey söz konusudur. Defterdarlık ya da malmüdürlüğünün taraf olması gerekir. Ayrıca meranın o kısmının Valilik tarafından tahsis amacının değiştirilmesi gerekir. ... (hkocak)
33 – EŞ ZAMANLI ÇALIŞMA VE BİLGİLENDİRME İLÂNI
SORU) Benim mahallede orman kadastrosu ile arazi kadastrosu eş zamanlı olarak aynı ekip tarafından yapıldı;
- a) Aynı mahallede eş zamanlı olarak aynı ekip tarafından yapılan orman ve arazi kadastro tutanakları 30 günlük askı ilânına aynı tarihte mi, yoksa birbirinden bağımsız olarak farklı tarihlerde mi çıkarılmalıdır?
- b) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tasarruf İşlemleri Dairesi Başkanlığının 04 Ekim 2007 tarih ve 3943 sayılı “Bilgilendirme İlânı” başlıklı yazılarında kadastro tutanaklarının 30 günlük ilân süresinden önce 15 günlük “Bilgilendirme İlânına” çıkarılacağı öngörülmüştür. “Bilgilendirme İlânı”, sadece arazi kadastrosu için midir, yoksa orman kadastrosu için de “Bilgilendirme İlânı” yapılmalı mıdır?…(ŞABAN SAÇ)
CEVAP) a) Aynı mahallede aynı ekip tarafından eş zamanlı da yapılmış olsa, öncelikle orman sınırlarının askı ilânına alınarak kesinleştirilmesi gerekir. Bilindiği üzere orman sınırları gayrisabit sınırlardır ve de hududu orman okuyan taşınmazların tespitinde miktar fazlası kesilmek durumunda idi. Ancak orman sınırları daha önce kesinleştirildiğinde ise orman sınırlar artık sabit sınır durumuna geçmektedir ve de artık miktar fazlası kesilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Zaten bu amacı gerçekleştirmek için de 3402 sayılı Kadastro Kanununun 4'üncü maddesi 5304 sayılı Kanunu ile değiştirilmiştir.
Sonuç olarak öncelikle orman sınırları ilâna alınıp kesinleştirilecek, orman sınırları sabit sınır durumuna getirildikten sonra kültür arazilerinin tespiti yapılacaktır.
- b) 04 Ekim 2007 tarihli 238-3943 sayılı talimatta orman sınırlarının da aynı işleme tabi olduğu ya da olmadığı konusunda özel bir belirtim bulunmamaktadır. Ancak, o talimatnamede hedeflenen kültür arazileri için de orman sınırları için de aynı olduğundan, 15 günlük bilgilendirme ilânının orman sınırları için de yapılması daha doğru olacaktır... (hkocak)
34 – ORMANDA KALAN YERLERİN TERKİ
SORU) ... Orman sınırları içerisinde kısmen veya tamamen kalan mülkiyeti şahıslara ait parsellerde, malikince orman idaresine terk talebinde bulunulmaktadır… Konuyla ilgili sorum iki şekilde olacaktır;
1 – Kısmen orman sınırları içerisinde kalan parsellerin, malikinin talebine istinaden orman idaresince ifrazının yapılıp, oluşan parsellerin aynı cinste tescilini müteakip terk işleminin tapu müdürlüğüne müracaatla mı yapılmalı, yoksa ifraz sırasında terk işlemi işlerlik kazanabilecek midir?
2 – Tamamen orman içerisinde kalan parsellerde, malikince terk talebinde bulunulması halinde, işlem direkt tapu müdürlüğünden yapılabilir mi, yoksa kadastro müdürlüğünü ilgilendiren kısmı var mıdır? (jdz01).
CEVAP) Daha önce tapulandığı halde orman içinde kalan parseller için Orman İdaresi kamulaştırma kararı ya da mahkeme kararı getirmedikçe, o yerin cinsi orman olarak değiştirilememektedir. Ancak parsel maliki bizzat başvuruyorsa, kısmen ormanda kalma konusunda iki durum söz konusudur;
1.a) Eğer orman kadastrosu askı ilânına çıkarılarak kesinleştirilip, kadastroda teknik kontrolden geçerek tescili yapılmış ise, kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenecek tescil bildiriminde, "tescilli orman haritası gereğince ormana terk" belirtimi ve ilgilisinin imzası alınmak suretiyle, ormanda kalan kısmın terk edilmesinin yanı sıra bitişik olduğu orman ana parseliyle de birleştirilmesi şeklinde işlem yapılmalıdır.
1.b) Eğer orman haritası kesinleşmemişse ya da askı ilânı ile kesinleştiği halde herhangi bir nedenle henüz tescili yapılmamışsa; Orman İdaresi tarafından parselin ne kadarlık kısmının ormanda kaldığı çizimle belirtilmeli, kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenecek tescil bildiriminde orman içinde ve dışında kalan kısım ayrılarak tapuya tescil yine tapu maliki adına yapılmalıdır.
(Orman İdaresinin verdiği bilgi gereği orman haritasına göre yapılacak ifrazlar için belediye encümeni ya da il özel idaresi kararı aranmaz).
Tescil sonrası, ilgilisi isterse bu parseli orman olarak Maliye Hazinesine hibe edebilir. İsterse de, orman haritasının tescili yapılıncaya kadar bekleyip o zaman terk edebilir.
2) Orman haritasında tamamen kalan parseller için de kadastro müdürlüğü tarafından tescil bildirimi düzenlenmelidir. Bunun sebebi de, parselin ormanda kaldığının anlaşılabilmesi için, işlem konusu parsel ile orman sınır hattının birlikte görünmesidir. ... (hkocak)
35 – ORMAN İÇİNDE KALAN PARSEL VE TEKNİK HATA
SORU) 1995 yılında …. Köyünde zilyetlik hakkı bulunan bir şahıstan arsaları satın aldık ve evlerimizi yaparak elektrik, su, telefon bağlantılarımızı yaptırdık. 2006 yılına kadar ecrimesil ödemelerimizi düzenli şekilde ödedik. 2006 yılında Orman Bakanlığı tarafından yapılan ölçümde bu evler 2/B arazisi sınırları dışında orman arazisi içinde kaldığından mahkemeye verildik halen mahkemelerimiz sürmektedir.
Yaptığımız incelemeler sonucunda 1947 kesinleşmiş tahdit ile 1987 yılında uygulanan aplikasyon çalışmalarında açı ve metre mesafelerinde farklılıklar olduğunu görerek dava konulu yere tahdit koordinatlarına uyularak aplikasyon yenilenmesi yapılması için karşı dava açtık.
Mahkeme bilirkişi raporunda dava konulu yer şeklen benzerlik göstermesine rağmen birebir uyuşmadığı fakat 1987 yılında uygulanan çalışmaya askı ilânı süresi içerisinde itiraz olmadığından kesinleştiği raporu verilmiştir. Öğrenmek istediğim; bu hatanın düzeltilmesi konusunda 4999 sayılı Kanundan yararlanabilir miyiz? (KÖSTEÖKOY)
CEVAP) Orman içinde kaldığı gerekçeli olan dava halen devam ettiğine göre, öncelikle dava sonuçlanıncaya kadar yapılacak bir işlem bulunmamaktadır. Parselin orman içinde kalması ile, 4999 sayılı Kanun gereğince yapılacak düzeltme farklı şeylerdir.
Ancak dava aşamasında bilirkişi incelemesi sırasında yapılacak hassas uygulamada sizin parselinizin orman dışında kalması da mümkündür. Böyle bir şey olursa, Mahkemece de bu bilirkişi raporu inandırıcı bulunursa o doğrultuda karar verilmesi mümkün olabilir. Aksi halde Mahkeme de "orman" derse, o yerin 4999 sayılı Kanun gereğince teknik hata varlığı nedeniyle orman dışına çıkarılması şansı bulunmamaktadır. (hkocak)
36 – İFRAZ VE KÜTÜK SAYFASININ KAPATILMASI
SORU) Bir orman parselinden ifrazen bir adet 2/B parseli oluşturulmuş. Oluşan parsel 2/B fiili kullanım kadastrosuna tabi tutularak 2 parçaya ifraz ediliyor ve tapuya tescili gerçekleşiyor. Ancak tapu müdürlüğüne ifrazla ilgili belge gönderilmediğinden aktif olmaması gereken ana parsel halen yaşamaktadır.
Malmüdürlüğü bu mükerrerliğin giderilmesi için kadastrodan talepte bulunmuştur. Yapılan incelemede 2/B olan parselin fiili kullanım kadastrosu sonucu iki parçaya ayrıldığı tespit edildi. Malmüdürlüğünün talebi üzerine mükerrerliğin giderilmesi için durumu açıklayan bir raporla birlikte tescil beyannamesinin tapuya gönderilmesi yeterli midir? (madmax)
CEVAP) Kullanım kadastrosu ile oluşan parseller tescil olmuş ise, konu Tapu Müdürlüğünün ıttılasına girmesiyle birlikte evraklarına inip, herhangi bir merasime gerek kalmadan tapu kütüğünün kapatılması gerekir. Ancak siz, ifrazla ilgili belgelerin gitmediğinden bahsediyorsunuz. O zaman belirttiğiniz gibi durumu açıklayan bir raporla birlikte tescil beyannamesini tapuya göndermeniz yeterli olur. … (hkocak)
37 – ORMANDA KALAN PARSELDE HİSSE SATIŞI
SORU) … Birden fazla maliki bulunan "tarla" vasıflı taşınmazın tamamının orman sınırı içinde kaldığına dair beyanlarda belirtme bulunmasına rağmen maliklerinden biri hissesinin bir kısmının satışı için talepte bulunmuştur. Orman alanında kalan maliki özel şahıs olan taşınmazda satış yapılıp yapılamayacağının ve yapılabiliyor ise hisseli satış için izin yazısının orman müdürlüğünden mi yoksa tarım müdürlüğünden mi veya taşınmaz mahalle içinde olduğundan belediyeden mi sorulması gerekmektedir? (selami şahin)
CEVAP) Talep konusu taşınmazın orman içinde kaldığı konusunda taraflara bilgi verilir. Taraflar, bütün hukuki sonuçlarını kabul ettiklerini belirtilerek talebin karşılanmasında ısrar ederlerse, resmi senedin içeriğinde gerekli açıklama yapılmak ve tarafların, bütün hukuki sonuçlarını kabul ettikleri yazılmak suretiyle talepleri karşılanır.
Yeni malikin T.C.kimlik numarası, adı, soyadı ve adresi, bu konuda daha önce kadastro müdürlüğünce yazılan yazı da ilgi tutulmak suretiyle mahalli maliye ve orman kuruluşuna bildirilir.
Hisseli satışta, parselin orman içinde ya da dışında kalması önem taşımamaktadır. Normal şartlarda (o parsel orman içinde olmamış olsa idi) hangi prosedüre tabi ise burada da o prosedüre tabidir. … (hkocak)
38 – ÖZEL ORMANLARIN AMENAJMAN HARİTASI
SORU) İçinde birden fazla özel orman olan bir orman bölgesinde, amenajman planlarının tüm orman bölgesini kapsayacak şekilde yapılması zorunlu mudur? Orman bölgesindeki her özel orman sahibi, diğer özel ormanlardan ve/veya bölgedeki devlet ormanından bağımsız şekilde kendi özel ormanı için amenajman planı yaptırabilir mi? (özden)
CEVAP) 6831 sayılı Orman Kanunun 51'inci maddesi; "Hususi ormanlar, sahipleri tarafından yaptırılıp orman idaresince tasdik olunacak harita ve amenajman plânlarına göre işletilir ve idare olunur. ..." hükmündedir. Bu hüküm gereği, özel orman malikinin, diğerlerinden bağımsız olarak amenajman haritasını yaptırabileceği anlamı çıkmaktadır.
Orman Genel Müdürlüğünün ilgili birimiyle yapılan görüşme sonucu alınan şifahi bilgiye göre de; bir bütün halindeki özel ormanın hissedarları bulunuyorsa ve de hissedarlardan herhangi biri hissesine tekabül eden kısım için amenajman haritası yaptırmak isterse bunun olamayacağı, fakat, bir bütün halindeki özel orman, sınırda bulunan diğer özel ormanlar ve Devlet ormanlarından bağımsız olarak haritasını yaptırmasına engel bir mevzuat bulunmadığı anlaşılmaktadır. … (hkocak)
39 – ORMAN VE 2/B
1970–1980 yılları arasında 2613 sayılı mülga Kanuna göre tesis kadastrosu yapılmıştır. İlan aşamalarında orman işletmesi bazı parsellere orman olduğu gerekçesi ile mahkemeye açtığı davaların sonucunda, bir hayli parsele mahkeme farklı tarihlerde orman olduğu yönünde karar vermiştir. Bu kararlar farklı tarihlerde Tapu Müdürlüğü tarafından infazı yapılarak 'orman olduğu gerekçesi' ile kütük sahifeleri kapatılmıştır. Yani tescil harici konumuna gelmiştir.
Aynı yerlerde 1986–1988 yıllarında 6831 sayılı Orman Kanununa göre 2/B uygulaması yapılarak kütük sahifeleri kapatılan parseller 2/B kapsamına alınarak (kırmızı boyalı) orman rejiminin dışına çıkarılmıştır. Yani mahkeme kararı ile orman denilen yerler daha sonra orman kadastro komisyonu tarafından orman rejiminin dışına çıkarılmıştır. Bugüne kadar da bazı yazışmaların dışında herhangi bir işlem yapılmamıştır. Şimdi ise Orman İşletme Müdürlüğü tarafından dosyalar Kadastro Müdürlüğüne gönderilerek 2/B uygulamalarının tescili talep edilmektedir.
Mahkeme kararı ile orman olduğuna hükmedilen yerleri, orman kadastro komisyonları orman rejimi dışına çıkarabilir mi? Çıkarabilirse Kadastro Müdürlüğü tarafından nasıl bir uygulama yapılabilir. (niksarkm)
CEVAP) Bilindiği üzere, evveliyatı orman olmasına karşın 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini kaybeden yerler, Orman Kanununun 2/B maddesi gereğince orman sınırları dışına çıkartılır. Sizin verdiğiniz örnekte de 2/B sahalarının evveliyatının orman olduğu anlaşılmaktadır.
Daha önce 2613 sayılı Kanun gereğince yapılan çalışmalara karşı açılan davalarda orman kararı verilen yerlerin 2/B gereğince orman dışına çıkarılması yetkisi orman kadastro komisyonlarına aittir. Mahkeme kararının 31.12.19981 tarihinden sonra olması da sonucu değiştirmez. Çünkü Mahkemenin verdiği orman kararı, ormanla birlikte 2/B sahalarını da kapsamaktadır.
Orman İşletme Müdürlüğünün talebi, teknik kontrol yapıldıktan sonra tescil için Tapu Müdürlüğüne gönderilmelidir. O yerin orman mı, 2/B mi olduğu Tapu ve Kadastro İdaresi tarafından sorgulanmamalıdır. (hkocak)
40 – ORMAN PARSELİNİN 2/B PARSELİ OLMASI
SORU) Hazine adına tapuda orman vasfı ile kayıtlı birbirine bitişik parseller orman kadastro komisyonunca 2/B kapsamında hazine adına orman sınırları dışına çıkartma işlemini tamamlayıp ilan sonucu kesinleştirmek suretiyle harita ve tutanakları idaremize gönderilmiştir. (Blok parsellere romen rakamı ile numara verilerek).
İdaremizce yapılacak 2/B çalışmaları sırasında öncelikle bu parsellere tescil bildirimi düzenlenerek tek bir parsel olarak tapuya gönderilerek tescilinin yapılması sağlanacak mı, yoksa eski parsellerin kayıtlı olduğu sayfalar kapatılmadan hazine adına orman sınırları dışına çıkartıldığına dair belirtme yapılması yeterli mi olacak? (kara55)
CEVAP) Hazine adına "orman" vasfıyla tescilli parsel bir bütün halinde 2/B sahası olarak belirlenmişse, tescil bildirimi düzenlenmeli ama tapu kütük sayfasının kapatılmasına gerek yoktur. Tıpkı herhangi bir parselin cins değişikliği işlemi gibi, parselin "orman" olan vasfı, 2/B sahası olarak "ham toprak" ya da "hali arazi" (talep hangi yolda ise) olarak değiştirilmekle yetinilmelidir.
Birbirine bitişik orman parselleri 2/B sahası olarak belirlendikten sonra, bunların bir bütün olarak yani birleştirilerek tescili talep ediliyorsa, o zaman parsellerin tapu kütük sayfalarının kapatılması kaçınılmaz olacaktır. … (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (Orman kadastrosuyla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.