Av. Hüseyin KOÇAK
41 – 2/B SAHASINDA KALAN TAŞINMAZ
SORU) … (A) Köyünde yapılan 2/B uygulaması komşu köy orman parseline giriyorsa ne yapılır... Orman bölge müdürlüğünden (A) Köyünde yapılan 2/B dosyalarının askı süresini geçirerek kesinleştiği ve tescil işlemlerinin yapılması isteğini bildiren yazı müdürlüğümüze ulaştı…
(A) Köyü ile (B) Köyü arasındaki genel sınırda bir mükerrerlik yok. … Sorun orman müdürlüğünün kurumumuza yolladığı 2/B parsel koordinatlarının kadastral paftalarınla çakıştırılmasıyla 2/B parselinin bir kısmının (A) bir kısmının (B) köyünde kalmasıdır. Orman müdürlüğünün gönderdiği paftada da açıkça görülmektedir.
Bu durum (A) Köyünde tescili istenen 4 tane 2/B parselinin sadece birinde söz konusudur.
- a) 3 parseli tescil edip 1 parseli geri çevirmek mi lazım, yoksa dosyayı olduğu gibi düzeltilmesi için geri mi göndermeliyiz?
- b) Tescil (A) Köyünde istendiğinden tescili istenen sorunlu 2/B parselinin sadece (A) Köyünde kalan kısmının (alanının) tescilini yapabilir miyiz? (taskinbabul)
CEVAP) Öncelikle 2/B sahalarından (A) Köyünde bulunan 3 parsel ile ilgili herhangi bir sorun görünmemektedir. 2/B sahalarının yüzölçümlerinin toplamı orman parseli yüzölçümünden düşülür.
4'üncü 2/B parseline gelince; bu parselin bir kısmı (A) Köyü, bir kısmı da (B) Köyü içerisinde kalmaktadır. (A) Köyü için yapılan 2/B çalışmasında bir 2/B parselinin (B) Köyü genel sınırı içerisinde orman ile çakışıyorsa, Orman İdaresi de, belirlenen 2/B sahasının (A) Köyüne ait olduğunu söylüyorsa (ki bunu ilân sonucuna göre söylüyorsa), Orman İdaresinin talebi doğrultusunda işlem yapmakta sakınca yoktur. … (hkocak)
42 – 2/B BLOĞUNDA MERA BELİRLENMESİ VE İLÂN
SORU) 2/B kadastrosu yaptığımız birimde orman kadastro komisyonunca bazı 2/B blokları mera vasfı ile orman sınırı dışına çıkarılmıştır.
Benim sorum; "mera" olarak orman dışına çıkarılmış söz konusu parselleri askı ilanına alarak mı veya askıya çıkmadan beyanname ile mi özel siciline tescil etmeliyiz? … (menanas)
CEVAP) Bilindiği üzere 2/B sahalarında çalışmalar 5831 sayılı Kanun gereğince geçerlidir. Nasıl ki, normal şartlarda 3402 sayılı Kanun gereğince yapılan çalışmalarda "MERA" olarak belirlenen parseller de askı ilânına alınıyorsa, 5831 sayılı Kanun kapsamında çalışma yapılan 2/B sahalarının tümünün de askı ilânına alınması gerekir diye düşünüyorum. … (hkocak)
43 – 2/B SAHASINDA MERA
SORU) 2/B belirtmesi olan ve hazine adına kayıtlı bir taşınmazda mera komisyonu karar alarak özel siciline mera olarak kaydedilmesi talep ediliyor. Bu durumda üç farklı görüş var;
- a) 2/B belirtmesi terkin edilerek mera siciline kaydedilir. MK 1019'a göre ilgilisine bilgi verilir.
- b) 2/B belirtmesi mera sicilinin açıklamalar bölümüne taşınarak MK 1019'a göre ilgililerine bilgi verilir.
- c) 2/B belirtmesi olan bir yer mera olarak sicile tescil edilemez.
Burası her ne kadar hazine adına kayıtlı olsa da tam anlamıyla Devletin hüküm ve tasarrufu olan yerlerden değildir. Nizasız, fasılasız ve malik sıfatıyla 20 yıldan fazla zamandır malik sıfatıyla vatandaşın kullanımı var ancak 2/B olduğu için vatandaş adına kadastro tespiti yapılamamış. Bu husus kadastro tutanağının iktisabında da mevcuttur. (ÇETİNKAYA)
CEVAP) 2924 sayılı ORMAN KÖYLÜLERİNİN KALKINMALARININ DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN'un 10'uncu maddesinde şu şekilde bir düzenleme bulunmakta idi; "Bu Kanunun 2'nci madde (b) bendi kapsamına giren otlak kışlak ve yaylaklar; Tarım ve Orman Bakanlığınca, mülki hudutları içinde bulunduğu orman köy ve kasabasına bir bütün olarak, gerektiğinde birden fazla orman köyü ve kasabasına hayvancılıkta kullanılmak üzere bedelsiz olarak tahsis edilir"
Ancak bu madde 25.02.1998 tarihli ve 4342 sayılı Mera Kanununun 36/1 maddesi gereğince yürürlükten kaldırılmıştır. Mera, yaylak ve kışlak olarak tahsis edilebilecek yerler aynı Kanununun 5'inci maddesinde yer almaktadır ve bunlar arasında 2/B saha belirtimi bulunmamaktadır.
Diğer taraftan 6831 sayılı Orman Kanununun 2/B maddesi gereğince orman dışına çıkarma koşullarından biri de; otlak, yaylak ve kışlak gibi hayvancılık amacıyla kullanılmasında yarar görülmesidir. Otlak kışlak ve yaylak sözcüğü geçmesine karşın mera ifadesi yer almamaktadır. Otlak, kışlak, yaylak ile mera aynı amacı güden özelliklere sahiptir.
Dolayısıyla otlak, kışlak ve yaylak olması nedeniyle 2/B sahası olarak orman dışına çıkarılırken, mera amacıyla neden çıkarılmasın mantığını yürütmek mümkündür. … (hkocak)
44 – DAVALI ORMANDA 2/B ÇALIŞMASI
SORU) ... 2/B çalışması yapılarak kesinleşen bir birimde; tescilli bulunan orman parselinin (orman kadastrosu 5304 sayılı Kanuna göre yapılmış ormanlar tescil edilmiştir) davalı olduğu bilinmekte olup dava devam etmektedir. Bu durumda orman sınırları dışına çıkarılan 2/B parsellerinin ormandan ifrazı ile tescilinde mani bir durum var mıdır? (ylmaz25)
CEVAP) Ormanın davalı olması 2/B tescillerine engel olmaması gerekir. Zira orman çok geniş bir alanı kapsayabilir, dava 2/B sahasının olduğu yere mi rastlıyor, yani davanın sonucu 6292 sayılı Kanun gereğince yapılacak satış işlemlerine herhangi bir etkisi olacak mı, bunlar bu aşamada belli değildir. Belli ise ve dava 2/B sahasının dışında bir yere ait ise zaten sorun yoktur. Ancak, davalık konu 2/B sahasının olduğu yeri de kapsıyorsa o zaman; kesinleşen 2/B çalışmalarının tescillerinin yine yapılması ve de defterdarlık ya da malmüdürlüğüne, dava ile ilgili, gerekli bilginin verilmesi gerekir. ... (hkocak)
45 – 2/B SAHASI VE KIYI KENAR ÇİZGİSİ
SORU) 2011 yılında yapılan 2/B kadastro çalışmalarında babamın üzerine işgalci olarak yazılarak hazine adına tescili yapılmıştır. Daha sonra kıyı kenar çalışmaları sırasında bu parselin 2/3 miktarı kadarı kıyı kenar içinde kalmıştır. Satış işlemi nasıl olacaktır. Kıyı kenar içinde kalan miktarı hazineye ait işgalsiz bir yerden vermeleri mümkün mü? (haritaci07)
CEVAP) 2/B parselinin 2/3'lük kısmı kıyı kenar çizgisinde kalmışsa, kullanıcı olarak yazılan babanıza, başvurması halinde geri kalan 1/3'ünün satışı yapılabilir. Kıyı kenar çizgisi belli kıstaslara göre belirlenir. Kullanıcısı olan, olmayan yer pazarlığı olmaz. ... (hkocak)
46 – BİRBİRİNE SINIR PARSEL AYNI PARSEL DEĞİLDİR
SORU) … Birbirine bitişik iki farklı parselden birisi tapulu olup diğeri 2/B kapsamındadır. Yerlerin bitişik olması ve aslında ikisinin özünde bir yer olmasından dolayı 2/B kapsamında olan yerin bedelsiz kullanıcıya iadesi mümkün müdür? (erdem07)
CEVAP) Birbirine bitişik iki parselin biri tapulu biri tapusuz ve 2/B sahasında kalıyor. Tapusuz olan aslında tapulu olan ile bir bütündür, dolayısıyla bedelsiz olarak kullanıcısına iade edilir mi? HAYIR.
Evveliyatı bir bütün de olsa, halen fiilen bir bütün görüntüsü içinde kullanılıyor da olsa, tapusuz olması nedeniyle kullanıcısına bedelsiz iadesi mümkün değildir. 6292 sayılı Kanunun 6'ncı maddesindeki koşullara tabidir. ... (hkocak)
47 – 2/B SAHASINDA İMAR UYGULAMASI
SORU) 5831 sayılı Kanuna göre ihaleli olarak yapılan 2/B çalışmalarında, 2/B bloğu içindeki tapulu bir arazi yanlışlıkla tekrar kadastroya tabi tutuluyor ve söz konusu tapulu arazi 4 parçaya bölünüyor. Kadastro tutanakları tutuluyor ve askı ilanı ile kesinleşiyor, fakat henüz tescilleri yapılmıyor. Tapulu parselde 18’inci madde uygulaması için encümen kararı çıkarılıyor ve kadastro müdürlüğü'ne sunuluyor. Kontrol sırasında bu mükerrerlik fark ediliyor. Bu durumda nasıl hareket etmek lazım? (rapido1)
CEVAP) Anlaşıldığı kadarıyla ortada bir mükerrerlikten çok, söz konusu parselin 2/B sahasında kaldığı fark edilmeden 18 uygulamasına tabi tutulmuş olması durumu bulunmaktadır. Parselin 2/B sahasında kaldığı anlaşıldığına göre, 2/B mevzuatına tabi olmalıdır. ... (hkocak)
48 – 2/B SAHASINDA KALAN TAŞINMAZLAR
SORU) Kooperatif olarak satın aldığımız yerin orman içinde kaldığını öğreniyoruz. Daha önce tapulandığı halde orman içinde kalması nedeniyle tapu iptal davası açılıyor ve bu davanın devam ettiği aşamada taşınmazın bulunduğu yer 2/B sahası olarak belirleniyor. Ve 1999 yılında da, ormanda kaldığı gerekçesiyle tapularımız iptal ediliyor. Kooperatif ortaklarının mağdur edilmemesi için Orman Bölge Müdürlüğüne 2/B uygulaması için müracaat ettik.
Kadastro müdürlüğünce, bu yerlerin orman olarak davalı olduğu gerekçesiyle tereddüt edilmektedir. Şimdi burası orman mı, 2/B mi? … Burada 2/B çalışması yapılamaz mı? (cfr64cankaya)
CEVAP) Parsel orman içinde kaldığı gerekçesiyle tapu iptal davası açıldığına göre; o yer 2/B olarak orman dışına çıkarıldığında bu durumu Orman İdaresi Mahkemeye bildirmiş olsa idi böyle bir karışıklığa sebep olunmayacaktı.
Sonuç olarak; bana göre, sizin tapuların iptali için açılan davanın içeriği, o yerin kültür arazisi olmayıp, orman kadastro komisyonlarınca düzenlenen orman haritası içerisinde kaldığına dairdir. Yani orası orman mı, yoksa 2/B mi olduğuna dair değildir. O nedenle de her ne kadar sizin tapuları iptal eden kararda, o yerin orman olduğu gerekçesi belirtilmiş olsa da o yerin dava açılma tarihinden sonra 2/B'ye ayrılması nedeniyle ve de kararda o yerin özellikle 2/B olmadığına dair belirtme de bulunmadığı sürece o yer 2/B sahasıdır ve de gerekli çalışmanın yapılması gerekir.
Kadastro Müdürlüğünün tereddüt etmesi de pek mantıksız değil. Ama bence bu problem şöyle aşılabilir; Orman İdaresi tarafından (yukarıda bahsettiğim şekilde), açılan davanın tapu iptaline dair olduğunu, 2/B olup olmadığına dair olmadığını, davanın devam ettiği aşamada o yerin 2/B kapsamında orman dışına çıkarıldığını, dolayısıyla da o yerin halen 2/B statüsünde olduğunu belirten bir yazı yazmaları halinde kadastro müdürlüğünün tereddüdünün giderilmesi sağlanır diye düşünüyorum. (hkocak)
49 – 2/B SAHASINDA KALAN TAŞINMAZ
SORU) 2003 yılında X (Büyükşehir) ili, A (merkez ilçe) Belediyesi sınırları içinde 17/1 hisse karşılığı 230 m2 arsa satın aldım. Arsamı satmak istediğimde, buranın aynı ilin B merkez ilçe Belediyesi sınırları içinde kaldığını, orman alanı olduğunu ve satamayacağımı söylediler?
– Tam olarak izlemem gereken yol nedir?
– Hangi mahkemede ne davası açacağım?
– Tapudaki 2/B şerhinin terkini davası mı açacağım? (pal)
CEVAP) Dile getirdiğiniz konudan, parselinizin 2/B sahasında kaldığı anlaşılmaktadır. Gerek 2/B sahasında kalmış olsun ve gerekse orman içe-risinde kalmış olsun, eğer alıcı razı ise parselinizi satmanız mümkündür.
Parselinizin 2/B sahasında kaldığını eğer askı ilânı süresi içerisinde fark etmiş olsa idiniz davayı kadastro mahkemesinde açmanız gerekecekti. Askı ilânı sonrası davanızı Asliye Hukuk Mahkemesinde açmanız gerekecektir. … (hkocak)
50 – 2/B SAHASINDAKİ YOL VE DERELER
SORU) … Köyde blok olarak tescilli 2/B sahası içinde bulunan yol ve derelerin durumu hakkında müdürlüğümüzde tereddüt yaşanmaktadır. Bazı arkadaşlarımız Maliyenin olumlu görüşünü almadan bu yerlerin kadastro harici olarak bırakılmaması gerektiğini aksi takdirde hazinenin zarara uğratılmış olabileceğini düşünmektedir.
Burada bahsedilen yol ve dereler özel plânı olan yerler midir? Yoksa plânı ve projesi olmayan her türlü köy yolu olabilir mi? (sitemkar)
CEVAP) 2/B sahası bir bütün halinde tescilli ve de içerisinde herhangi bir çalışma yapılmayacaksa; durup dururken yol ve derelerin terkinine gerek yoktur. Ancak; 2/B sahası içerisinde kullanım kadastrosu ya da güncelleme çalışması yapılıyor ve de bu saha içerisinde oluşan parseller yol ya da dere ile birbirinden ayrılıyorsa; (bir yandan da ada oluşturabilmek için) ister istemez oluşan parseller arasındaki yol ve derelerin terk edilmesi gerekecektir. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (Orman kadastrosuyla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.