Av. Hüseyin KOÇAK
51 – KULLANIM KADASTROSU – GÜNCELLEME
SORU) İlk tesis kadastrosu çalışmalarında orman ya da miktar fazlası bırakılmak ve şagili de kadastro tutanağının beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle tespit ve tescili yapılan taşınmaz mal yıllar sonrasında yapılan orman kadastrosu neticesinde 2/B taşınmazı olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda, bu taşınmaz güncelleme çalışmasına mı dahil edilmeli yoksa 2/B gereği kullanım kadastrosu mu yapılmalıdır? (sogutluser)
CEVAP) 2/B sahası içerisinde kullanım kadastrosu olarak daha önce hiç çalışma yapılmamış yerde kullanım kadastrosu yapılır. Güncelleme çalışmaları ise, 2924 sayılı Kanun gereğince daha önce çalışma yapılmamış yerde yapılır. Sizin verdiğiniz örnekte; 2/B sahası içerisinde daha önce kullanım kadastrosu yapılmamış olduğundan; güncelleme değil, kullanım kadastrosu yapmanız gerekir. ... (hkocak)
52 – 2/B'NİN TESCİLİ VE KULLANIM KADASTROSU
SORU) Tescilsiz olan 2/B bloklarının kullanım kadastrosuna başlamadan önce mutlaka tescil ettirilmesi mi gerekiyor. Mutlaka tescil ettirilmesi gerekiyorsa dayanağı nedir? (izmirli03)
CEVAP) Kullanım kadastrosuna başlamak için 2/B sahasının tescilli olması şart değildir. Ancak kullanım kadastrosu ile oluşan parseller tescil edilmeden önce 2/B sahasının bir bütün olarak tescil edilip, sayfası kapatıldıktan sonra yeni parsellerin tescilinin yapılması gerekir. ... (hkocak)
53 – TESCİLSİZ 2/B SAHASINDA ÇALIŞMA
SORU) Ormanı önceden tescilli olan bir yerde orman komisyonu 2/B çalışması yapıyor fakat bu 2/B blok parselleri tapuya tescili yapılmamış. Kullanım kadastrosu yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz.
- a) Orman parselinin koordinatları güncellenip alanı hesaplanarak, 2/B blok parsellerinin alanı bu orman parselinden düşülerek beyanname düzenlenip tapuya tescilleri sağlanması mı?
- b) Orman parselinin koordinatları güncellenip alanın hesaplanarak, 2/B blok parsellerinin alanı bu orman parselinden düşülerek, 2/B kullanım kadastrosu askısında orman parselinin de yüzölçüm düzeltmesi yönünden askıya alınması? ... (izmirli03)
CEVAP) Sorduğunuz iki soruya da ayrı ayrı "evet" demek mümkün.
Ancak daha pratik bir yol da izleyebilirsiniz. Şöyle ki; orman yüzölçümünü koordinatlandırmak o an için zor olabilir. O nedenle de ormanın yüzölçümünü düzeltme işlemini daha sonra da yapabilirsiniz. Şu an 2/B sahasının yüzölçümünü hesaplayıp ormanın tescilli yüzölçümünden düştükten sonra, 2/B sahasının tescilini yaparak kullanım kadastrosuna geçebilirsiniz. ... (hkocak)
54 – TESCİLSİZ 2/B SAHASINDA KULLANIM KADASTROSU
SORU) … 2/B kullanım kadastrosu çalışmaları esnasında orman olarak tescil edilmiş bir parselin içinde kesinleşmiş ama tescil edilmemiş 2/B bloğu tespit ettik. Bu 2/B bloğu içinde kullanım kadastrosu yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz. 1968 yılında 766 sayılı Kanun kapsamında miktar fazlası olduğundan niteliği "orman" olarak tescil edilen ve beyanlar hanesinde de kullanıcı belirtmesi bulunan taşınmaz, 1991 yılında yapılan orman kadastrosunda 2/B sahasında kalıyor ve akabinde de orman teşkilatının yazısına istinaden "tarla" vasfında 2/B şerhi verilmek suretiyle tescil bildirimi düzenlenerek şagilsiz (kullanıcısız) olarak tescil ediliyor.
Mevcut durumda aynı taşınmazı tapulamadan sonra parçalara ayırmak suretiyle takriben 1975 yılından beri kullanan onlarca şahıs var ve bu şahıslar ecrimisil ödüyorlar muhtar ve bilirkişiler de bu kişileri teyit ediyor ve tapulamadaki kullanıcı araziyi en az 1975 den bu yana kullanmıyor.
Acaba bu taşınmaz 2/B kadastrosuna dahil edilerek zeminde sınırları mevcut haliyle halen nizasız ve fasılasız olarak 1975’ten beri kullanan ve uzun zamandır ecrimisil ödeyen şahıs / şahıslara işgalci belirtmesi yapılarak maliye hazinesi adına. (KOYMATLI)
CEVAP) Sorunuzda tereddüt edilecek herhangi bir husus bulunmamaktadır. 2/B sahası bir bütün olarak tescil edildikten sonra içinde kullanım kadastrosu yapabilirsiniz 2012/5 sayılı genelgenin (A) ana başlığının (1.2) nolu alt başlığının birinci satırına bakacak olursanız; değil 2/B sahasının tescil edilmemiş olması, henüz orman tescil edilmemiş olsa bile, gerekli tescil işlemleri yapıldıktan sonra 2/B sahası içerisinde çalışma yapılabileceği rahatlıkla anlaşılabilmektedir.
Benim önerim; 2/B parselini bir bütün olarak tescil etmeden önce, Orman İdaresinden katılacak orman mühendisinin de yardımıyla 2/B sahasının dış sınırı zeminde belirlenip, varsa teknik hata ile ilgili problem halledildikten sonra, daha hassas bulunacak yüzölçüm değeriyle 2/B sahasının bir bütün olarak tescil edilmesidir. Bu saha içinde kullanım kadastrosu yapmanın, normal çalışmalardan herhangi bir farkı olmayacaktır. ... (hkocak)
55 – 2/B SAHASINDA KULLANIM KADASTROSU – 1
SORU) ... (X) nolu parsel 766 sayılı Tapulama Kanununa göre 1972 yılında tahdit ve tespiti yapılarak şahıs adına tescil edilmiş ve sonrasında 1975 yılında parsel mahkeme kararı ile orman olduğu gerekçesiyle tescil harici bırakılarak terkinine karar veriliyor. 2005 yılında orman kadastrosu ile terkin edilen taşınmaz 2/B sahasına giriyor.
Sonuçta bu parseli 2/B kadastrosu kapsamında işgalcisini belirtmek suretiyle (tapulamadaki maliki şagil olarak) Maliye Hazinesi adına tescil edebilir miyiz? (sogutluser)
CEVAP) (X) parseli, öncesinde tapulama sırasında şahıs adına tahdit ve tespit görmüş olmasına karşın, mahkeme kararı ile o yer orman olmuşsa, (X) parseli ile ilgili önceki tahdit ve tespitin artık bir fonksiyonu olmayacaktır. Mahkeme kararı ile orman sayılan yer, bugün 2/B sahasında kalıyorsa, o yer artık diğer 2/B sahalarından farksızdır. Ve orada kullanım kadastrosu yapılmasına bir engel bulunmamaktadır. ... (hkocak)
56 – 2/B SAHASINDA KULLANIM KADASTROSU – 2
SOSU) Kadastrosu 2010 yılında yapılan bir birimde, kesinleşmiş orman kadastrosu uygulanmak suretiyle 2/B bloğu içerisinde bulunan taşınmaz tek parsel olarak kadastro tutanağı düzenleniyor iktisabında şagillerinden bahsediliyor ve bu halde askı ilanına alınıyor ve beyanlar hanesinde krokide (A) ile gösterilen X kişinin, (B) ile gösterilen Y kişinin, (C) ile gösterilen Z kişinin kullanımındadır şerhi veriliyor. 2/B sahasında bulunan taşınmaz tek parsel olarak askı ilanı sonucunda tapuya tescil ediliyor ve ölçü krokisi ve diğer fenni evraklarda içerisinde tescil edilen taşınmaz içinde bulunan 10 taşınmaz harf ile ifade ediliyor ve paftasında da kesik kesik çizgi ile parsel nosu değil harf ile ifade ediliyor.
Sorum şu: aynı köyde ihaleli olarak 2/B kadastrosu yapmaktayız. A, B, C, ... şeklinde ifade edilen taşınmazlar tek parsel numarası ile tescil edildiğine göre harf ile ifade edilen taşınmazların bulunduğu adanın son parsel nosu verilerek kadastro tutanağı düzenlenip ilk tesis kadastrosundaki bilgilere atıfta bulunmak suretiyle askı ilânına alınmalı mı, yoksa zaten askı ilânına alınmış olması ve diğer fenni evraklarının evvelce düzenlenmesi nedeniyle sadece ada parsel numarası verilerek kadastro paftasına işlenmekle yetinilmeli midir? (sogutluser)
CEVAP) 2010 yılında yapılan tesis kadastrosu çalışmalarında, her ne kadar 2/B sahası içerisindeki parçaların kullanıcısı belirtilmiş olsa da, yapılan bir kullanım kadastrosu değildir. Eğer kullanım kadastrosu yapılmış olsa idi; 2/B'nin ana sayfası kapatılmış, kullanıcısı bulunan her bir parça da ayrı parseller olarak, müstakil kütük sayfasına kaydedilmiş olurdu. Bu yapılmadığına göre, (2/B sahası içerisinde bugünkü anladığımız anlamda 2924 ya da 5831 sayılı Kanun kapsamında bir kullanım kadastrosu yapılıp, her bir parça için ayrı bir kadastro tutanağı tutulmadığı için her bir parçanın ayrı bir kütük sayfasına kaydı da zaten mümkün olmayacaktı), ortada yapılmış bir kullanım kadastrosu bulunmamaktadır. (2/B sahasının kütük sayfası kapatılmamış bile olsa, 2924 sayılı Kanun gereğince kullanım kadastrosu yapılıp, her bir parça için ayrı kadastro tutanağı tutulmuş ve de askı ilânı ile kesinleşmiş olması gerekirdi.) Sizin verdiğiniz örnekte 2924 sayılı ya da 5831 sayılı kanunlar gereğince yapılmış bir çalışma ve bunun askı ilânına çıkarılarak kesinleştirilmesi söz konusu değildir.
Verdiğiniz örnekte sadece tescilli bir 2/B sahası bulunmaktadır. Yalnızca vermiş olduğunuz bu örnekte değil, bütün tescilli 2/B sahaları bir şekilde askı ilânına çıktıktan sonra tescil olur. Buradaki ilân ile kullanım kadastrosu ilânının birbirine karıştırılmaması gerekir. Ayrıca, yine 2/B sahasının askı ilânında gösterilen kullanıcıların ise aynı şekilde 5831 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kullanım kadastrosu sırasında herhangi bir bağlayıcı yönü olmayacaktır. Zira daha önceki çalışmada; 2/B sahası içerisindeki her bir parça için ayrı kadastro tutanağı düzenlenmek suretiyle kullanıcısı belirtilmiş değildir. Çünkü o çalışma 2924 ya da 5831 sayılı kanunlar kapsamında yapılmış bir çalışma değildir.
Sonuç olarak; bir bütün halinde tescilli bir 2/B sahası bulunmaktadır. Bu saha içerisinde 5831 sayılı Kanun kapsamında kullanım kadastrosu yapılması gerekir. … (hkocak)
57 – TAHSİSLİ YERDE KULLANIM KADASTROSU
SORU) 2/B blok parseli içerisinde maliye hazinesi adına kayıtlı parsel 1500 m2 yüzölçümünde bu parselin 300 m2.si (A) şahsına 250 m2.si (B) şahsına tahsisli tapu kütüğünde belirtilmiş. Biz burada 2/B kadastrosu yaparken nasıl bir yol izleyeceğiz? (ceren)
CEVAP) Bilindiği üzere kullanım kadastrosu yapılırken kullanıcı ve muhdesat sahibi belirlenmektedir. Tahsis edilen miktarlara göre zeminde fiili oluşum varsa o şekilde kadastro tutanağı tutulur. Ek olarak kullanıcısı da aynı kişi ise bu da kullanıcı olarak yazılmasının yanı sıra tahsisle ilgili durum da belirtilir. Kullanıcısı farklı ise yine kullanıcısı yazıldıktan sonra tahsis edilen kişi de belirtilir.
Tahsis edilen yerler ile zeminde fiili oluşumlar farklı ise ve de kullanıcılar da tahsis sahipleri dışında birileri ise o zaman nasıl bir uygulama verileceği konusunda öneri yazmak zorlaşmaktadır. Ancak, zemindeki fiili duruma göre yine sınırlandırma yapıp kullanıcıları ya da muhdesat sahipleri yazılmalı, ek olarak, tahsis sahiplerinin haklarının da korunması bakımından, genel anlamda tahsisle belirtim de yapılmalıdır. … (hkocak)
58 – BİLİRKİŞİ YEMİNİ YAPILACAK MAHKEME
SORU) … Kadastro mahkemelerinin belli merkezlerde oluşturulması her ilçede kadastro mahkemesinin bulunmaması nedeniyle Müdürlüğümüz yetki alanında 2/B kullanım kadastrosu yapılmaktadır. Kullanım kadastrosu sebebiyle yeni bilirkişiler seçildi bu bilirkişilerin yeminleri bağlı oldukları Kadastro Mahkemesinde yaptırılması mı gerekir, yoksa ilçede bulunan Sulh Mahkemesinde de yeminleri yaptırıla bilir mi?
Seçilen bilirkişiler başka ilçeye gidip yemin etmek istemiyorlar, sorun nasıl çözülebilir. … (boon_tr_42)
CEVAP) Madde 47/B, "Kadastro Bilirkişileri Hakkında Yönetmelik"in 6'ncı maddesi şu şekildedir;
"Kadastro müdürü, seçilen veya belirlenen bilirkişileri bir yazı ile kadastro mahkemesine (bölgede kadastro mahkemesi henüz kurulmamışsa sulh hukuk mahkemesine) göndererek, HUMK.nun uygulamasında olduğu gibi 'Kadastro tespitleri sırasında, kadastro bilirkişisi olarak bilgime başvurulduğunda, görgü, duygu ve bilgimi gerçeğe uygun şekilde bildireceğime, oy ve düşüncemi tarafsız olarak açıklayacağıma Allahım ve namusum üzerine yemin ederim' şeklinde yeminlerinin yapılmasını ister...."
Madde metni birinci sorunuzu otomatikman cevaplıyor. Bir kere bilirkişileri mahkemeye gönderecek olan kadastro müdürüdür. Bilirkişiler; kadastro mahkemesi kurulmuş ise bu mahkemeye, kurulmamış ise sulh hukuk mahkemesine gönderilecektir. Herkes kafasına göre iş yapamayacak demektir.
Kadastro mahkemesi kurulmamış olduğu durumda, (madde metninde mutlaka o bölge sulh hukuk mahkemesinde şeklinde bir ifade olmadığına göre) sanki başka ilçedeki sulh hukuk mahkemesinde de yemin ettirilmesinde sakınca olmayacak gibi... Aslında kadastro mahkemesi var ama başka ilçede, yani sizin çalışma yapacağınız ilçede değil ama var. Kadastro mahkemesi var olduğu halde, bilirkişiler başka ilçede diye gitmek istemiyorlar ve de bulundukları ilçedeki sulh hukuk mahkemesinde yemin etmek istiyorlar öyle mi, onu mu kastediyorsunuz?
Yine madde metnindeki esneklikten, bu da olabilir sonucu çıkarılabilir... 2/B çalışması yapılacak olan ilçede kadastro mahkemesi yoksa sulh hukuk mahkemesinde yemin ettirilebilir diye düşünüyorum. ... (hkocak)
59 – 2/B SAHASINDA ZİLYET OLMAK GEREKİR
SORU) Dedeme ait bir tarlanın olduğunu gösterir İl Özel İdaresinden alınmış tarlanın hesap ve tahrir numarasının gösterir vergi kayıt evrakı var. Bu tarla dedemin sağlık problemlerinden dolayı kadastro çalışmaları sırasında adına tescil yaptırılamamış ve hala kimse adına tescil edilmeden bekliyor. … Köyümüzde 2/B çalışması var bekleyip 2/B'den satın mı alsak? … (FARUK07)
CEVAP) Orman kadastro komisyonu tarafından yapılmakta olan çalışmalarda 2/B sahasında kalan yerde halen kullanıcı kim ise onun ismi yazılır. O yerin 1938–1942 yılları arasında dedeniz tarafından satın alındığını belirtiyorsunuz ancak belgeye ulaşamıyorsunuz. Tapu Sicilde tescilli olmadığı sürece, satın almış olduğunuza dair belgeyi bulsanız bile işe yaramayacaktır. (hkocak)
60 – 2/B SAHASINDA 5 KATLI BİNA BULUNMASI
SORU) … 2/B blok parseli içinde Hazine parselleri var. Biz hazine parsellerini kütükte kapattık daha sonra kadastro yaparken tutanakta, kapanan hazine parsellerinden bahsetmemiz gerekir mi? Bir de 2/B sahası içinde 5 katlı apartman var, her katında 3 daireli. Bunların tutanaklarını nasıl yapabiliriz? … (ceren)
CEVAP) 2/B bloğu içinde kaldığı için kütük sayfası kapatılan hazine mallarında yapılan kullanım kadastrosu sırasında, daha önce hazine adına tapulu iken kütük sayfası kapatıldığına dair herhangi bir şey yazılmasına gerek yoktur.
2/B sahasında 5 katlı binalar bulunuyorsa; "Toplu Yapıların Kadastrosu", 47/D Yönetmeliğinin 15'inci maddesinde yer almaktadır. Ancak 15'inci maddeyi kullanım kadastrosu sırasında uygulamak mümkün olmayacaktır. İlgili yer tek parsel olarak sınırlandırılmalı, bulunan binanın kaç kat olduğunun ve her bir kat ve dairenin kullanıcıların kimler olduğunun yazılmasının yeterli olacağını düşünüyorum. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (Orman kadastrosuyla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.