Av. Hüseyin KOÇAK
61 – 2/B GÜNCELLEME ÇALIŞMALARI
SORU) 2/B güncellemelerinde yapılan çalışmaların ilân edilmesi gerekli midir? teşekkürler..... (ylmaz25)
CEVAP) 5831 sayılı Kanun kapsamında yapılan kullanım kadastrosunun ayrıntısı 2012/5 nolu genelge ile düzenlenmiştir. Ne Kanun metninde ve ne de genelgede, güncelleme çalışmalarının ilân edileceğine dair ifade bulunmamaktadır. … (hkocak)
62 – 2/B SAHASININ FARKLI KÖYLERDE KALMASI – 1
SORU) 2/B kullanım kadastro çalışmalarında orman sınırlarına göre (A) Köyünde kalan 2/B blokları kadastral çalışma alanına göre (B) Köyünde kalmakta hatta bazı bloklarda kısmen kalmaktadır. (A) ve (B) Köyünde de çalışmalar yapılmaktadır. Ancak (A) Köyündeki yüklenici ile (B) Köyündeki yüklenici farklıdır. İhaleye de hektar bazlı çıkılmış olup burada (B) Köyünde kalan bloklar için nasıl bir yol izlememiz gerekir? (cem799)
CEVAP) Bilindiği üzere, tesis kadastrosu sırasında genel sınır geçirilirken idari sınıra uymak gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dolayısıyla orman haritasında (A) Köyünde görünse bile, tescili (B) Köyü için tutulan kütüklerde olacaktır.
İhale yapılırken esas alınan nedir? İhale hektar bazında demişsiniz ama bu hektarın kapsamındaki yer nasıl belirlenmiş? Yani (A) Köyü ihale edilirken orman haritası mı yoksa kadastro tarafından geçirilen genel sınır mı baz alınmış bunu açıklığa kavuşturmamız gerekir.
Eğer kadastro genel sınırı dikkate alınarak ihale edilmişse (A) Köyünde çalışma yapan yüklenici (B) Köyünde kalan kısma giremeyecek demektir. Bu konu ile ilgili ayrıntı bilgi varsa yazarsanız; ona göre bir fikir yürütmek daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. ... (hkocak)
63 – 2/B SAHASININ FARKLI KÖYLERDE KALMASI – 2
SORU) (A) ve (B) Köyleri için ihale yapılırken kadastral sınır dikkate alınmadan orman tahdit haritalarındaki sınırlara göre 2/B blokları belirlenmiş ve buna göre ihale edilmiştir. (cem799)
SORU) (A) Köyü yüklenicisi, ihalesini aldığı blokların kadastrosunu yapar. Tereddüt tescil konusunda mı?
Öyle ise; (A) Köyü yüklenicisinin yaptığı çalışmaların tümünü (A) Köyü kütüklerine tescil edileceği yolunda bir zorunluluk bulunmasa gerekir. Dolayısıyla çalışmalar sonucu (B) Köyü içerisinde kalan bloklar tespit edilerek (B) Köyü kütüklerine tescil ettirilebilir.
Hem (A) hem de (B) Köyünde kalan bloklara gelince; eğer o bloğun daha önce 2/B olarak tescili yoksa, büyük kısmı hangi köyde kalıyorsa o köy kütüğüne kaydedilmesi gerekir. Bir bütün olan 2/B bloğunun bir kısmı (A) Köyünde bir kısmı da (B) Köyünde tescilli ise, o zaman işiniz biraz zorlaşır. Umarım daha önce tescilli değildir. ... (hkocak)
64 – KULLANIM KADASTROSUNDA MİRAS HÜKÜMLERİ
SORU) 2/B kadastro çalışmalarında şagil belirlemeler neye göre yapılır. Olayımızda 1952 yılında (X) parselinin hududunun orman okuması hasebiyle miktar fazlası kesilerek (Y) parseli orman vasfı ile maliye hazinesine yazılıyor bu parsel tutanağında şagili de belirtiliyor daha sonraki süreçle burası 2/B kapsamına giriyor.
Şimdi benim sormak istediğim konu şu;
Bu parseli 1952 yılında belirlenen şagilin ölümü üzerine mirasçılarından (A) kişisi kullanıyor ecrimisilini bu şahıs ödüyor diğer mirasçılarda bu taşınmazı kullanmadıkları halde bu yerde kendilerinin de hakları olduğunu iddia ediyorlar muhtar ve bilirkişilerde bu taşınmazın (A) kişisi tarafından kullanıldığını diğer mirasçıların bu yeri kullanmadıklarını beyan ediyorlar şagili belirlerken miras ilkeleri geçerlimi bu kullanıcıyı mı yazacağız yoksa diğer mirasçıları da yazmamız gerekecek mi? (kara55)
CEVAP) Sorunuzun cevabı tam olarak bir yerde yazmıyor... Eğer daha önce kullanım kadastrosu yapılıp, kullanıcısı yazılmış olsa ve bugün güncelleme çalışması yapılıyor olsa idi; miras hükümleri işler ve mirasçılardan biri adına değil, tümü adına yazılması gerekirdi.
Ama anladığım kadarıyla siz şuan kullanım kadastrosunu yapıyorsunuz. Kullanıcının hak sahibi olabilmesi için 31.12.2011 tarihinden öncesinden beri o yeri kullanıyor olması gerekir. 1952 yılında bir şagil yazılmış ama o yazımın bir hak kazandırdığını düşünmüyorum. Orman üzerinde şağil gösterilemez (Tas.Da.Bşk.lığının 15.01.1997 ta 137 - 224 sa. talimatı). Gösterilmiş olanlarında resmi bir hükmü olmayacağı düşüncesindeyim.
Öncesinde resmi olarak geçerli bir kullanıcılık olmadığından; 2/B sahasında yapılacak kullanım kadastrosu sırasında, tüm mirasçıların değil de, yalnızca kullanıcı olma özelliği 31.12.2011 tarihinden öncesine dayananın hak sahibi olabileceği düşüncesindeyim. ... (hkocak)
65 – 2/B SAHASINDAKİ MUHDESATIN GÖSTERİLMESİ
SORU) İyi günler 2/B çalışması kapsamında parsel içinde bulunan muhdesatları paftada ve sınırlandırma krokisinde gösterecek miyiz? Bir de hazine parsellerinin bir kısmı 2/B sahasında kalmakta 2/B sahasında kalan kısma parsel numarası verecek miyiz. (ceren)
CEVAP) Bilindiği üzere 5831 sayılı Kanunda kullanıcı ve muhdesat sahibi geçmektedir. Muhdesattan bahsedebilmek için, muhdesata konu şeyin ne olduğunun da resmi belgede görünmesi gerekir. O nedenle de sınırlandırma krokisinde mutlaka görünmesi gerekir diye düşünüyorum.
Ama paftada gösterilmesi konusuna gelince o kadar kesin konuşamıyorum. Çünkü satış koşulları belirlendiğinde muhdesat sahibinin o 2/B sahasında hak sahibi olduğunun anlaşılması halinde paftasına mutlaka işlenecektir. Ancak hak sahibi olmaz ise o zaman paftada fazladan bir çizim yer almış olacaktır. Eğer hak sahibi olursa, krokisinde bulunduğu için paftaya çizimi de sorun olmayacaktır. O nedenle, nasıl olsa krokisinde yer aldığına göre pafta çizmekte acele edilmemesi gerekir diye düşünüyorum.
Hazine taşınmazının parsel numarası, 2/B sahası dışında kalan kısmında muhafaza edilmesi, 2/B sahasında kalan kısmına da 2/B sahasındaki durumuna göre parsel numarası verilmesi gerekir. ... (hkocak)
66 – 2/B PARSELİNE NUMARA VERİLMESİ
SORU) 2/B sahası bir bütün olarak 160 ada 1 parsel olarak tescilli ve bu parselin tek bir kullanıcısı bulunmaktadır. Kullanım kadastrosu sonucu tutulacak tutanağa eski tescil nosu 160 ada 1 parsel mi verilmeli yoksa yeni 160 ada 2 nolu parsel olarak mı? (cihan)
CEVAP) 160 ada 1 parsel numarası ile tescilli parsel, kullanım kadastrosu sırasında bir bütün olarak bir kişi kullanıcı durumda ise yeni parsel numarası verilmesi ya da verilmemesi hak yönünden herhangi bir şeyi değiştirmeyecektir. O nedenle de, yeni bir parsel numarası vermeden işlem yapılmalı düşüncesindeyim. ... (hkocak)
67 – 2/B SAHASINA KURUM BİNASI
SORU) 2/B arazilerinin üzerine bir kurum bina yapabilir mi, yapması için 2/B şerhinin kaldırılması mı lazım. Eğer bina yapabiliyorsa muhatap araziyi kullanan vatandaş mıdır, yoksa maliye mi, yoksa orman Genel Müdürlüğü müdür? … (dirmilli)
CEVAP) 2/B sahaları bilindiği üzere hazine adına tescil edilir. Üzerinde kullanıcısı ya da muhdesat sahibi varsa, yapılacak kullanım kadastrosu sırasında kadastro tutanağında o da belirtilir. Kurum bina yapabilir mi? Nasıl ki bir şahıs o yeri kullanıyorsa ya da muhdesatı varsa, bir kurumun da bina yapmış olması mümkündür. Bina yapılmış olan yerin başkası tarafından kullanıyor olması düşünülemez.
Ama şu aşamadan sonra (yani kullanım kadastrosu yapıldıktan sonraki aşamada) kurum yapı yapmak isterse hangisine yapabilir diyorsanız, bunun cevabı olmaz diye düşünüyorum. Kullanıcı olan kişi belirlenmiş olan bir 2/B sahasında kurum yapı yapmak istemesi pek mantıklı görünmüyor. Ancak, Hazine adına tescili yapılan ve de kullanıcısı ya da mutdesat sahibi olmadığı için (ya da olsa bile, henüz yapılmamış olan yasal düzenleme sonrası hak sahibi olamadıkları için) satışa konu olmayacak 2/B sahalarının hazine tarafından kuruma tahsis edilmesi halinde yapı yapılması gerekir diye düşünüyorum. ... (hkocak)
68 – 2/B ALANINDA MUHTARLIK BİNASI BULUNMASI
SORU) Belediye hudutlarındaki 2/B sahasında muhtarlık binası bulunmaktadır. Biz muhtarlık binasını, tutanakta; parsel cinsi olarak mı yazacağız yoksa beyanlarda göstermek yeterli midir? Ayrıca kullanıcısına belediyenin kullanımındadır diye yazacak mıyız? (ceren)
CEVAP) Tutulacak kadastro tutanağında 2/B parselinde bir binanın varlığından bahsedip "muhtarlık binası" olduğunu belirtin. … (hkocak)
69 – 2/B SAHASININ FİİLEN ORMAN OLMASI
SORU) … 2/B Kadastro askı ilanı 30 günlük ilan sonucu orman işletme müdürlüğünce eylemli orman niteliğindeki hali arazi vasıflı taşınmazların orman vasfı ile tahsislerinin yapılaması kadastro müdürlüğünden istenildiği ve bu aşamada orman işletme müdürlüğünü talebine istinaden orman olarak … (ayşe1960)
CEVAP) 2/B sahanda kullanım kadastrosu yapılıp, 30 günlük askı ilânına alınarak kesinleşmiş yerlerden bir kısım yer orman işletme müdürlüğünce "fiilen orman olduğu" gerekçesiyle orman olarak tescili mi isteniyor? Ben sorunuzu o şekilde anladım.
Bir yerin orman olarak tescilinin yapılabilmesi için; ya 6831 sayılı Orman Kanunun gereğince orman kadastro komisyonları tarafından çalışma yapılıp 1 aylık askı ilânına alınarak kesinleşmiş olması gerekir; ya da kadastro ekipleri tarafından çalışma yapılıp 30 günlük askı ilânı ile kesinleşmiş olması gerekir.
Ancak, idari yoldan tescili talep edilmesi halinde hazine adına tescilli bir yerin cinsinin orman yapılabileceğine dair Genel Müdürlük talimatları bulunmaktadır. (TKGM–Tas.İşl.Da.Bşk.lığının, 26.12.2007 tarih 5006 sayılı talimatı) O nedenle de uygulamada, fiilen orman olduğu gerekçesiyle, "orman" vasfıyla tescil talepleri karşılanmaktadır. ... (hkocak)
70 – 2/B SAHASININ ORMANA KATILMASI
SORU) … 2/B parsellerinin güncellemesi tamamlanmış birleştirme–ayırma haritaları düzenlenmiş, tapu müdürlüğüne gönderilmiş tescil işlemi tamamlanmış bir köy düşünelim. Biz güncelleme işlemini tamamladıktan sonra orman kadastro komisyonu köye giriyor ve bu güncelleme çalışmasına dair eylemli orman ve fenni hata yapıyor. Yaptığı çalışmaların neticesinde kadastro müdürlüğü'ne rapor yazarak bazı parsellerin;
– ......... m2’si ormanda kalmaktadır.
– ......... m2’si eylemli ormandır.
– ......... m2 tapulanmamıştır.
– Tamamı ormandır şeklinde parsel parsel rapor yazıyor ve kadastro müdürlüğü'ne gönderiyor.
Müdürlük olarak biz işi tamamlamışız hatta yapılan çalışmalar tescil bile olmuş. Bu durumda nasıl hareket etmek gerekir? Orman kadastro ko-misyonunun raporunda belirttiği kısımlar ifraz edilmeli midir? (rapido1)
CEVAP) Daha önce orman kadastrosu yapılıp, orman dışında kültür arazisi olarak bırakılan yerler ile 2/B sahası olarak ayrılan yerlerin yeniden ormana katılabileceğine dair yetki 4999 sayılı Kanunla verilmiştir. Bu yetki orman kadastro komisyonları tarafından kullanılabilecektir. Biz çalışmaları yaptık demek maalesef yeterli değildir. Orman kadastro komisyonu tarafından yapılan son çalışmanın da dikkate alınması gerekir. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (Orman kadastrosuyla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.