Av. Hüseyin KOÇAK
71 – MUHTAR VE BİLİRKİŞİ İMZASI
SORU) İhaleli 2/B kullanım kadastrosu yapılan bir köyde, vatandaşlar harici senetle 2005 yılında kullanım haklarını köy halkından olmayan bir vatandaşa satıyorlar. O vatandaş bu aldığı yerleri birleştirip tek parça haline getirip meyve ağacı dikiyor ve 2005 yılından beri de böyle kullanıyor. Ancak muhtar ve bilirkişiler, satın alan vatandaş adına tespit görmesini istemiyorlar ve kullanım kadastrosu tutanaklarını, ölçü ve sınırlandırma krokilerini hiç bir şekilde imzalamıyorlar (bu yer ile birlikte diğer tutanakları da imzalamıyorlar).
Ama satın alan vatandaşın elinde satın aldığına dair harici senetler mevcut olup, birlik teknisyenliğine ibraz etmiştir. Burada ne gibi bir yol izleyip köyü askıya alabiliriz? (izmirli03)
CEVAP) O yeri kullanan kişinin ibraz ettiği bir senet varsa ve o yeri kullandığına kanaat getiriyorsanız kullanıcı olarak o kişiyi gösterebilirsiniz. Muhtar ve bilirkişilerin imzadan imtina ettiği de yine tutulan tutanakta belirtilir. Bilindiği üzere 2/B satışları ile ilgili 6292 sayılı Kanun çıktı. Bu Kanun kapsamında satış sırasında ilgili idare bu imzadan imtinayı görecektir. Buna karşı da kullanıcı, hak sahibi olduğunu orada kanıtlamaya çalışacaktır. ... (hkocak)
72 – 2/B KULLANIM KADASTROSU TESCİLİNDE YÜZÖLÇÜM SORUNU
SORU) 2/B kadastro çalışmaları tamamlanarak askı ilânı ile kesinleşmiş bulunmaktadır. Tapu Müdürlüğüne devir teslim için ilgili evraklar gönderildi ancak tescil noktasında bir sorun oluştu. Şöyle ki ilk tesis kadastrosu eski yıllarda yapılan (X) Köyünde şagilsiz olarak hazine adına tescil edilmiş (A) taşınmazı sonraki yıllarda üretilen orman kadastro haritasında 2/B sahasında kaldığından 2/B kadastrosuna alınıyor ve bu parselden (B), (C), (D), (E) parselleri oluşuyor ve askı ilanıyla kesinleşiyor. Yeni oluşan parsellerin hangi kadastro parselinin tamamından/....m2’lik kısmından oluşmaktadır şeklinde açıklayıcı bir liste düzenliyoruz ve tapuya gönderiyoruz.
Ancak Tapu (A) parselini öldürüp (B), (C), (D), (E) parsellerini tescil ederken yeni oluşan parsellerin alan toplamlarının eski kadastro parseliyle eşit olmadığı gerekçesiyle (tapu alanıyla hesap alanı arasında kadastronun eski yıllarda mevcut bulunan teknik imkanlar dahilinde oluştuğu ve kendisi ya da mücavirindeki parsel sınırlarında tersimat, ölçü, sınırlandırma hatası olmadığı sabittir) devir evraklarını bize iade ediyor ve şu an ölü olan taşınmazın tapu alanının aslında olması gereken hesap alanına çekilmesi amacıyla düzeltme yapılması gerektiğini vurguluyor ve mal sahibi olarak defterdarlıktan ölü olan parselde yapılacak alan değişikliğine muvafakat istiyor. Ancak defterdarlık buna muvafakat vermiyor. Bu durumda tescil sürüncemede kalıyor mevcut durumda işlemelere nasıl yön vermeliyiz? (sogutluser)
CEVAP) Tescilli 2/B sahalarında yapılan “kullanım kadastrosu”nda;
– Blok olarak tescilli 2/B sahasının yüzölçümü ile, kullanım kadastrosu sırasında oluşturulan parsellerin yüzölçümü toplamları arasında fark bulunması durumlarının,
– 2/B sahasında yol olarak bırakılan kısımların yüzölçümlerinin düşülmesi nedeniyle tescilli ana parsel ile (2/B blok parseli ile) bu sahada oluşan parsellerin toplam yüzölçümlerinin birbirini teyit etmemesi durumlarının, TAKBİS sisteminde kabul görmemesi kadastro müdürlükleri ile tapu müdürlükleri arasında tereddüde neden olmaktadır.
Bilindiği üzere 2/B sahalarında yapılan çalışmalar özel ve özellik arz eden çalışmalardır. O nedenle de çözümler ona uygun olarak şekilde üretilmelidir:
- a) “Kullanım kadastrosu” yapılan ve içinde yol bulunmayan 2/B bloğunun tescilli yüzölçümü ile bu blok içerisinde sınırlandırılan parsellerin yüzölçüm toplamları arasında fark çıktığı görülüyorsa; ilâna alınarak kesinleştirilen parsellerin yüzölçüm toplamı esas alınarak; tıpkı normal şartlarda herhangi bir parselin yüzölçüm düzeltmesi yapıldığı gibi, bir teknik rapor düzenlenip tescil bildiriminde gösterilmeli, bu gösterimin tapu kütüğüne işlenmesi için tapu müdürlüğüne gönderilmeli, tapu müdürlüğünce de kütüğünde gerekli düzeltme yapılmalıdır.
Bu şekilde yapılacak düzeltmeyle birlikte; 2/B bloğunun kütükteki tescilli yüzölçümü ile “gitti”leri olan ve kullanım kadastrosuyla oluşturulan parsellerin yüzölçüm toplamları birbirini teyit eder hale gelir.
Böylece işlem, TAKBİS sisteminin kabul edeceği hale getirilmiş olacaktır.
a.1 – Düzeltme işlemi, ilân ile kesinleşmiş yüzölçümler esas alınarak yapılacağı için ayrıca ilgilisinin yani Hazine temsilcisinin imzasına gerek bulunmamaktadır.
a.2 – Düzeltme işlemi için düzenlenen tescil bildiriminde, düzeltmeyle ilgili gösterim yapılmakla yetinilmeli, kullanım kadastrosu ile oluşturulan yeni parsellerin tescil bildiriminde gösterilmesine gerek bulunmamaktadır. Buradaki amaç, yukarıda da belirtildiği üzere, 2/B bloğunun kütükteki tescilli yüzölçümünü kullanım kadastrosuyla oluşturulan parsellerin yüzölçüm toplamlarıyla eşit hale getirilmektir.
Bu işlem yapılarak yüzölçüm uyumlu hale getirildikten sonra; nasıl ki yüzölçüm konusunda farklılığı bulunmayan parseller için tescil bildirimi düzenlenmesine gerek duyulmadığı gibi, 2/B ana bloğunun tescili yüzölçümü ile bu blok içerisindeki parsellerin toplam yüzölçümleri arasında herhangi bir fark kalmayacak duruma getirildiğine göre, bu aşamadan sonra, 2/B ana blok sayfasının kapatılıp yeni parsellerin tescilinin, askı ilânına göre yapılması gerekir. (Sizin verdiğiniz örnekte 2/B bloğu içinde yol bulunmuyorsa bu şekilde problemi çözmeli idiniz. Halen de yapabilirsiniz. Düzeltme formalitesi konusunda fazla şekilci olunmamalıdır. Yukarıda önerildiği şekilde gerekli hazırlığı yapıp tapu müdürlüğüne göndermelisiniz. Tapu müdürlüğü de yevmiyeye alıp, kapanan kütük sayfasını açıp, gerekli düzeltmeyi yaptıktan sonra kütüğü geri kapatarak işi tamamlaması gerekir.)
- b) 2/B bloğu içerisinde YOLLAR varsa;
b.1) Yollar tescil edilmeyeceğinden, 2/B bloğunun yüzölçümünden düşülmek durumunda kalınacaktır. Bu yüzölçüm düşmesi nedeniyle de yine 2/B bloğunun tescilli yüzölçümü ile bu blok içerisinde oluşan parsellerin toplam yüzölçümü birbirini tutmayacağından yine TAKBİS sisteminde sorun yaşanabilecektir. Onun içinde; bir üstte bahsedildiği üzere yüzölçüm düzeltmesi için düzenlenen tescil bildiriminde, öncelikle 2/B bloğunun tescilli yüzölçmü bir bütün olarak yazılmalıdır.
Bu blok içinde tahdit gören parsellerin yüzölçüm toplamı bulunmalı ve 2/B bloğunun yüzölçümünden bu toplam yüzölçüm değeri düşülmelidir. Bu işlem sonucu bulunan değer yola terk miktarı olarak gösterilmelidir. Yola terk miktarı düşüldükten sonra kalan miktar ile kullanım kadastrosunda oluşturulan parsellerin toplamı birbirine eşit hale gelecektir.
Örneğin 2/B bloğu 10 000 m2 olsun, bu blok içindeki kullanım kadastrosuyla oluşturulan parsellerin yüzölçüm toplamı 8 500 m2 olsun; (10 000 – 8 500 = 1 500 m2 yola terk olarak gösterilmelidir. Yola giden kısmın gerçekten 1500 m2 gelip gelmediğinin kontrolüne gerek yoktur. Zira buradaki esas amaç 2/B bloğu ile gittilerinin TAKBİS sitemine uygunluğunu sağlamaktır.)
b.2) Yolun 2/B bloğunu parçalara ayırması halinde her bir parçanın ayrı ayrı gösterilmesine gerek duyulmamalıdır. Yukarıda da belirtildiği üzere kullanım kadastrosu özel ve özellik arz eden bir çalışmadır. Bu çalışmada yolların düşülmesindeki amaç da yine belirtildiği üzere, tescilli 2/B bloğunun yüzölçümü ile gittilerin toplam yüzölçümün eşit hale getirip TAKBİS Sistemine uygun hale getirmektir.
Bu şekilde yola terk işlemi gösterildikten sonra geri kalan yüzölçüm miktarı ise, bu blok içerisinde sınırlandırılan parsellerin yüzölçümleri toplamıyla eşit olacaktır. Bulunan bu yüzölçüm değeri tapu kütüğüne yansıtılmasıyla birlikte de, 2/B bloğunun tescili yüzölçümü ile bu blok içerisinde oluşturulan parsellerin toplamı da eşit olacaktır. … (hkocak)
73 – 2/B SAHASINDA YENİ ADALAR OLUŞMASI
SORU) 2/B blok parseli 1300 parsel olarak tapu kütüğüne tescil olmuş. 2/B parselini tapu kütüğünde kapattığımızda blok parselin kadastrosunu yaparken biz ada parsel numarası verecek miyiz, yoksa yine parsel numarası mı vereceğiz? (ceren)
CEVAP) 2/B sahasının bir blok olarak kabul edilip, bu blok içinde birbirinden kopmuş olan parseller topluluğuna, aynı adaya ait parseller gibi numaralar verilmesi doğru olmaz. O nedenle de 2/B sahasında kullanım kadastrosu yaparken yeni adalar oluşuyorsa her birine yeni ada numarası verilmelidir. ... (hkocak)
74 – TEK PARSEL İÇİN KULLANIM KADASTROSU
SORU) 2/B kadastrosu çalışmaları askı ilânına alınarak kesinleşen bir birimde 2/B kadastrosu esnasında davalı olan hazine mülkiyetinde bir taşınmazın davası tamamlanmış bulunmaktadır. 2/B taşınmazı olduğundan hazine adına tesciline kararı veriyor mahkeme (şagil konusunda herhangi bir belirtme yapmıyor)... ilgilileri dilekçe ile taşınmazın 2/B kadastrosuna tabi tutulmasını talep ediyor.
Tamamlanan 2/B kadastrosundan sonra biz aynı birimde 2/B kadastrosu tüm yazışma ve işlemlerini yeniden yaparak sadece bu taşınmazın kadastrosunu yapabilir miyiz? (sogutluser)
CEVAP) Talep olması halinde, sadece o taşınmaz için kullanım kadastrosu yapılabilir. … (hkocak)
75 – HAZİNE TAŞINMAZININ KISMEN 2/B'DE KALMASI
SORU) Maliye Hazinesi adına tescilli taşınmazın bir kısmı 2/B bloğunun içerisinde kalmaktadır. Yapılmakta olan 2/B kadastrosu çalışmaları esnasında bloğun içerisinde kalan bölümün ifrazına ilişkin tescil bildirimi düzenlenmek suretiyle tapu müdürlüğüne ibraz edilirken bu işlemi hangi aşamada yapmalı ve de tescil bildirimine maliye/orman teşkilatının muvafakati alınmalı mıdır? (sogutluser)
CEVAP) Hazine adına tescilli bir taşınmazın bir kısmı 2/B sahasında kalıyorsa; 2/B sahası içinde kalan kısım ile dışında kalan kısmının ayrılması talep olmadan yapılamaz. O nedenle de kullanım kadastrosu öncesinde defterdarlık ya da malmüdürlüğü talebi olmadan ayırma işlemi yapılmamalıdır. Talep olursa yapılabilir.
Mevcut haliyle kullanım kadastrosu çalışması yapılıp, askı ilânı ile kesinleştirildikten sonra artık talep ya da muvafakate gerek olmadan 2/B sahasında kalan kısmın ifrazı yapılmış olur. İlân sonrası bunun, tapu kütüğüne işlenmesi için kadastro müdürlüğünce, parselin 2/B sahasında kalan ve kalmayan kısımlarını ve yüzölçümlerini gösteren bir tescil bildiriminin de düzenlenmesi gerekir. ... (hkocak)
76 – 2/B ÇALIŞMALARININ KÜTÜĞE KAYDI
SORU) Kadastro çalışmaları evvelce yapılan (A) Köyünden sonraki yıllarda bir bölümü ayrılarak (B) Köyü oluyor. Ancak tapuda yeni oluşan köye ait kütük yok, işlem yapılmamış ve halen (A) Köyünde gözükmekte... sonrasında (B) Köyünde orman kadastrosu yapılıyor.
Sorum şu; ... şu an yapılmakta olan 2/B kadastrosunda (B) Köyünden bilirkişi seçip bilgilerine başvurarak yeni oluşan (B) Köyü için yeni kütük açarak tapuya kayıt edebilir miyiz, yoksa yine (B) Köyündeki bilirkişilerden yararlanarak (A) Köyü kütüğüne mi kaydetmeliyiz... (sogutluser)
CEVAP) Daha önce (A) Köyünde tapulanan yerin bir kısmı (B) Köyü oluyorsa; (Her ne kadar çalışma alanı sınırı aynı zamanda idari sınır olmasa da) (A) Köyündeki taşınmazların (B) Köyü tapu kütüklerine aktarılması gerekirdi. Bu yapılmamış olsa bile, şu an yapacağınız 2/B çalışmalarda; (B) Köyünden bilirkişi seçip, (B) Köyü için açılacak kütük sayfalarına tescili yapmanız gerekir. ... (hkocak)
77 – 2/B SAHASINDA KALAN PARSELİN DURUMU
SORU) … 20 yıl önce almış olduğumuz arsanın 2/B kapsamında olduğunu öğreniyoruz. Çıkan kanunla birlikte biz de arsa içi gerekli olan işlemleri yaptırmak istedik fakat listede adımız yok ve arsanın ormana verildiğini öğreniyoruz. Arsayı aldığımız yıl arsa beyanı verdik ve vergisini belirli bir yıla kadar da ödedik. Şimdi ne yapmamız gerekiyor? (neri)
CEVAP) Sorunuzun mevcut hali ile sağlıklı bir cevap yazabilmek biraz zor.
1 – "20 yıl önce satın aldım" diyorsunuz. Bu satın alma, tapu müdürlüğünde yapılan bir işlem ile mi oldu?
2 – Şu an o yer tam olarak nerede kalıyor, 2/B sahasında mı, yoksa orman olan yerde mi?
Bu sorular netleşirse cevap da kolaylaşır. Öncelikle siz söz konusu yerin 2/B sahasında mı, yoksa orman olan sahada mı kaldığını net olarak bir öğrenin. Eğer orman olan sahada kalıyorsa; siz parselinizi tapu müdürlüğünde yapılan işlem ile almış olsanız dahi o yer ormandır ve yapacağınız pek bir şey olmaz.
Eğer parseliniz 2/B sahasında kalıyorsa; iki seçenek ortaya çıkar; birincisi eğer siz tapu müdürlüğünde yapılan işlem ile o yeri satın almış ve elinizde kendi adınıza tapunuz varsa, 6292 sayılı Kanunun 7'nci maddesindeki haktan yararlanabilirdiniz. Ama eğer tapunuz yok ve o yerde kullanım kadastro yapılmış ve de siz kullanıcı gösterilmiş olsa idiniz o zaman da aynı Kanunun 6'ncı maddesinden yararlanabilirdiniz.
Bu aşamada benim verebileceğim cevap bunlar olabilir. ... (hkocak)
78 – 2/B ALANINDA OKUL, CAMİ, AĞLIK OCAĞI VE SİT BULUNMASI
SORU.a) Köyde 2/B sahasında kalan İlköğretim okulu var okulun tutanağını tutarken beyanlar hanesine Milli Eğitim Bakanlığının muvafakati alınmadıkça satılamaz ve başka amaçlara tahsis olunamaz beyanı yazılacak mı?
- b) Bir de 2/B blok sahası içinde sağlık ocağı ve cami Bu parsellerin tutanaklarında nasıl yol izleyeceğiz? Cami ve sağlık ocağı için tutanağın beyanlarında kullanıcı yazacak mıyız?
- c) 2/B sahası içinde 3.derece arkeolojik sit alanı var. Tutanağın edinme sebebinde ve beyanlar hanesinde belirtme yapacak mıyız? (ceren)
CEVAP.a) 2/B sahalarında yapılan çalışmalarda, her bir parsel Maliye Hazinesine yazılmakta, üzerinde kullanıcısı belirtilmektedir. 2/B sahasındaki her bir parçanın nasıl bir işleme tabi tutulacağına daha sonraki tarihlerde karar verilecektir. O nedenle de, parsel üzerinde okulun varlığının belirtilmesi yeterli olacaktır.
- b) Bir üstte okul için yazılan durum sağlık ocağı ve cami için de geçerlidir. Konunun şekli yönünü konusunda kesin bir şey yok, yeter ki o parsel üzerinde sağlık ocağı ya da cami olduğu bir şekilde görünsün.
- c) 2863 sayılı KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKALARINI KORUMA YASASININ 11'inci maddesi; "... korunması gerekli kültür ve tabiat varlıkları ile bunların korunma alanları zilyetlikle iktisap edilemez." hükmündedir. Bu hükümden hareketle; 2/B parselinin tutanağında, sit alanının varlığının belirtilmesi daha doğru olur. ... (hkocak)
79 – 2/B SAHASINDAKİ ENERJİ NAKİL HATTI
SORU) … 2/B sahası içinde enerji nakil hattı bulunmaktadır. Kadastro tutanaklarında irtifak hakkından bahsedecek miyiz? Bir de 2/B parseli 4 mahalleyi birleştirmektedir, daha sonra mahalle taksimatı yapılmış, biz 2/B blok sahasını mahalle taksimatına göre ayırabilir miyiz? 2/B blok parseli tapu kütüğünde tescilli değil. (ceren).
CEVAP) 2/B sahalarında yapılacak çalışmaların esas amacı her bir parçanın ayrı parsel halinde hazine adına tescilinin sağlanması ve de kullanıcı ya da muhdesat sahibinin de belirlenmesidir. Onun dışında herhangi bir şeyin gösterilmesi ya da gösterilmemesi konusunda kesin bir hüküm bulunmamaktadır. Aksine bir hüküm olmadığı için de, çalışmaların devamındaki işlemler için ihtiyaç olabilecek ayrıntıların da gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Mahalle taksimatına gelince; bilindiği. üzere bizim çalışma alanlarının genel sınırı geçirilirken idari sınıra uyma zorunluluğu bulunmamaktadır. O nedenle de 2/B sahası halen hangi mahallede tescilli ise o mahallede bırakılmak suretiyle işlem yapılabilir. ... (hkocak)
80 – KULLANIM KADASTROSUNDA ENCÜMEN KARARI
SORU) … 2/B parseli bir bütün olarak tapu kütüğüne tescil olmuş. 2/B çalışması yapılan yer köy olup 2/B parselini işgalcileri 20–25 yıl önce kendi aralarında ifraz yapmışlar, ifrazda il encümen kararı aranacak mı? (ceren)
CEVAP) 2/B sahasında daha önce (2924 sayılı Kanun kapsamında) kullanım kadastrosu yapılmayıp ilk kez çalışma yapılıyorsa, tıpkı bir ilk tesis kadastro yapıyor gibi hareket edilmesi gerekir. Eğer, o yer orman içinde (2/B sahası) olmasına karşın imar plânı bulunuyorsa, o zaman 3402 sayılı Kadastro Kanununun 47/K Yönetmeliği gereğince encümen kararı ya da il özel idaresi kararının aranması gerekir. İmar plânı içinde değilse, böyle bir karar aramaya gerek yoktur.
Ancak, daha önce 2924 sayılı Kanun gereğince çalışma yapılan yerlerde bugün güncelleme çalışması yapılıyorsa, bu çalışmalar sırasında varsa ifraz ve tevhitler için encümen kararı ya da il özel idaresi kararının aranması gerekir. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (Orman kadastrosuyla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.