Av. Hüseyin KOÇAK
Bu sayfa; Haziran-2024 itibariyle güncellenmiştir.
11 – ENCÜMEN KARARINDA ÜYELERİN İMZALARI
SORU) Değişiklik işlemlerinde kontrolünde kadastroca encümen kararlarında üyelerin imzalarının tümü aranmalı mıdır? (ahmetrerol)
CEVAP) Encümen üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar verir. Oyların eşitliği durumunda başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Çekimser oy kullanılamaz. ... (hkocak)
12 – MALİYE HAZİNESİNE AİT PARSELİN İFRAZI – 1
SORU) 2019/13 sayılı genelgenin 4/6’ncı maddesinde "Tamamı kamu kurum ve kuruluşları ya da belediyelerin mülkiyetinde olan taşınmaz mallarda, 3194 sayılı İmar Kanununun 15’inci ve 16’ncı maddelerine göre yapılan ayırma, birleştirme, yola terk, yoldan ihdas işlemleri bu idarelerde görevli mühendis sorumluluğunda kurumları adına yapılması mümkündür." denilmektedir.
Örneğin maliye hazinesine ait bir parselde 15-16 uygulaması yapılacağı zaman bunu kurum dışından özel çalışan mühendislere yaptırılıp, onlar tarafından imzalanıp milli emlak yazısıyla kadastro müdürlüklerine gönderilmesi doğru mudur? (blckrthm)
CEVAP) Hazine taşınmazının ifrazı, eğer bünyesinde harita mühendisi varsa ona yaptırılabileceği gibi, dışarıda serbest mühendise de yaptırılabilir. Kendi elemanı tarafından yapılmış olsun ya da serbest mühendise yaptırılmış olsun sizin de belirttiğiniz gibi Milli Emlak yazısıyla Kadastro Müdürlüğüne gönderilmesi gerekir. … (hkocak)
13 – MALİYE HAZİNESİNE AİT PARSELİN İFRAZI – 2
SORU) Köy yerleşik alanında bulunan ve maliye hazinesi adına tescilli 45 dönümlük yerden 5 dönümlük bir parça alınmak isteniyor. Devlete ait olan bir parselin ifraz işlemini özel bürolar yapabilir mi? Eğer yaparsa kimin adına ve nasıl yapılacak? (Tuğrulbey)
CEVAP) Maliye hazinesi adına tescilli bir taşınmazın ifrazı özel bürolar tarafından yapılabilir ama bu işlemin yapılabilmesi için tescil malikinin talebi olması gerekir. Özel büro kendiliğinden böyle bir ifrazı yapamaz. ... (hkocak)
14 – "HALİ ARAZİ"NİN İFRAZI VE PARSELİN CİNSİ
SORU) Hazine parselinin ifraz dosyası düzenlenmiştir. Söz konusu parselin cinsi “hali arazi” olup, ifraz sonrası oluşan hazine parsellerinin cinsi “hali arazi” mi olması gerekir, başka bir vasıf alabilir mi? (coloumb)
CEVAP) Hazineye ya da başkasına ait olsun, ifraz imar plânı gereğince yapılıyor ve de ifraz sonrası imar parseli/parselleri oluşuyorsa, parsellerin cinsi "arsa" olur. (1477 sayılı genelge). ... (hkocak)
15–İFRAZ İŞLEMİNDE ŞARTLI ENCÜMEN KARARI OLMAZ
SORU) Bir ifraz dosyası encümen kararında; '' … ada … parsel nolu taşınmaz ekli beyannamede görüldüğü gibi (A) ve (B) olarak 2 parçaya ifrazı talep edilmektedir. Söz konusu ifraz işleminin tecavüzlü kısım olan (B) parçasının … ada … parselle birleştirilmesi koşuluyla İmar Kanunu açısından herhangi bir sakınca yoktur'' kararına rağmen düzenlenen beyannamede … ada … parselin ifrazı yapılmış koşul olarak yazılan parselin birleştirilmesi yapılmamış bu işlemin daha sonra yapılacağı söylenmiş, şimdi bu karara rağmen bu ifraz işlemi yapılabilir mi?
(Sorun taşınmazın tecavüzünü ortadan kaldırmak ancak birleşecek taşınmaz kat irtifaklı ve bazı bağımsız bölümler üzerinde ipotek, haciz, kamu haczi... olması böyle bir formülle çözülmeye çalışılıyor) sorunun doğru çözümü nedir? (çevreci)
CEVAP) Şartlı encümen kararı olmaz. O parselin ifrazının uygun olduğu onaylanmışsa tamamdır. Encümen kararında böyle bir şart da olsa, sonuçta kalan kısım ile diğer parselin birleştirilmesi tarafların talebi ile olacak bir şeydir. ... (hkocak)
16 – İFRAZ SONUCU OLUŞAN PARSELİN BİRİ MEZARLIĞA RASTLARSA
SORU) 15 ve 16’ncı maddelere göre yapılan bir ifraz işleminde ifraz edilen parçalardan biri mezarlık alanına denk geliyor. Burası arsa olarak mı değerlendirilecek yoksa cinsi mezarlık alanı olarak mı; ve vatandaş adına mı yoksa ilgili belediyesi adına mı tescil olacak? (rtnc)
CEVAP) Herhangi bir şahıs adına tescilli olan bir taşınmaz, tescil malikinin rızası dışında başka biri adına yazılamaz. O nedenle de ifraz sonrası oluşan parsellerden birinin mezarlığa rastlamış olması halinde o parsel yine aynı malik adına tescil edilmelidir. Gerekli formaliteleri yerine getirmesi halinde (ilgilisinin hibe etmesi ya da belediyenin kamulaştırma yapması ya da belediyenin mahkeme kararı getirmesi gibi) o parsel belediye adına öyle geçer.
Parselin cinsinin yazımına gelince; mezarlığa rastladığını yazdığınıza göre ortada o yerin mezarlık olduğuna dair resmi bir durum var. Mezarlık belirtimi yapılmaz ise ilgilisi o yeri ayıpsız bir parsel olarak satma riski bulunmaktadır. O nedenle de o parselin mezarlığa rastladığının tapu kütüğünde mutlaka görünmesi gerekir.
Konuyu eldeki verilere göre değerlendirin. Eğer elinizdeki bilgi/belge o yerin cinsinin "mezarlık" yazılması için yeterli ise, cinsini doğrudan mezarlık yazabilirsiniz. Orasını mezarlık olduğu belli ama eldeki bilgi/belge parsel cinsinin mezarlık yazımı için yeterli görmüyorsanız, parselin cinsini "arsa" yazıp, (üçüncü kişilerin haklarının korunması bakımından) beyanlar hanesinde "mezarlık" olduğuna dair belirtim yapabilirsiniz. ... (hkocak)
17 – PLÂNSIZ ALANDA İKİNCİ İFRAZ / TEVHİT
SORU) Plânsız Alanlar İmar Yönetmeliği 45’inci maddede; ifraz edilen parseller tekrar ifraz edilemez hükmü var. Köy yerleşik alanı içerisinde daha evvel 3 parçaya ifraz edilmiş bir parsel var. Bu oluşan parsellerin tevhiden 2'ye tekrar ifraz edilmesinde sakınca var mıdır? (Burak)
CEVAP) Konunun mevzuatını biliyorsunuz. Aslında ilave edilecek pek bir şey yok gibi. Ama bu kuralın mantığı ne olabilir; plânsız sahada parsellerin rastgele ufalanmaması, küçültülmemesidir. Malum aynı Yönetmeliğin 62'nci maddesinde ifraz için 5000 m2'den küçük olamaz kıstası koyarken, tevhidi kapsam dışı bırakmıştır. Neden? Çünkü tevhit, mevcut parselin ya da parsellerin daha da küçülmesini sağlamıyor. Tam tersi, sonuçta oluşacak parsel 5000 m2'den küçük de olsa önceki halinden daha küçük duruma düşmüyor.
(Sn."burak" sanırım siz özel idarecisiniz) Sizin sorunuzdaki örnek de; 3 adet parsel tevhit ile 2 parçaya ayrılacak, yani parseller eski halinden daha büyük hale gelecek. İşte bu mantıktan hareketle işlemin yapılıp yapılmamasına karar verme konusu sizin inisiyatifinize kalmıştır. (hkocak)
18 – PLÂNSIZ ALANDA İFRAZ VE 5403 SAYILI KANUN
SORU) Tapuda; “Kargir ev, ahır ve bahçe” cinsiyle kayıtlı taşınmaz 2700 m2 olup 1/2’şer olmak üzere iki maliklidir. Taşınmaz plânsız alanda ve yoğun yerleşim içindedir. Malikler taşınmazın ikiye ayrılmasını istiyor. Ben ise tereddüde düştüm; 5403 sayılı Kanun kapsamında mı, dışında mı kalır? (Bozoklu)
CEVAP) Plânsız alanda kalan bütün taşınmazların 5403 sayılı Kanun kapsamında kaldığını düşünmek doğru değildir. Örneğinizdeki parselin, hem yoğun yerleşim alanında kaldığından ve hem de cinsinin "Kargir ev, ahır ve bahçe" olduğundan bahsediyorsunuz. Ama her şeye rağmen tereddüdünüzü gidermek için konuyu tarım müdürlüğüne sorup, alacağınız cevaba göre işlem yapın. ... (hkocak)
19 – PLÂNSIZ SAHADA İKİNCİ KEZ İFRAZ
SORU) Plânsız Alanda ikinci kez ifraz yasağı ile ilgili bilgi verir misiniz? (savaş)
CEVAP) Belediye ve mücavir alan dışında; plânsız sahada bina yapımına konu olacak parsel büyüklüğü ve ifraz koşullarıyla ilgili düzenleme Plânsız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 13 ilâ 15’inci maddelerinde; Köy ve mezraların yerleşik alanları ile ilgili düzenleme Yönetmeliğin 43, 44 ve 45’inci maddelerinde; Belediye ve mücavir alan içinde ve dışında olduğu halde, yerleşme alanı dışında bulunan yerlerle ilgili düzenleme ise 62’nci maddede yer almıştır.
Bu maddelerde, yapılacak ifrazlarda uyulacak parsel cephe ve derinliği ile ilgili koşullar yer almaktadır. Bunlardan köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarında yapılacak ifraz işlemlerini düzenleyen 45’inci maddesinde; bu sahalarda ikinci kere ifraz yapılamayacağına dair koşul bulunmaktadır. Yani, yapılan ilk ifraz köy ve mezraların yerleşik alanında ise, ikinci bir ifraza izin verilmemektedir. Onun dışındakiler için böyle bir koşul bulunmamaktadır. … (hkocak)
20 – İFRAZ SONUCU OLUŞAN PARSELLERİN CİNSİ
SORU) 3194 sayılı İmar Kanununun 15 ve 16’ncı maddelerine göre uygulama yapılan bir parselin vasfı “kargir ev ve tarladır.” Ev imar plânına göre park alanında kalmaktadır. Bu durumda uygulamaya nasıl yön vermeliyiz. Parkı belediye adına tescil edip beyannamenin düşünceler sütununda; “ev ..... şahsa aittir” yazabilir miyiz? Yoksa parkı terk edip diğer oluşan parsellere evi taşımadan “arsa” yapsak olur mu? (sonel)
CEVAP) 2019/13 sayılı genelgenin 18’inci madde (B) başlığı 13’üncü fıkradaki düzenleme, sizin sormuş olduğunuz sorunun tam olarak karşılığını vermektedir. O fıkra ve örneğe bir kez daha bakın. ... Sizin örneğinizde, ifraz sonucu oluşan parsellerin cinsinin "arsa" olması gerekir. ... (hkocak)