Bu sayfa; Eylül-2024 itibariyle güncellenmiştir.
"Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmeliğin", 9'uncu madde 4'üncü fıkrası; "Kamunun mülkiyeti ile Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununda belirtilen merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri yetkisi içindeki kamu yatırımlarının bulunduğu alanlar hariç olmak üzere, belirlenen düzenleme sahası bir müstakil imar adasından daha küçük olamaz." hükmündedir.
Yine aynı madde 5'inci fıkrasında ise; "Ancak, imar adasının bir kısmının imar mevzuatına uygun bir şekilde teşekkül etmiş olması nedeniyle, yeniden düzenlemesine ihtiyaç bulunmaması halinde adanın geri kalan kadastro parselleri müstakil bir imar düzenlenmesine konu teşkil edebilir." bilgisi bulunmaktadır.
Uygulama için asgari birim imar adası iken, bu imar adasındaki parsellerin bir kısmı imar mevzuatına göre nasıl oluşmuş olabilir?
18 uygulaması ile oluşmuş olsa adanın tamamı oluşurdu. Geriye 15 ve 16'ncı maddeler gereğince oluşmuş olması kalır. Henüz 18 uygulaması yapılmadan bazı parselleri 15 ve 16'ncı maddeler gereğince oluşan imar adasında bugün 18 uygulaması yapılıyorsa, 15, 16'ncı maddeler gereğince oluşan parsellerin uygulama dışında bırakılması doğru olmayacaktır. Zira daha önce 15 ve 16 gereğince oluşan parsellerin her birinden yapılan terk miktarı birbirinden farklı olabilir. O parsellerin o şekilde bırakılması halinde (terk nedeniyle eksilen miktar yönüyle) haksızlığa sebep olunacaktır.
Ayrıca daha önce terk olduğu için DOP düşülemez diye bir kural da olmadığından o parsellerin 18 uygulamasına alınmasına engel bir durum olmayacaktır. Dolayısıyla ilk kez 18 uygulaması yapılan bir yerde imar adalarının bazı parselleri daha önce imar mevzuatına göre oluşmuşsa, onlara dokunulmadan geri kalan kısımlarda uygulama yapılır gibi bir şeyin uygulama alanı olamayacaktır.
Yönetmeliğin 9'uncu madde 5'inci fıkrasından şunu anlamak gerekir diye düşünüyorum; 18 uygulaması ile oluşmuş bir imar adasında, adanın tümüne dokunmadan, gerekli görülecek bazı parsellerde 18 uygulaması yapılabilir. Yeni uygulamada yeni bir DOP kesimi söz konusu olmayacağından herhangi bir hak kaybından bahsetmek de söz konusu olmayacaktır.
* * *