Av.Hüseyin KOÇAK
151 – İKİNCİ UYGULAMADA KOP KESİNTİSİNİN YAPILMAMASI
SORU) Bir kısmı daha önce imar uygulaması görmemiş ve bir kısmı daha önceden imar uygulaması yapılmış bir alanda tekrardan imar uygulaması yapıyoruz. Eski KOP parsellerini, (KOP oranını 0 alarak) şuan ki kop parsellerine taşırsak bir sıkıntı ile karşılaşır mıyız? Sorduğum soruyla ilgili bir mevzuat düzenlemesi var mı acaba? (alicanmrl)
CEVAP) Daha önce bir kısım parselde 18'inci madde uygulaması yapılmış ve de bir ya da daha fazla KOP parselleri oluşturulmuş... Şimdi, önceki uygulamaya tabi parsellerle birlikte, uygulamaya ilk defa giren parseller birlikte yeni bir uygulamaya tabi tutuluyor... (KOP'u sıfır alarak dediğinize göre), o uygulama alanında daha öncekilere ilave KOP parseli oluşmuyor. Dolayısıyla, uygulamaya ilk defa giren parsellerden KOP parselleri için herhangi bir (sizin tabirinizle kesinti) hisselendirme yapmadan olur mu? Sorunuzdan bunu anladım.
Kısa yolda söylemek gerekirse, en iyisi sizin önediğiniz şekilde yapmaktır. Teorik olarak doğru olup olmadığı tartışılabilir. Zira KOP parseli de olsa yeni bir uygulamaya tabidir. Dolayısıyla yeni uygulama sonrasında KOP parseli için; uygulamaya yeni tabi olan kadastro parsellerinden, daha önceki uygulama ile oluşmuş imar parsellerinden ve eski KOP parselinden; yeni KOP parseli için hisselendirme yapmak gerekir şeklinde de düşünülebilir. (Böyle olursa eski KOP parselindeki hisselerden, yeni KOP parseline giden dışındakiler için yeni imar parselinden yer vermek gerektiği gündeme gelecektir.)
Yani, sizin önerdiğiniz teorik olarak tartışmaya açık olabilir ama aksine hareket edildiğinde de içinden çıkılamaz bir hesabın içine girilmiş olur. O nedenle de en iyisi kendi önerdiğiniz şekilde hareket etmektir. ... (hkocak)
152 – KAPANAN YOL NEDİR? YOLUN İHDASI?
SORU) 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18’inci madde uygulaması ve Tapu Kanunu'nun 21’inci maddesi gereği "kapanan yol"un tanımı nedir, yani belirlenmiş kesin bir tanımı var mı?
Örneğin 18’inci madde uygulamasında:
1) Düzenleme sınırı içindeki bütün kadastral yollar mı?
2) Düzenleme sınırındaki kamuya ayrılan alanların dışında kadastral yollara denk gelen kısımlar mı?
3) 3194 sayılı İmar Kanunu 15 ve 16’ncı maddesi gereği ihdasa konu bütün yerler mi?
4) İki kadastral parsel arasındaki boşluk da kapanan yol hükmünde mi? … Genel bir tanımı var mı? (SPARTACUS)
CEVAP) İmar plânı bulunan yer için; "kapanan yol"; plân kapsamında kalan tüm kadastral yolları ifade eder. Dolayısıyla sorunuzdaki birinci şık doğru oluyor.
18'inci madde uygulamaları için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bazı talimatları; ikinci şıkta belirttiğiniz gibi yapılmasını önermektedir. Ancak 18'inci madde uygulamaları için Danıştay'ın yaklaşımı, birinci şıkta bahsettiğiniz gibidir. ... Üçüncü şıkta belirttiğiniz konu ikinci şık ile aynı şeydir. ...
Dördüncü şıka gelince, iki kadastro parseli arasında bulunan her boşluk yol olmayabilir. ... (hkocak)
153 – KAPANAN YOLLARIN UYGULAMADAKİ DURUMU
SORU) İmar uygulamaları işleminde kapanan kadastral yolların hesaba dahil edilmesinde 2 farklı yol izleniyor. Bazı ilçe belediyeleri kapanan kadastral yolları, donatı alanlarına tamamen yedirerek kendilerine parsel oluşturmadan DOPO hesaplıyorlar (Danıştay Kararı), doğal olarak DOPO oranı matematiksel olarak düşürülmüş oluyor. Bazı belediyeler ise kapanan kadastral yolları ihdas ederek (2644 sayılı Tapu Kanunun md:21) belirli oranda DOPO kestikten sonra arta kalan kısmı kendi adlarına tapuya tescil ettiriyorlar.. (RoNiN)
CEVAP) Tapu Kanununun 21’inci maddesi; "Köy veya belediye sınırları içinde kapanmış yollarla, yol fazlalıkları köy veya belediye namına tescil olunur" hükmündedir.
Ancak, konuyla ilgili DANIŞTAY kararları; "Düzenleme ortaklık payı oranının, kamu alanlarına ayrılan yerler toplamından, kadastral yolların düşülmesi suretiyle hesaplanması gerekir" şeklindedir. (Danıştay 6.Dairesinin 28.09.1994 tarihli ve E.1994/169- K.1994/3262 sayılı kararı). Ayrıca Danıştay 6.Dairesinin 14.11.1994 tarihli ve E:1994/2039- K.1994/4189; ... 10.11.1994 tarihli ve E.1994/1686-K.1994/4142; ... 19.12.2002 tarihli ve E.2001/6392-K.2002/6191 ... sayılı kararları da aynı konu hakkındadır.
Yani Danıştay kararları; kapanan yolların öncelikle DOP’tan oluşturulacak tesisler için kullanılmasını, kalan olursa onun ihdas edilmesi gerektiği yolundadır. Danıştay kararlarına dayanıyoruz, çünkü 7181 sayılı Kanun öncesinde bu konuyla ilgili farklı uygulamalar olabilmekte idi. 2019 Yılı içerisinde 18’inci maddede 7181 sayılı Kanun ile değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle birlikte, daha önce Danıştay kararlarında geçen konu artık kanun maddesi olmuş durumdadır. (Konu 18’inci madde 3’üncü fıkra son cümlesinde yer almaktadır.)
Bir Parselasyon dosyası, yollar belediye tarafından ihdas edilmiş olarak Tapu ve Kadastro İdaresine geldiğinde; Tapu Kanunu'nun 21’inci maddesi ve 1477 sayılı Genelge gereğince kabul görüp, işleme alınabilir.
Ancak, aynı işlem dava konusu olduğunda İdari Yargı; bu şekilde ihdas edilerek uygulamaya giren parselin, artık idare parseli olarak girmiştir mi der, yoksa kanuna karşı hile değerlendirmesiyle bozma sebebi sayar mı? Onu, sırası geldikçe yargı kararlarından öğreneceğiz… (hkocak)
154 – KAPANAN YOLLARIN İHDASI
SORU) İmar Kanunu'nun 15 ve 16’ncı maddelerine göre yapılacak parselasyon plânlarında; 18'inci madde uygulaması yapılan alanda kapanan yollarla ilgili Danıştay kararlarında belirtilen kapanan yolların öncelikle yola verilmesi gerektiği hükmüne dayanarak ihdas edilecek miktarın yola terk edilen kısımdan düşülerek kalan kısmın ihdası şeklinde uygulama tesis etmek mümkün müdür, yasal dayanağı nedir? (sdiker)
CEVAP) Danıştay kararları; uygulama sahasında kapanan kadastral yolların, öncelikle DOP'tan oluşturulan yerler için kullanılacağı, kalan olursa onun ihdas edilebileceği yolundadır. (Bu husus en son olarak 18’inci maddede 2019 yılı içerisinde 7181 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle kanun metnine de girmiş durumdadır.)
Sonuç olarak; kapanan yollar kullanılmak suretiyle DOP oranı sıfıra düşürüldüğü halde halen kapanan yollardan kalan miktar varsa onun ihdas edilmesi mümkün olabilecektir. ... (hkocak)
155 – KADASTRAL YOLUN UYGULAMAYA TABİ TUTULMASI
SORU) 18’inci madde ve Ek.1 madde gereğince bir düzenleme yapmaktayız, düzenleme yaptığımız bölgede cinsi yol olan ve diğer parsellerin müşterek kullandığı bir parsel var ancak malik kısmında yol olarak kullanıldığı parsellerle alakası olmayan parseller yazıyor ve bunu değerlendirirken ne yapmamız gerekiyor veya 10/b-c maddesine göre bedelsiz terk gösterip hiç işleme katmamak olabilir mi? (mustafacesur81)
CEVAP) Bahsettiğiniz yer kadastral bir yol değil, müşterek methal dediğimiz belli parsel maliklerinin kullanımında olan bir yerdir. Dolayısıyla bu yeri imar uygulamasında değerlendirirken kadastral bir yol olarak değil, müşterek maliklerin özel mülkiyetindeki bir yer gibi değerlendirip ona göre tahsis yapılması gerekir. … (hkocak)
156 – İMAR YOLU VE PARKIN KAMULAŞTIRILMASI
SORU) Köy sınırları içinde daha önce 18'inci madde uygulaması yapılan yerde, TCDD tarafından kamulaştırma yapılacaktır. Kamulaştırma yapılacak alanın bir kısmı imar yolu ve park alanına gelmektedir. İhdası yapılacak bu yerlerin mülkiyetini kim adına yazmamız gerekir. (veya ihdas yapılabilir mi çünkü bu yerler DOP'tan karşılanan yerlerdir.). (BAHADIR)
CEVAP) Daha önce imar uygulaması ile oluşan yolun kapanması halinde, mülkiyeti belediye adına geçer, kurumlar arası kamulaştırma söz konusu olmadığından 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 30’uncu maddesi gereğince işlem yapılması gerekir. … (hkocak)
157 – KAPANAN YOLLARIN KAMUSAL ALANDA KULLANILMASI
SORU) 18’inci madde uygulamasında ihdas olan parseller var ve biz bu parselleri DOP'a verdik. Yani yola geri vermiş olduk bunun encümen kararında belirtilmesi gerekir mi, belirtilmese olmaz mı? (kbabacan)
CEVAP) Bir uygulama sahasında kapanan yolların kamusal alanda kullanılması yapılabilecek en doğru işlemdir. Danıştay kararları da bunu öngörmektedir. Bu husus 18’inci maddede 2019 yılı içerisinde 7181 sayılı Kanunla yapılan değişiklik gereğince 18’inci madde metnine de girmiş durumdadır.
Bu durumun encümen kararında belirtilmesi de yine en doğrusu olacaktır. Ancak, hesaplanan DOP oranının ne olduğunun encümen kararında yer alması, bence kapanan yolların kamusal alanda kullanıldığını da içerir. Dolayısıyla encümen kararında belirtilmemiş olmasının, kadastro ve tapuda işlem yapmaya engel teşkil etmeyeceğini düşünüyorum ... (hkocak)
158 – YOL İHDASI HANGİ AŞAMADA YAPILMALI
SORU) 18’inci madde uygulaması yapacağımız düzenleme sahasında kapanacak kadastro yolları bulunmakta, yazılarınızdan biliyoruz ki eğer bu tip yerleri tescil edip DOP kesip belediye olarak uygulamaya sokarsak kanunen bir yanlışlık yok. Ancak Danıştay kararlarına göre uygulama bozulma sebebi oluyor.
Danıştay, bu tip kapanan kadastro yollarının tamamının kamusal alanlarda harcanmasını belirtiyor eğer artan olursa belediye adına arsa üretilebileceğini söylüyor. Bu bilgiler ışığında sormak istediğim bir kaç durum var şöyle ki;
- a) Kapanan kadastro yollarını 18'inci madde uygulamasından önce tescil edip ondan sonra belediye parseli olarak uygulamaya soksak Danıştay bu işlemi yine bozma sebebi olarak saymakta mıdır?
- b) Düzenleme sahamızdaki kapanan kadastro yollarını hiçbir şekilde ihdasa konu etmeden uygulama yapsak doğru olur mu?(jalon)
CEVAP) a) Kapanan yolları 18'inci madde uygulamasından önce ihdas edip, belediyenin taşınmazı olarak uygulamaya alınması halinde Danıştay tarafından bozma sebebi sayılmadığını biliyorum. Danıştay'ın yaklaşımı, 18 uygulama dosyasından önceki aşama ayrı bir işlemdir, bahis konusu yer 18 uygulama dosyasında belediye taşınmazı olarak girmiştir. O nedenle de bozma sebebi sayılmamaktadır.
(Ancak 2019 yılı içerisinde 7181 sayılı Kanunla 18’inci maddede değişiklik yapılmış olup, bu konu kanun metnine de girmiş durumdadır. Bu düzenleme sonrası; 18 uygulaması öncesi yapılan ihdası Danıştay, kanuna karşı hile sayıp bozma sebebi yapabilir mi, bunu zamanla göreceğiz.)
- b)Evet, uygulama sahasındaki yolları ihdas etmeyip doğrudan, kamusal alanlarda kullanacak şekilde uygulama yapabilirsiniz. ...(hkocak)
159 – KADASTRAL YOLLAR İHDAS EDİLMEMİŞ
SORU) Uygulama yaptığımız bir alanda kapanan kadastro yolundan ihdas yaptık ve bu ihdası tamamını yola terk ettik. Ancak il özel idaresi encümen kararını alırken yoldan ihdas edilen kısmını belirtmemiş. Dosya şuan kadastro müdürlüğünde kontrol aşamasında. Tamamını terk ettiğimiz ihdasın encümen kararında belirtilmesi gerekir mi ya da il özel idaresi encümen kararı almadan bir üst yazı ile bu belirtmeyi yapsa kabul olur mu? (dennissea)
CEVAP) Uygulama sahasında yer alan kadastal yollar, DOP'tan karşılanacak olan yolda (ve diğer tesislerde) kullanılmak üzere bırakılmışsa, ihdas edilmemiş demektir. Belediyenin yaptığı iş 18’inci madde hükmüne uygundur. İl özel idaresi tarafından verilen kararda o yöndeki ayrıntının bulunmaması, teknik kontrol ve tescil için, önemli sayılmaması gerekir, diye düşünüyorum. ... (hkocak)
160 – KAPANMIŞ YOLLARIN DOP'A VERİLMESİ
SORU) … Niteliği kapanmış yol olan kadastro parsellerinin direk DOPA verilmesi doğru mudur? (mehmetkisa81)
CEVAP) 18'inci madde uygulaması yapılan alanda kapanan yollarla ilgili DANIŞTAY kararları, bunun öncelikle DOP'a verilmesi doğrultusundadır. Örneğin Danıştay 6.Dairesinin 10.11.1994 tarihli ve E.1994/1686- K.1994/4142 sayılı kararı;"... düzenleme ortaklık payı hesabında, kamu alanlarına ayrılan yerler toplamından, kapanan kadastral yolların miktarı düşüldükten sonra geri kalan miktarın kadastral parsellere bölünmesi sonucu bulunan oranın uygulanması gerekir." şeklindedir.
Bilindiği üzere aynı husus 18’inci maddede 2019 Yılı içerisinde 7181 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonucu artık 18’inci madde hükmü haline de gelmiştir. … (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (3194 sayılı İmar Kanununun 18'inci maddesi gereğince, yapılacak parselasyonla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir... Sorular ve cevaplar; Eylül-2024 tarihi itibarıyla güncellenmiştir.
* * *