Av.Hüseyin KOÇAK
61 – SANAYİ ALANINDA 18'İNCİ MADDE UYGULAMASI
SORU) 50 parselden oluşan sanayi imar plânlı bir alan var. Tüm parseller tek bir kişi adına kayıtlı. Şahıs il özel idareye 18'inci madde uygulaması yapılması için talepte bulunuyor.
- a) İçinde konut alanı bulunmayan sanayi tesisi lejantlı alanda 18'inci madde uygulaması yapılabilir mi?
- b) Şahsın talebi üzerine biz İdare olarak re'sen 18'inci madde uygulaması yapabilir miyiz ya da re'sen biz yapmayıp şahıs uygulama dosyasını hazırlatarak encümene sunabilir miyiz?
- c) Re’sen yaparsak sanayi tesisinin sahibi tapu harçlarından muaf mı tutulur? (Burak)
CEVAP) a) İçinde konut alanı bulunmasa dahi sanayi alanında da 18’inci madde uygulaması yapılabilir.
- b) Biz idare olarak derken; siz Tapu ve Kadastrodan mı, belediyeden mi bahsediyorsunuz? Tapu Kadastro İdaresinin 18’inci madde uygulama yetkisi bulunmamaktadır. Belediyeci (ya da il özel idare) iseniz (ki öyle gibi); sizin inisiyatifinize bağlıdır. Vatandaşın talebi üzerine, uygun görürseniz 18'inci madde uygulamasını yapabilirsiniz.
İşin mali tarafı vatandaş tarafından karşılanmış bir şekilde (ve 18’inci madde kurallarına uygun bir şekilde) vatandaş tarafından dosyası hazırlattırılmış olarak size gelirse, dosyanın içeriğini uygun görürseniz encümene alma konusundaki inisiyatif de size aittir.
- c) 18’inci madde uygulaması zaten tapu harcına tabi değildir. Uygulama masraflarını uygulamayı yapan kuruluş alır. … (hkocak)
62 – HACİZ VE İPOTEKLİ TAŞINMAZLARDA UYGULAMA
SORU) Ben belediyede harita mühendisi olarak görev yapmaktayım elimde iki adet sorun bulunmaktadır.
- a) 18’inci madde uygulaması yapılan dosyada bir parselde haciz diğer parselde ipotek bulunmaktadır. Bu durumda uygulama yapılabilir mi?
- b) 18’inci madde uygulamasını belediye re’sen değil de muvafakat ile çözülmesi mümkün müdür? Mümkünse eğer düzenleme sahası içindeki tüm taşınmaz sahiplerinin muvafakatleri gerekir mi? … (evren)
CEVAP) a) Bir taşınmazın ipotekli olması ya da üzerinde haciz bulunması 18'inci madde uygulamasına tabi tutulmasına engel değildir. Siz diğer parseller için nasıl işlem yapıyorsanız, hacizli ve ipotekli parseller için de aynı işlemi yapın, dosya tapu müdürlüğüne geldiğinde, tapu müdürlüğü, o parsellere karşılık hangi parseller verilmişse, Tapu Sicil Tüzüğü gereğince, haciz ve ipotekleri de yeni parsellere taşır.
- b) İşlemi re’sen yapma gibi bir yetkiniz varken niye muvafakat arayacaksınız. … Böyle bir şey zaten olmaz, hiç düşünmeyin. … (hkocak)
63 – DAVALI PARSELDE İMAR UYGULAMASI
SORU) 18’inci madde imar uygulaması dosyasının kadastroda kontrolleri yapılmaktayken düzenlemeye giren parsellerden birinin maliki (davacı) uygulamayla ilgili idare mahkemesi kararını müdürlüğümüze dilekçeyle ulaştırdı. Dilekçe ekindeki kararda mahkeme, daha önceden parselden yapılan rızai terkin DOP olarak kesildiğini düşünerek yapılan yeni imar uygulamasında davacı malikin parselinden DOP alınamayacağı hükmünü kurmuştur. Bu karardan dolayı dosya, durumun değerlendirilmesi için belediyeye geri gönderilmişti.
Belediye idare mahkemesinin bu kararına itiraz etmiş, itiraz sonucu Danıştay “… idare mahkemesinin kararının bozulmasına, bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere …” şeklinde verdiği kararı üst yazıyla müdürlüğümüze göndermiştir. Aynı yazıda Danıştay’ın kararından bahsederek kontrollerinin yapılarak tescile gönderilmesini isteyebilir mi?
Davaya rağmen belediyenin isteği üst yazıya istinaden yerine getirilmeli mi veya belediyeden davanın sonuçlanmasını ve idare mahkemesi kararının kesinleşme şerhini istemek mi gerekir? (madxyz)
CEVAP) Elinizde kontrolde bekleyen bir dosya var, idare mahkemesi karar vermiş Danıştay da bunu bozmuş ve aynı mahkemeye geri göndermiş. Dava devam ediyor demektir. Ancak, bu durum yapılan uygulamanın tesciline engel değildir.
Kadastro olarak gerekli teknik kontrolü yaparak (Dava konusu olayda ise genel uygulama Danıştay’ın kararında geçtiği gibidir. O nedenle de dosyada, 15, 16 gereğince terk varken, 18'inci madde uygulaması sırasında tamamlayan kadar daha kesilen DOP'u doğru kabul ederek kontrolünüzü yaparak) başkaca bir sakınca bulunmuyorsa işlem dosyasını tescil için tapu müdürlüğüne iletebilirsiniz. Bu parsel için davalıdır belirtmesine de gerek bulunmamaktadır. … (hkocak)
64 – İHTİYATİ TEDBİR BULUNAN PARSELDE UYGULAMA
SORU) Üzerinde ihtiyati tedbir bulunan parsel 18'inci madde uygulamasına tabi tutulabilir mi, 18'inci madde uygulamasına tabi tutulmuşsa, mahkemeye ya da herhangi bir yere sormamız gerekir mi? (71excalibur71)
CEVAP) Taşınmaz üzerinde tedbir bulunması imar uygulaması yapılmasına engel değildir. Tapu kaydındaki ihtiyati tedbir imar uygulamasında o parsele tahsis edilen imar parsel ya da parsellerine taşınır. Konu ile ilgili uygulamayı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 1477 sayılı Genelgesinde bulabilirsiniz. … (hkocak)
65 – 2/B SAHASINDA İMAR UYGULAMASI YAPILAMAZ
SORU) Orman Kanununun 2/B maddesi uyarınca orman sınırları dışına çıkarılan taşınmazlarda imar uygulaması yapılabilir mi, yapılırsa herhangi bir kamu kurum ve kuruluş görüşü aranır mı? (alitekkaya)
CEVAP) Orman ya da 2/B sahasında kalan yerlerde yapılan imar uygulamaları YARGITAY tarafından yok hükmünde sayılmıştır (Yargıtay 20.Hukuk Dairesinin 16.09.2004 tarihli ve E.2004/3252- K.2004/8517 sayılı kararı) … (hkocak)
66 – KAT MÜLKİYETLİ TAŞINMAZLARDA 18'İNCİ MADDE UYGULAMASI
SORU) İmar uygulaması yapacağımız bölgede kat mülkiyetli taşınmazlar mevcut. Düzenleme sınırı içerisinde kalan kat mülkiyetli taşınmazlarda DOP kesmek gerekiyor. Çünkü 15 ve 16’ncı maddeye göre oluşmuş parsel üzerinde kat mülkiyeti kurulmuş ve eski terkleri dikkate alınarak yeni DOP oranına tamamlayan kadar daha DOP kesintisi yapıldığında o parsele hissedar girmesi nasıl olacak?
Parselasyon işlemi ile kat mülkiyeti (veya kat irtifakı) bozuluyor mu? Bozulsun veya bozulmasın yeni parselin cinsi arsa mı olur, yoksa kat mülkiyetli cinsi aynen korunur mu? Ayrıca, kat mülkiyetli taşınmazlardan kimisi yolda kalmaktadır. Plânla koruma durumu olmamıştır. (Yusuf1281)
CEVAP) Kat mülkiyetine konu taşınmazların imar uygulamasına girmesi mümkündür. Ancak bu tip taşınmazların mevcut durumu korunarak kat maliklerinin dışında dışarıdan hisse getirilmemesi gerekir. Fakat uygulamada ender de olsa kat maliklerinin dışında hisse getirilip taşınmaza şuyulandırılmaktadır.
Böyle bir durumda kat mülkiyeti bozulmadan dışarından getirilen hissedarlar ana gayrimenkul sahifesinde ilave olarak tescil edilmekle birlikte kaydın beyanlar hanesine bu kişilerin hisselerinin üzerindeki binaya yönelik olmayıp sadece zemine yönelik olduğu şerh düşülmek suretiyle tescil yapılmalıdır. Daha sonra bu taşınmazda Kat Mülkiyeti Kanunu 54’üncü madde uygulaması yapılarak sonradan dahil olan maliklerin ortaklığı giderilir.
Taşınmazın cinsi arsa olarak değil, kat mülkiyetindeki haliyle tescil edilmelidir. Plânla korunmayan yolda kalan bina için yapılacak bir şey yoktur. Kat mülkiyetine konu taşınmaza imarda neresi tahsis edilmişse tahsis edildiği yerde müşterek mülkiyet hisselerine göre kat malikleri adına tescil yapılır. … (hkocak)
67 – KAT MÜLKİYETİ KURULU BİNANIN KORUNMAMASI
SORU) 18’inci madde uygulaması yaptığım bir alanda üzerinde kat mülkiyeti kurulu parseller mevcut. Çalışma alanında hiç bir yapı korunmayacaktır. Ada bazında yapılaşmanın olacağı yeni imar parselleri içerisinde bu kat mülkiyetli parsellerin dağıtımı nasıl yapılmalıdır? Kat mülkiyetini bozmadan dağıtım yapmanın bir yolu var mıdır? (zeki)
CEVAP) 18'inci madde uygulamasında bina korunmayacaksa, uygulama sonrası oluşan duruma göre bina yıkılmak durumunda kalacaktır. O halde kat mülkiyetini korumanın amacı nedir? Bina korunmuyorsa, dağıtım müşterek mülkiyet esaslarına göre yapılır. Binanın bedelinin ödenmesi ayrı bir konudur. ... (hkocak)
68 – KAT İRTİFAKLI TAŞINMAZDA 18'İNCİ MADDE UYGULAMASI
SORU) 18’inci madde imar uygulaması yaparken daha önceden kadastro parselinde kat irtifakı kurulmuş, bu kat irtifakı kurulu yer imar plânında parkta kalmaktadır... Biz burada 18’inci madde imar uygulaması yaparken parkta kalan bu kat irtifakını nasıl yapacağız?
CEVAP) Üzerinde kat irtifakı olan bir parsel 18 uygulamasına tabi tutuluyor ve kat irtifakı kurulu parselin bulunduğu yer parka rastlıyor. Kat irtifakını sona erdiren sebepler 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 49'uncu maddesinde yer almıştır. Söz konusu maddede, sizin verdiğiniz örneğe birebir uyan bir ifade yer almamış olsa da sonuçta üzerinde kat irtifakı kurulan parsel artık yok olmaktadır.
O nedenle de; bahis konusu parselden gerekli DOP oranı düşüldükten sonra geri kalan miktar için tahsis edilecek imar parsellerine kat irtifakının taşınmasına gerek yoktur. Kat irtifaklı taşınmaza tahsis edilen yer bağımsız bölüm maliklerinin hisseleri oranında müşterek mülkiyet esaslarına göre tescil edilir.... (hkocak)
69 – UYGULAMA ALANINDA PİLON YERİ BULUNMASI
SORU) Müdürlüğümüze tescil için gelen bir 18'inci madde uygulaması var. Uygulama sahası içerisinde kalan ETİBANK A.Ş. adına kayıtlı pilon yeri olarak ayrılmış 2 adet kadastro parseli bulunmakta ve her iki taşınmaz da uygulamaya alınmamıştır. Bu durum normal mi? Normal ise en azından ada ve parsel numarası almalı mı? Uygulamaya girmeli ise taşınmazlardan DOP kesintisi yapılabilir mi? … (tigana)
CEVAP) Örneğiniz özel bir durum. Sonuçta o parseller pilon yeri. DOP'tan karşılanmaz, parsel uygulamaya girip DOP kesildiğinde o parsele başka hisse getirmek gerekecek, iş biraz karışık hale gelecek. Diğer taraftan Danıştay kararlarında da geçtiği üzere DOP, uygulama sonrası parsellerdeki değer artışına karşılık kesilmektedir. İmar uygulamasıyla pilon yerinde herhangi bir değer artışı söz konusu olmayacağı için de DOP kesintisine gerek olmayacaktır.
O nedenle de uygulama dışında bırakılması ya da uygulamaya girdi–çıktı yapılması sanki en doğru uygulama gibi görünüyor. Pilon yeri olan parsellere de, içinde bulunduğu adada parsel numarası verilmesi gerekir... (hkocak)
70 – BİNALI PARSELDE 18'İNCİ MADDE UYGULAMASI
SORU) Tapu kütüğü “Beyanlar” hanesinde maliklerden ya da malik olmayan bir şahıs adına parsel üzerinde bulunan "ev ... şahıs tarafından yapılmıştır" ya da "parsel üzerindeki ev ... aittir" şeklinde yazılı beyan; imar uygulaması ile oluşan parsellerin tamamına taşınır mı, yoksa bina hangi parselin içersinde kalmışsa o parselin beyanlarına mı taşınır, ortada bina kalmamışsa, imar uygulaması sonucu beyanlara bu belirtme yazılmayabilir mi? Yazılmışsa malikler bunu terkin ettirebilir mi? (snr07)
CEVAP) Üzerinde bina bulunan bir parselde 18'inci uygulaması yapıldığında nasıl hareket edileceği TKGM 'nün 1477 sayılı Genelgesinde yer almaktadır. Genelgedeki hüküm şu şekildedir; "Şuyulanan kadastro parselleri üzerinde binalar mevcut ise binaların hangi imar parselinde kaldığı kadastro müdürlüğünce tespit edilir. Bir imar parseli üzerinde birden fazla yapı bulunduğu takdirde bunların kimlere ait olduğu tapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilir.
Örneğin; ‘Bu parsel üzerindeki A ile gösterilen ev Yücel Öge, B ile gösterilen ev İbrahim Eriş'e aittir.’ Ayrıca kadastro parselinde mevcut evin, bir imar parselinde kalması durumunda bu imar parselinin cinsi kadastro parselindeki vasfı ile tescil edilir. Kadastro parselinde ev bulunmayan kısımların oluşturduğu imar parsellerinin vasıfları ise ‘arsa’ olarak tescil edilir." Bu bilgi, sizin sorunuzu cevaplamaktadır.
Eğer binasız oluşan parsellerin cinsi binalı olarak yazılmışsa, maliklerin talebi halinde kadastro müdürlüğünün zeminde inceleme yapması suretiyle terkini mümkündür. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (3194 sayılı İmar Kanununun 18'inci maddesi gereğince, yapılacak parselasyonla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir... Sorular ve cevaplar; Eylül-2024 tarihi itibarıyla güncellenmiştir.
* * *