Devlet ormanlarına ve Devlet ormanı sayılan yerlere ait her çeşit işler Orman Genel Müdürlüğünce yapılır ve yaptırılır. (6831 sa Kanun md:6)
Nerelerin orman sayılmayacağı ise yine 1'inci maddenin A ilâ J bentlerinde sıralandırılmıştır;
A) Sazlıklar,
B) Step nebatlarıyla örtülü yerler,
C) Her çeşit dikenlikler,
Ç) Parklar,
D) (Değişik: 23.09.1983–2896/1 md.) Şehir mezarlıklarıyla kasaba ve köylerin hudutları içerisinde bulunan eski (kadim) mezarlıklardaki ağaç ve ağaçlıklarla örtülü yerler,
E) Sahipli arazide bulunan ve civarındaki ormanlarda tabiî olarak yetişmeyen ağaç ve ağaççık nevilerinin bulunduğu yerler,
F) (Değişik: 22.05.1987–3373/1 md.) Orman sınırları içinde veya bitişiğinde tapulu, orman sınırları dışında ise her türlü tasarruf belgeleriyle özel mülkiyette bulunan ve tarım arazisi olarak kullanılan, dağınık veya yer yer küme ve sıra halindeki her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler,
G) (Değişik: 22.05.1987–3373/1 md.) Orman sınırları dışında olup yüzölçümü üç hektarı (30 000 m2’yi) aşmayan sahipli arazideki her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler,
H) (Değişik: 05.11.2003–4999/1 md.) Orman sınırları içinde veya bitişiğinde tapulu, orman sınırları dışında ise her türlü tasarruf belgeleri ile özel mülkiyette bulunan ve muhitin hususiyetlerine göre yetişmiş veya yetiştirilecek olan kızılağaççıklar ile aşılı kestanelikler, fıstık çamlıkları ve palamut meşelikleri dahil olmak üzere her nevi meyveli ağaç ve ağaççıklar;
İ) (Değişik: 23.09.1983–2896/1 md.) Sahipli arazideki aşılı ve aşısız zeytinliklerle, özel yasası gereğince Devlet ormanlarından tefrik edilmiş ve imar, ıslah ve temlik şartları yerine getirilmiş bulunan yabani zeytinlikler ile 09.07.1956 tarih ve 6777 sayılı Kanunda tasrih edilen yabani veya aşılanmış fıstıklık, sakızlıklar ve harnupluklar,
J) Funda veya makilerle örtülü orman ve toprak muhafaza karakteri taşımayan yerler;
Orman sayılmaz.
Orman dışına çıkarılacak yerler 6831 sayılı Orman Kanununun 2’nci maddesiyle düzenlenmiştir. 2’nci madde (A) bendinin dayanağı Anayasa’nın 170 inci maddesi, (B) bendinin dayanağı ise yine Anayasa’nın 169’uncu maddesidir.
6831 sayılı Orman Kanununun 2’nci madde (A) ve (B) bentleri aşağıdaki gibidir;
“Orman sayılan yerlerden:
A) Öncelikle orman içindeki köyler halkının kısmen veya tamamen yerleştirilmesi maksadıyla, orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde yarar olduğu tespit edilen yerler ile halen orman rejimi içinde bulunan funda ve makilerle örtülü yerlerden tarım alanlarına dönüştürülmesinde yarar olduğu tespit edilen yerler,
B) 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerden; tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (antep fıstığı, çam fıstığı) gibi çeşitli tarım alanlarını veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları,
Orman sınırları dışına çıkartılır.
Orman sınırları dışına çıkartılan bu yerler Devlete ait ise Hazine adına, hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ise bu müesseseler adına, hususi orman ise sahipleri adına orman sınırları dışına çıkartılır. Uygulama kesinleştikten sonra tapuda kesin tashih ve tescil işlemi yapılır.
Bu yerler dışında orman sınırlarında hiçbir suretle daraltma yapılamaz…”
2’nci maddenin hükümlerinin uygulanamayacağı yerler yine 2’nci maddede yer almıştır. Buna göre;
– Muhafaza ormanı,
– Milli park alanları,
– Tabiat parkları,
– Tabiat koruma alanları,
– İzin ve irtifak hakkı tesis edilen ormanlık alanlar,
– Ve 3’üncü madde ile orman rejimi içine alınan yerler bu niteliklerinin devamı süresince;
– Yanan orman sahaları ise hiçbir şekilde 2’nci madde gereğince orman dışına çıkarılmaz.
Ormanlar;
Mülkiyet ve İdari bakımdan;
A) Devlet ormanları,
B) Hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlar,
C) Hususi ormanlar,
Vasıf ve karakter bakımında;:
A) Muhafaza ormanları,
B) Milli parklar,
C) İstihsal ormanları,
olmak üzere ayrılır. (6831 sa. Kanun md:4)
6831 sayılı Orman Kanunu gereğince yapılacak orman kadastrosunu yapmak yetkisi orman kadastro komisyonlarına aittir. (6831 sa. Kanun md:7)
Orman kadastrosunun teknik yönü, harita ve kadastro mühendisi tarafından üstlenilir. (6831 sa. Kanun md:10)
(Orman kadastrosu ile ilgili başka bir düzenleme 3402 sayılı Kadastro Kanununun 4’üncü maddesinde yer almaktadır. Buna göre; 3402 sayılı Kanun gereğince tesis kadastrosu yapılan yerlerde orman kadastrosunu yapma yetkisi kadastro ekiplerine verilmiştir.
Kadastro ekiplerince yapılacak çalışmalar sırasında kadastro ekibine Orman İdaresinden bir adet orman mühendisi, Tarım İl Müdürlüğünden bir adet de ziraat mühendisi iştirak eder.)
Orman kadastro komisyonları;
– Bir Orman yüksek mühendisi ya da mühendisi başkanlığında,
– Bir adet Orman yüksek mühendisi, mühendisi ya da teknikeri,
– Bir adet ziraat yüksek mühendisi, mühendisi veya teknisyen,
– Bir adet mahalli ziraat odasının bildireceği eleman,
– Ve bir adet de belediye ya da muhtarlıkça bildirilecek eleman olmak üzere 5 kişiden oluşur. (6831 sa. Kanun md:7)
* Orman kadastro komisyonları için lüzumlu olan taşıt araçları ile her türlü demirbaş donanımları, görevlilerin yasal yollukları ve her türlü giderler Orman Genel Müdürlüğünce sağlanır. (6831 sa. Kanun md:12).
Orman kadastrosu yapılacak yerler ilgili Bakanlık tarafından belirlenir, çalışmaların yapılacağı yerler en az bir ay önce radyo ve diğer yayın araçları ile ilân edilir. Orman kadastro komisyonu tarafından yapılacak çalışmalar ise 15 gün öncesinden (çalışma yapılacak belde ve köylerle, bunlara bitişik belde ve köylerde) ilân edilir. (6831 sa. Kanun md:8)
Orman kadastro çalışmalar sırasında; ormanların sınırları zeminde belirlenip sabit tesisler konur. Bu şekilde belirlenen orman sınırlarında gerekli teknik (ölçüm) çalışmaların yapılmasının yanı sıra orman sınır tutanağı düzenlenir. Orman ve 2/B sahalarında her belde ve köy için ayrı tutanak tutulurken, 2/A gereğince yapılacak çalışmalar için birden fazla belde veya köy için tutanak tutulur ve tutanak defterine yazılır.
Sınır tutanakları; komisyon başkanı, üyeler, bilirkişiler ve hazır bulunmaları halinde ormana bitişik taşınmaz sahipleri tarafından imzalanır.
Orman sınır tutanakları;
Sınırlandırılan ormanların işletme şeklini, ihtiva ettikleri ağaç türlerini, mülkiyet ve diğer ayni hakları, sınırda bulunan taşınmaz malların cinsini, maliklerinin ve işgal edenlerin ad ve soyadını, gösterilen veya verilen belgelerin tarih, numara ve nitelikleri ile ilgililer tarafından yapılan itirazları kapsayacak şekilde düzenlenir.
Orman kadastro komisyonları tarafından yapılan çalışmaların şekli ve hukuki noksanlıkları giderildikten sonra, valiliğin onayı ile yürürlüğe girer ve kadastro tutanak suretleri haritaları ile birlikte orman kadastro komisyonlarınca ilgili köy ve beldelerin uygun yerlerine asılmak suretiyle ilân edilir.
Bu ilân ilgililere şahsen ilân hükmündedir.
Tutanak, harita ve kararlara karşı askı tarihinden itibaren bir ay içinde kadastro mahkemelerine, kadastro mahkemesi olmayan yerlerde kadastro davalarına bakmakla görevli mahkemeye itiraz edebilir.
Ayrıca, tapulu gayrimenkullerde tapu sahiplerinin, orman kadastrosuna karşı 10 yıllık süre içerisinde dava açma hakları bulunmaktadır. (6831 sa. Kanun md:10 ve 11)